Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Bojím se zásilky z Číny, koronavir?

Od: dezo odpovědí: 63 změna:
Mám objednáno několik zásilek z Číny a bojím se je převzít,mám strach z koronaviru.Co teď.

63 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

007cz
hodnocení

2x

Po dobu nejméně 14 dnů kontrolovat poštákovi těles. teplotu /nejlépe anal. teploměrem/. Pokud bude měření negativní, můžete převzít, nic vám nehrozí...nejhorší smrt je z vyděšení.

dezo
hodnocení

S pošťákem do styku nepřijdu, háže mi to do schránky
007cz

Musíte kontaktovat svého doručovatele přímo na vaší spádové poště.

Dobrý nápad, ale virus může být i uvnitř balíčku, a tam už kontrola anální teploty nepomůže, pokud se tedy nejedná o velmi zvědavého pošťáka :).
Další možnost je, že ty balíčky přehodíte opatrně do schránky sousedovi a 14 dní počkáte, jestli neonemocní. A až pak si pro ně zajdete. :)

etana*
hodnocení

2x

A teď si představte, že Číňani pomřou, kdo vám bude vyrábět ty hadry a krámy? Co si kdo počne bez padesáti triček a penálů, sponek do vlasů a baterií o dvacet haléřů levnějších?

No chápu tu nadsázku, takže odpovím také nadsázkou. Kdyby tam všichni vymřeli, jak říkáte, tak byste třeba Vy neměla ani ten draze zaplacený telefon a jiné a jiné věci, které Vám určitě dobře slouží...;)

Já bych se bez sponky do vlasů určitě obešla. :)

etana*

Suzymon, na to stačí pár pouček z ekonomie. Okamžitě by ty telefony začal vyrábět někdo jiný. Poptávka, příležitost, peníze...svatá trojice.

Ano, máte pravdu a platilo by to i v případě výroby těch triček a sponek a tak dál. ;) Ale asi vím, kam jste svou odpovědí mířila.:)

priklad1*

Vona ta Etana moc tu ekonomii nestudovala. To jsou spojité nádoby. Jistě poptávka by byla. Dokonce by se našel i výrobce. Jenže kupní síla by byla v hajzlu. On by to totiž nikdo nechtěl za pár šušňů vyrábět a každý kupec by si rozmyslel, zda si bude každé dva roky kupovat nový mobil.

A dnes pro jednu paní přišly pěkně kašmírove šály. Kus za 55 Kč

veronica
hodnocení

2x

Viry přežívají řádově minuty. Bez hostitele nemohou volně existovat, netvoří žádné spory, takže bez obav.

27.01.20 16:44
oh
Jestli jsou bakterie živé a jsou všude kolem nás, není žádná nouze o hostitele a virus přežije bez silnějšího soupeře, který by ho zničil *ee*

Konečně to někdo napsal. Díky, Veronico.

Jo a virů, které přežívají na bakteriích, je málo. Nedivila bych se, kdyby neexistoval takový, který může napadnout jak bakterii tak člověka.

@oh: v bakteriích mohou přežívat jen viry, které jsou specializované na napadání bakterií (tzv bakteriofagy). To koronavirus není. To je jako kdybyste si chtěl zahrát angrybirds na magnetofonu.

rv*
hodnocení

1x
Tak mi to přepošlete. Já se obětuju.

lukas32
hodnocení

1x

Tak to by ten virus musel napadnout snad třetinu populace v ČR. :D

Ano, pokud by to bylo tak, tak by opravdu mohl. Ale nejenom nás, ale celý svět, protože AliExpress obchoduje doslova s celým světem. Takže si přece jenom myslím, že tady žádné nebezpečí nehrozí, protože to by byl zakrátko vinou AliExpressu konec věta. Všichni bychom vymřeli. :-D

mak*
hodnocení

1x

Nejsm odborník, ale myslím, že vir tu cestu nepřežije.

hodnocení

1x

A které? Které zboží na našem trhu nepochází z Číny?

michalverner
hodnocení

1x

Nejsem tedy žádný vědec,ale myslím že oheň ten virus zničí spolehlivě.Zapálit gril a za použití grilovacího nářadí opatrně v plamenech balík rozbalit.

01.02.20 17:06

liska5
hodnocení

1x

A co potraviny, co sem jdou z Číny?! Nebo zboží v tržnicích? Tak všechno na balkon do karanteny.*smich*

hodnocení

0x

Jsou už zaplacené? Tak to nepřebírejte.

hodnocení

0x

No vy si děláte srandu, ale mne to také napadlo. Já tam mám takových objednávek a hlavně nejsou všechny pro mne a musím dělat další. Tak samozřejmě balíčky ke mně doputují a putovat budou dál. :-D Ale také mi tohle blesklo hlavou při dnešním novém objednávání zboží. Víme úplné prd, jak se to doopravdy přenáší. Nikdo nic vyloučit nemůže. Prozatím.

lipanek

A co by se suzymon® stalo, kdybyste řekla objednavatelům, že to prostě ode dneška stopnete? Je to životně důležité? Možná zbytečná panika, ale proč se potom nervovat. U nás se říkat - raději foukat na studené.

