Zdravím skupinou, mám vážný problém se sebevědomím a odhodláním, všechny články a rady mám načtené snad stokrát, jde o ten moment kdy má dojít např. k oslovení, stojím jako sloup a raději se otočím a odejdu. Vím co sem pravděpodobně přijde za rady, ale jde mi konkrétně o tip na nějakou komunitu, skupinu s tímto zaměřením nebo sezenimi. existuje nějaká? Případně pokud se zde nachází někdo se stejným problémem, ještě lépe někdo kdo boj nad sebou vyhrál, budu rád i za více osobní kontakt třeba přes zprávy nebo soc. síť. Tento článek je asi poslední pokus najít alternativní řešení, potom už pomůže asi jen psycholog. Díky všem za reakci.
A někdo by s Váma nešel trénovat? Překonávat se? Kámoška nějaká. Jakože záměrně do těch pro Vás ošidných situací. To vidím, jako řešení.
Na skupinu bych se ptala některého z psychologů v místě bydliště. Nebo někde v psychologické poradně. I na toho psychologa bych se ptala známých, kolegů a přátel, jaké má reference. Možná by ho doporučil obvodní lékař. Proč by měl být psycholog až ta poslední instance? Říkáte, že máte o problému nasudováno dost a nedaří se Vám to, tak za ním jdu!
Uvidíte nakonec, že obavy z psychologa byly zbytečné...
ph*
Dobrý večer, problém je, že to jsou kamarádky, s těmi mohu trénovat, ale při situaci na ostro jsem zpět na začátku. Neměl jsem v životě málo milenek, jen první krok vždy dělaly ony. Problém bude asi někde hluboko, bojím se že se jedná o hraniční poruchu osobnosti, sedí téměř všechny projevy. Máte pravdu, psycholog bude nejlepší řešení. Děkuji za odpověď.
Je mi 24 let. Myslím že jde o to, že jsem si prožil dětství jako kluk s nadváhou, setkal jsem se se šikanou a podobně. Každopádně teď jsem i vzhledově někde úplně jinde, jenže hluboko uvnitř mám pořád ty stejné myšlenky a pocity méněcennosti.
Já jsem poslouchala pro mne nejcennější rady od toho, kdo umí poradit nejlépe to, co potřebuji najít. Svoje srdce, svoje city. Zeptala jsem se na to, co jsem hledala a odpověď přišla. Pokud jsem nerozuměla, nebo jsem měla pocit, že odpověď nepřichází, hledala jsem alespoň princip, jak by šlo jít dál. Perfektně se dá pracovat s vhodnými sugescemi. Neumíte někoho oslovit první? Lze si představit, že je to žena, která už na Vás dříve promluvila, jen jste se jí minule zapoměl nějak představit. Nebo se třeba stydím promluvit, řeknu si: Fajn, není čas, promluvím teď hned a stydět se pak můžu později, na stydění pak budu mít dost času. A je to. Po šikanu je potřeba i zpracovat strach. Navíc pokud lidi miluji, snadněji pak na někoho promluvím. Když se život bere s nadhledem a vtipem, komunikace je také snadnější. Sebevědomí a psychika nejsou rozhozené bezdůvodně. Může za to právě negativní sugesce, která je tak běžná, že si ji člověk už ani neuvědomuje: To nezvládnu, zaseknu se, budu koktat, vysměje se mi, protože nejsem dost dobrý, stejně to úplně zvořu, to abych radši mlčel, než to zase tak moc zkazit. Ty věty se musí všechny nahradit kladnými, dobrými. Co bych řekl kamarádovi, který potřebuje povzbudit? Tedy mít k sobě přátelský postoj: Jsem vždy v klidu, všechno je v pořádku. Každá nová zkušenost je cenná a já ji zvládnu. Je to zajímavá výzva.
Jedna z fungujících věcí an posílení sebevědomí a odhodlání je bojový sport typu karate, aikido, krav maga a spousta dalších podobných... Abys tam vešel do dveří a přihlásil se, tak klidně popros kamaráda ať tě tam dovleče. Podle mne ti to dá mnohem víc než psycholog, jak psychicky tak fyzicky...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.