Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Alimenty u dítěte 18 let?

Od: gw odpovědí: 6 změna:

Dobrý den,platím alimenty na syna.V létě mu bude 18 let.Od jeho 18 mám platit alimenty jemu na účet?Je potřeba to oznámit bývalé manželce?Ještě prosím o radu,kdo má zkušenost.Rozvod a stěhování nás i dětí je pár měsíců čerstvé.S dětmi se vídám,jsou prakticky dospělé,ale nevím co dělat , aby přijali mou novou ženu.Znají ji,ale nechtějí ji ani vidět.

Děkuji za odpovědi.GW

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

@gw - Zajímá mne, jestli mohu alimenty v měsíci, kdy dítě dovrší 18 let, poslat na účet jemu a né matce?

Samozřejmě - v rozsudku zřejm máte uvedeno "k rukám matky", tedy zákonného zástupce. Po dosažení zletilosti už zástupce nemá, tedy automaticky budete platit k rukám syna. Dokonce byste měl platit už o měsíc dřív:

§ 921

(1) Výživné se plní v pravidelných dávkách a je splatné vždy na měsíc dopředu, ledaže soud rozhodl jinak nebo se osoba výživou povinná dohodla s osobou oprávněnou jinak.

@wamp - Promiňte, ale co máte stále s tím dítětem?

Je to zákonem užívaný termín - "výživné mezi rodiči dětmi" nezávisí na věku.

lipanek
hodnocení

1x

Tak snad je úplně jedno, jestli v tom měsíci, kdy dovrší syn 18 let peníze pošlete manželce.

Jenom jim to oznamte a jestli matka dětí se o ně stará a ony bydlí u ní, tak do rukou ex manželky patří. Snad jsou lidi rozumný a nebudou se hádat o pár šprdliků.

---------------

Nové vztahy či nové manželství rodičů - moje zkušenost. Rozvodem dítě /jsem pořád dítě svých rodičů i když mi je třeba 40 let/ ztrácí vlastní rodnou rodinu, zázemí svého dětství, vzpomínky, ztrácí i vlastní babičku a dědečka pro svoje děti, tedy vnoučata.

Jsou výjimky, kdy rozvod bude ulehčením /alkol, týrání/, ale píšu o rozvodu, kde by se při troše snahy dalo manželství zachránit.

Moji rodiče po rozvodu řekli znovu ano novým partnerům. Brala jsem, že to je jejich život a nikdy bych jim neřekla proti nic špatného. Ale, nebyla to již moje rodina. Jezdila jsem za nimi na návštěvu, ale ne domů. Jezdila jsem za matkou jinam a za otcem také jinam. Nebylo to již doma a ani pro moje vnoučata to nebylo ono. Nová babička nebyla vlastní krev a naopak. Jak se říká, bližší košile, než kabát. U nové babičky jsem jasně cítila, že její rodina je její rodina /ono to ani jinak být nemůže/.

Vlastní matka coby babička se snažila, to ano, byla ale daleko, ale nevlastní děda to na babičce vlastně nechával, všechnu péči a starostlivost, on se moc nezapojoval.

-----------------------

Takže tazateli, Vaše děti a vnoučata budou mít blíže k vlastní babičce a novou Vaši partnerku budou brát s rezervou. A jestli jste se kvůli ní vlastně rozvedl /byla třeba vaše milenka/, tak ji nikdy nepřijmou.

A na rovinu, také bych k ní neměla vřelé city.

Je ale pravda, že až budou vaše děti vstupovat do manželství a bude se dělat svatební hostina, tak se zvou obě strany i s partnery. I když vše proběhne dobře, korektně, bez konfliktu, tak je tam určité napětí, a pro nikoho to není moc příjemné.

Čest výjimkám, i takoví se najdou.

hodnocení

0x

Nesmíte zapomínat, že už nemáte děti, ale dospělé partnery. Mají své názory, své zkušenosti a přátele si vybírají sami. Vaši novou ženu nepřijmou snad nikdy. A řekněte, proč by měli? Počítejte s tím. *mir*O alimentech řekněte jim. Peníze už jsou jejich a oni budou žádat nebo ne, o zvýšení.

gw
hodnocení

Děkuji za odpověď.Zajímá mne, jestli mohu alimenty v měsíci, kdy dítě dovrší 18 let, poslat na účet jemu a né matce?

Díky GW

Promiňte, ale co máte stále s tím dítětem?
Řada mých známých se v tomto věku vdávala. V osmnácti letech to nejsou děti, nýbrž dospělí jedinci *hej*

idanova*
hodnocení

0x

Zdravím. Ano, můžete, dokonce existuje účet, který vy sám synovi založíte právě k účelu (nejen) placení alimentů s tím, že sám máte právo do účtu nahlížet, matka nikoliv (pokud vy sám jí k tomu nedáte právo). Tato možnost je od 16 let dítěte. A v tom, aby vaše děti přijaly vaši partnerku, která by měla nahradit jejich matku, nemůžete udělat nic. Láska k "náhradnici: se nedá vynutit. Ida

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]