Nejste přihlášen/a.
Nevíte, u které banky je nejvýhodnější si založit vkladní knížku?
Děkuji
Úroky jsou nizoučké všude, malinko se zvyšují při termínovaných vkladech. Pokud se dá někde něco očekávat, je lepší si pořídit výherní vkladní knížku, kde je sice malá šance, ale zisk je při eventuální výhře viditelnější... Pokud byste netrvala na knížce, zauvažujte spíš nad prémijovým spořením...
Nemyslím si, že by výherní vkladní knížky byly výhodné. Já ovšem měla kliku a za zhruba 40 let jsem vyhrála dokonce 3x. A dokonce mne poslední výhra pomohla vyhrabat se z problémů po rozvodu a vyplacení nemovitosti.
Ale po škole jsem pracovala ve spořitelním jednatelství na našem závodě. A to byly výherní podmínky skutečně ještě dobré. A když jsme porovnávali výši výher z celkového objemu vkladů na VVK s obyčejným úročením tenkrát tuším 2%, vždy úroky by byly daleko vyšší, než připsané výhry. A co jsem před několika roky koukala na výherní čísla, byl jejich počet hodně zredukován.
Dokonce jsem si myslela, že VVK už byly zrušeny.
giovanka, nevím kolik je vám let, ale přidávám se k názoru paní Lidky, že stačí začít šetřit 5 - 10 let /maximálně/ před důchodem. Podpořila bych také založení stavebního spoření. A uložené peníze na knížce se úročí téměř ničím. Je to na vás. Možná ještě někdo poradí. PT /stařenka/
Děkuji, ale chci si ušetřit na svatbu a dítě, abych prostě do začátku něco měla...
To by mi za 10 let bylo na nic...
giovanko, st. spoření bylo na 5 let, nyní na 6 let. Nevím, zda u všech bank stejné. I když plánujete svatbu a miminko, určitě se budou korunky hodit i za 6 let. Co vám radí rodina, rodiče? PT /stařenka/
Já vím, stavební spoření už si platím. Chtěla jsem si to právě dávat k rodičům, ale pak je vykradou a budu litovat, že jsem si to nedávala do banky...na druhou stranu v dnešní době může zkrachovat banka a můžu o to přijít... Jde mi jen o to, abych si tak rok - 2 roky někam dávala cca 5 000 měsíčně, abych k tomu nemohla )
Giovanko, to je dobrá úvaha. V tomto případě by se pro vás hodil nějaký výhodný spořící účet. I když nejsou úroky nijak zvlášť vysoké a stavební spoření už máte, zkuste se podívat na tento přehled spořících účtů. Prostudujte si jejich podmínky, hlavně možnost výběru, způsob připisování úroků a další. Myslím, že si vyberete. Určitě lepší úrok okolo 3%, než žádný. Domnívám se, že větší banky nezkrachují - vyžádejte si informaci, zda je na účtě, který si vyberete, pojištěný vklad. Také je důležité, jaká je výše poplatků. Fandím Vám, jak přistupujete k financím.
Chci prostě někam dávat každý měsíc určitý obnos, ale na běžném účtě mi ty peníze spíš mizí... Pořád nevím, jestli není lepší je mít doma pod polštářem )
Co je nejlepší řešení?
Běžné účty společně s vkladními knížkami jsou na spoření peněz ty nejnevhodnější produkty. Jediný rozdíl v tom zda mít peníze na knížce nebo ve slamníku je ten, že z těch na knížce má užitek někdo jiný(banky). Je celá řada daleko vhodnějších forem pro spoření a zhodnocování naspořených peněz. V první řadě bych začal u stavebního spoření a v případě, že je Vám více jak 50 let tak bych spořil i prostřednictvím penzijního připojištění, které podobně jako stavební spoření využívá poměrně slušnou státní podporu.
Domnívám se , že ukončit penzijní pojištění se všemi nároky můžete až při dovršení věku 60ti let a musíte spořit alespoň 5 let. Doufám, že si to dobře pamatuji. Třeba mne někdo opraví.Takže pro mladší ročníky to není zrovna výhodné. Úročení je v poslední době minimální (mám PF ČP) a peníze máte dlouho vázané. Podle mého názoru je stále nejlepší investice do nemovitostí - především do pozemků. Myslím, že i cena bytů a domů se ustálí a pokles nebude trvalý. Podle mne to jsou nejlépe uložené peníze.
Důvod je celkem prostý. Spoření jako takové, dostupné v dohledné době a ne spoření na stáří, které mi bude k dispozici za 40 a více let, pokud se toho vůbec dožiji.
Lidé ve věku od 55 let too velice dobře využívají i několikrát za sebou, protože nic lepšího se zaručeným výsledkem není na trhu.
Já bych potřebovala něco tak max. na dva roky...stavebko je většinou na dýl, ne? Prostě nějak vyřešit problém, že když si to budu dávat doma do šuplíku, tak to prostě utratim
A já jsem myslela, že vkladní knížka je vyhynulý druh. Snad ty ,co byly založené kdysi dávno, tak ještě existují, ale že by nějaká banka dnes zřizovala vkladní knížky, když je spousta modernějších způsobů spoření?
doplněno 19.03.10 14:59:Tak musím doplnit svoji odpověď, nedalo mi to, a zapátrala jsem jen ze zvědavosti - vkladní knížku si opravdu můžete zřídit i dneska. Tady můžete dokonce srovnat úrokové sazby novinky.cz/...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.