Lipanku, tak moc mi to zase "žíly nerve". ;) Jenom říkám, že mne to také napadlo. Nic víc. A nemyslím si, že jsem sama, komu to hlavou proletělo.

motak
za rok tyhle objednavky stejne z velke vetsiny skonci, az se zacne platit dph z kazde zasilky mimo eu...
a nejake sklady cinanu v eu to uz asi nezachrani...

Tak tohoto se moc nebojím, protože oni nějakou náhradní "cestu" určitě najdou. Jak jsem četla, tak budou obrovské sklady přímo kousek od Ruzyně a Číńané jsou v obchodě vynalézaví. Asi to bude o pár korun dražší, ale zase se nebude muset tak dlouho čekat a možná budou i jiné výhody, aby neztratili zákazníky. Já se nechám překvapit. Zatím je ještě rok čas. ;)

motak
predpokladam, ze cinska vlada nebude dotovat posilani ceskou postou :) u veci za par stovek to bude fuk, ale vec za dolar vam uz nikdo zadarmo neposle...

Tak to mi celkem "žíly nerve", ono za dolar toho dneska moc nekoupíte. Leda tak nějakou sponku do vlasů a i ta, když chcete pěknou, stojí kolem 10 $ a i víc. A kupovat na AliExpress krámy, které má každý Vietnamský prodejce tady v obchodě a ještě na to čekat měsíc, tak to snad dneska už nikdo nedělá. ;)

elda
hodnocení

0x

To je fakt, zásilky mohou být odýchané.

liska5
hodnocení

0x

Jsme málo informovaní o přenosu. Jestli i prostřednictvím předmětů?

Co je blbé, že nakažený člověk je pro okolí infekční, aniž by ještě sám měl příznaky.

No a přesně tohle jsem měla na mysli. Víme zatím všichni prdlajs :). Oni tam nosí ty roušky, ae není vůbec prokázané, že vůbec k něčemu jsou. A co já vím, tak ty roušky tam nosí už dlouho a přesto se to tam objevilo.

Ale víme-na jiném místě zde na poradně je psáno že se šíří očima-tedy asi pohledem ! Takže bacha na to a nekoukat!

72mona
hodnocení

0x

Ježíš, lidi, nešilte.

Píší, že: Koronavirus se přenáší vzdušnou cestou – tedy kapénkami – při mluvení nebo kašlání. Stejně tak se ale může nacházet ve stolici nebo na kontaminovaných předmětech.

Pokud by něco hrozilo, myslím, že už by byla udělána náležitá opatření. Takže pokud se bojíte nákazy z dotknutí se balíčku či jeho obsahu, stačí obyčejná opatrnost. Stejně jako při šíření žloutenky atd. Tedy základní hygiena. Šíření kapének z předmětů nehrozí. M.

Jako že by zastavili všechny lety a veškerou přepravu zboží z Číny? A to, co už přišlo, by se za zvuku bubnů pálilo na vysokých hranicích? :) To spíš ne..

hodnocení

0x
Já bych se k tomu dotazu přidal a tím, jestli existuje nějaký desinfekční sprej, který by viry na povrchu předmětu spolehlivě zničil. Tuším, že 100% účinný ne, jinak by v nemocnicích nepotřebovali sterilizátory.
Trochu mi není jasné, jak to s tou odolností virů je. U chřipek většinou hovoří jen o hodinách, současně jsem ale kdysi četl článek popisující, jak Američané na nějakém objektivu kamery na Měsíci, našli virus chřipky, který na objektivu ulpěl, když na něj zřejmě prsknul nějaký technik, a ten virus, který tam byl vystaven extrémním výkyvům teplot byl stále "živý". Tedy živý tak, jak hen viry mohou být.

Ale samozřejmě, že existuje... plamenomet... ten ty viry zničí spolehlivě. ;)

Ostatně oheň se k boji proti epidemiím využívá odpradávna.

hodnocení

0x

Taky mě to napadlo při objednání, takže po hledání informací virus běžné chřipky přežije 2dny na hladkém povrchu. Takže i kdyby koronavirus přežil déle tak nikdy mi balíček nepřišel dříve jak za 14dní. Ale bejt celníkem na Ruzyni tak se bojím většina balíčků se tam dostane rychle a pak tam někde kvasí *smich*

Fakt je, že nyní je možná větší šance, že celnicí projde více nadlimitních zásilek. :)

hodnocení

0x

A pak že namají celníci, nebo na poště nahnáno. Posílám foto, co všechno mi dnes přišlo najednou. Za 3 roky objednávání, se mi tohle ještě nestalo. Pošťačka přišla s igelitkou a přinesla deset balíčků najednou. *smich* Posílám foto. Musela jsem se tady smát...Jdu to rozbalovat.

