Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
nemáte někdo zkušenost s prací průvodčí/ho u ČD?
Několik let mám hodně náročné povolání. Rozhodla jsem se, že skončím. Hledám si tedy místo jiné. Nicméně ve svém oboru nechci (alespoň zatím) pokračovat. Prostě toho mám dost a potřebuji mít od těchto věcí klid. Jestli na chvíli nebo napořád nevím. Narazila jsem na inzerci na pozici průvodčí. Zaujalo mě to, protože nejsem člověk do kanceláře, který by potřeboval dělat od pondělí do pátku od 8 do 17. Jsem zvyklá být v pohybu a nerada sedím se třemi stejnými kolegyňkami den co den v tom samém kanclu - drby, nošení koláčů do práce, výměny receptů, řešení rodinných potíží atp. Mluvím plynule anglicky a docela slušně německy. Mám ráda kontakt s lidmi, usmívám se na ně a mám na ně trpělivost (nesnáším podmračené servírky, prodavačky atp. sama toto nedělám) - i když jsou leckdy otravní. Kdysi dávno jsem brigádničila na autobusech Student Agency, tak si trochu boj s klienty umím představit.
Neznám nikoho, kdo by práci průvodčí dělal, tak by mě zajímala osobní zkušenost. Nevím, jestli by to pro mě byla práce napořád nebo třeba jen na rok, než se mi začne stýskat po mém oboru.
Nevím, jesti si pozici průvodčí moc "nemaluji." Co všechno průvodčí dělá, co musí umět, jaké jsou směny... Jak je to s bezpečností atp.? Zkrátka můžete se o o zkušenosti s touto profesí podělit?
Jsem pozvaná na pohovor, ale přece jen bych ráda informace víc ze života.
Moc děkuji!
Vnuk studoval železniční průmku a v rámci praxe si musel odbýt kdejakou práci na kolejích - signalistu, výhybkáře, pokladního, operátora /hlášení vlaků/ či toho průvodčího.
Práce se mu docela líbila. Byl v kontaktu s lidmi. Prodával jízdenky, vyhledával spojení. Zodpovídal za svůj úsek vagónů, jsou-li dobře zajištěny dveře, zda nastoupili či vystoupili všichni cestující. Horší bylo, když musel na někom vymáhat pokutu. Třeba za zakázané kouření. Nebo k ničemu nevedoucí domluva s černým pasažérem. V noci jezdívají různí lidé, třeba z diskoték, hraje tam roli i alkohol, znečistí vlak, něco rozbijí, nebo se servou. I to se musí umět řešit.
Pokud je průvodčí chlap 1,90 m a za ním stojí ještě vlakvedoucí, umějí si udělat pořádek. Horší je, když je průvodčí drobná žena, ta potom bývá ohrožena a bojí se cokoliv namítnout. Také je nepříjemné, že třeba pozdě večer dorazí vlak do cílové stanice, průvodčí se jde do ubytovny vyspat a ráno zase frčí někam jinam. Je to takový rozevlátý život.
Potkáte tam milé lidi, ale občas i takové, kterým je lepší se vyhnout. Jako všude. Takže to záleží na Vás. Ale potkat milou a ochotnou průvodčí, to je moc prima. Jaga.
Dobrý den! Je dobré, že si o práci průvodčí neděláte iluze. Chápu Vás, že netoužíte po zaměstnání v kanclu a pod. Moje sousedka dělala průvodčí asi 20 let. Z toho neustálého vybíhání z vlaku v nedostatečném oblečení má revma (nebo něco vážného se zády) a nyní je na ID. Nevím, jakou máte střední školu, resp. vztah k vlakům. Možná by bylo lepší dělat strojvedoucí nebo jinou řidičku. To je jen můj názor, záleží samozřejmě na Vás.
Na pohovoru se jich ptejte normální praktické otázky jako tady na poradně. Ptejte se všechno, co Vás zajímá. Berte to jako rozhovor se "železničářem".
Každý pohovor by měl být praktický. Nesnáším pseudo-otázky typu: Kde se vidíte za 5 let? Prostě se normálně prakticky bavit o daném povolání.
Je to už dávno, vše se mění. Po škole jsem potřebovala režijku neboť kamarádi všichni pracovali u dráhy a hodně cestovali. Nastoupila jsem do kanceláře na úplně nejnižší pozici, vydržela půl roku a přešla jsem na průvodčí. Měla jsem tu práci ráda. Nejprve nastoupíte jako střídač, nepravidelné směny. Po čase se můžete dostat na pevný jízdí řád a svou trasu. To bylo ideální, daleko více volna než při práci od pondělí do pátku v kanclu. Dělala jsem tuto práci skoro 5 let, procestovala kde co a pak teprve jsem si našla práci, na kterou jsem měla školy. Zkusit se má všechno, máte-li chuť, jděte do toho, budete mít o zkušenost více.
V kanclu Vás to nebaví?Až přijdete na to,že jinde je to o hodně horší,bude možná pozdě.Až budete jako průvodčí chodit na noční každý den.První den noční bude dobrý.Až ke konci týdne,s přibývajícími dny to bude stále horší a horší a budete ráda,že je konec šichty.Noční jsou to nejhorší,co může být škodlivé na zdraví.Rozházené krevní hodnoty,cukrovka a jiné choroby.Až budou bolet nohy,protože si nebudete moci sednout,kdy chcete jako v kanclu.Pořád noční,turnusy,nevyspání.Časem se to projeví na zdraví.Kolik lidí by za to dalo,dřepět v kanclu,než stát u pásu a makat jako otrok.Nohy a záda vyřízený
Já měla turnusové služby ráda a žádné zdravotní následky to na mě nenechalo. Ach, to bylo volna a ne každý den to samé, pracovat od ... do ... v kanclu.. Nevím, co s otázkou má společná práce u pásu, tu si nedovedu představit, tu jednotvárnost. Ale jsou lidé, co jim to nevadí, nemají snahu si doplnit vzdělání a jít někam jinam.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.