Bojím se zásilky z Číny, koronavir?
oh
Samé malé balíčky - co to asi je? Prozradíš nám to a vyfotíš všechno i rozbalené..? *sok*

No ano, samé balíčky. Ale není to všechno pro mne. ;) Vysvětlovala jsem, že objednávám pro své známé a kamarádky.

danys*
Koronavir byl v ceně zdarma? :-D
Tohle se mi děje běžně, mám extra na to velkou hlubokou plastovou schránku s celou horní stěnou otevírací. Ty menší často bývají po pěti svázané gumičkou. :)
Bojuji tak s čínskými komunisty. Protože balíčky dotují, tak na každém balíčku za dolar doufám hodně tratí. Plánoval jsem tímto způsobem položit tamní nedemokratický režim na kolena. :)

*sok* nerozumím.

priklad1*

To tomkk. Asi víc škodiš zdejším podnikatelům, kteří nakoupí v Číně a pak tady 10x dráž prodávají. Ani záruku nenesou. To je to pravé kapitalistické, nebo snad demokratické podnikání.

joudic*
@priklad1 bohuzel vas pripad vam do toho konstruktu nesedi, prodejce, ktery zbozi nakoupi a pak jej prodava, jiz zaruku ze zakona poskytuje. Take proto vevio a spol jsou pouhymi zprostredkovateli, jinak by jim 3/4 lidi odstoupilo od smlouvy jeste pred dodanim nebo by zbozi vratilo bez udani duvodu.

kralovi*
hodnocení

0x
Tak to prevezmete v rukavicich a 2 tydny nerozbalujte.

A jak jste přišel na ty dva týdny? Vy víte něco, co ještě nikdo neví? Tak sem s tím!

lipanek

Napadlo mě, že Čína je veliká, ty balíčky nemusí být odeslané právě z oblastí, které jsou kontaminované tím zákeřným virem.

fram
hodnocení

0x

:)Jasná rada: Balíček převzít v rukavičkách, vložit na 20 minut do trouby, nastavit 200 stupňů, a sterilovat, sterilovat!*cert*Po 20 minut minimálně. I s rukavicema.;)

Viry, na rozdíl od bakterií, nejsou vybaveny fyziologickými mechanismy, které by je přímo a cíleně chránily před nepříznivými vlivy vnějšího prostředí – jako jsou vysychání, ultrafialové záření, vysoká či nízká teplota. To ale neznamená, že jsou zcela bezbranné a že by i velmi krátký pobyt mimo hostitele musel vést k jejich "smrti". Jestli balíček letěl letadlem, jako že asi ano, v zavazadlovém prostoru to jde obvykle dost do mínusu.

Zdroj: prirodovedci.cz/...

doplněno 07.02.20 11:43:

O koronaviru se ví hodně, vypadá škaredě: ct24.ceskatelevize.cz/...

Dokonce je skoro přečtená genetická info: nextstrain.org/...

I to že na něj zabírá lék prof. Holého (ČR) na AIDS či virovou hepatitidu. Prý za čas nakulminuje výskyt onemocnění - a opadne sám o sobě. No chci to vidět *andel*

priklad1*
hodnocení

0x

Objednat si balík z Číny je bezpečné, uklidňuje WHO

Světová zdravotnická organizace potvrdila, že balíkové nebo dopisní zásilky z Číny nijak neohrozí zdraví adresátů. Koronavirus totiž dlouho nepřežívá na předmětech, jako jsou balíčky nebo dopisy.

Tak jestli musela obyvatele uklidňovat světová zdravotní organizace, tak je jasné, že tohle nenapadlo jen pár lidí tady na poradně a znamená to, že si tuto otázku položilo docela dost obyvatel a nejenom u nás. ;)

vir
Jenže o novém viru zatím nikdo nic neví na 100% a teď v tom nezvyklém teple je riziko nákazy asi jako u chřipky větší, mrazy už nebudou!

wendys
hodnocení

0x

Inkubační doba koronaviru je 7 až 10 dní takže tuto dobu má životaschopnost pak potřebuje hostitele jinak umírá :)

nov

Inkubační doba je čas od nakažení do projevení prvních příznaků choroby.

pave*
hodnocení

0x
Stačí pár vteřin v mikrovlnce a je po strachu

To je ovšem výborný nápad, pokud je součástí zásilky nějaká elektronika.

hodnocení

0x

Koronavir nevydrží dlouho mimo hostitele. předměty jsou po dvou hodinách "bez lidí" bezpečné.

priklad1*
hodnocení

0x

lukas32
hodnocení

0x

Přebírám denně několik zásilek z Číny pro eshop a virus se zatím nekoná. A dobrou zprávou je, že se u nás nenakazila ani jedna pošťačka nebo lidi, kteří u nás ty zásilky třídí.

hodnocení

0x

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]