Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vyčerpané nemocenské dávky

Od: seli® odpovědí: 2 změna:

Dobrý večer ,prosím o radu nemoc při ID 3 stupně prý platí jen 84 dní. Můžu potom dál být na neschopence pokud to vyžaduje můj zdravotní stav s tím že nebudu pobírat ani korunu? Doklad o nemoci tak bude jen fungovat jako omluvenka v zaměstnání? Je tato doba nějak limitovaná na dny kdy se musí neschopenka ukončit bez ohledu na zdravotní stav? Vůbec nevím co dál. Nebo mám navštívit závodního lékaře a požádat o vyjadření případně o sepsaní že dosavadní práci již nemohu vykonávat a na tomto základě požádat zaměstnavatele o přeřazení na jinou pro mě lehčí práci? Před nemocí jsem pracovala jen 4 hodiny denně , můžu zaměstnavatele požádat jen o smlouvu na 2 hodiny denně nebo musím dát rovnou výpověď ze zdravotních důvodů? Můžu vůbec dál pracovat když začínám pobírám ID 3 stupně? Je v zákoně nějaké vysvětlení kdy lze chodit dopráce při 3 stupni ID? Mám ID pro nemoc na páteř a klouby ,špatně chodím o berlích,mám ZTP,příspěvekna péči 2 stupeň,řadu dalších nemocí k tomu nabalených.Chtěla bych vykonávat nějakou práci kvůli insolvenci.Omlouvám se za více otázek.Všem předem děkuji.Seli

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Podpůrčí doba (tj. doba, po kterou se platí dávky) je u poživatele invalidního důchodu třetího stupně a starobního důchodu skutečně jen 84 kalendářních dnů, z toho 14 dnů platí zaměstnavatel náhradu mzdy.

Proč si myslíte, že nebudete pobírat ani korunu? Pobíráte přece invalidní důchod. (Pochopila jsem dotaz tak, že jste poživatelem ID 3.st.) Doklad od lékaře je skutečně pouze omluvenka ze zaměstnání, u zaměstnavatele pak máte omluvené neplacené volno.

Na lehčí práci se se zaměstnavatelem můžete dohodnout, když Vám bude chtít vyjít vstříc a když bude takovou práci pro Vás mít. Lékař mu to nemůže nijak přikázat. Lékař by Vám vystavil nanejvýš potvrzení o tom, že jste pozbyla dlouhodobě zdravotní způsobilost k výkonu práce, a zaměstnavatel by s Vámi mohl (musel) ukončit pracovní poměr. Jednou ze základních povinností zaměstnavatele je nepřipustit, aby zaměstnanec vykonával práci, která neodpovídá jeho schopnostem a zdravotní způsobilosti. Pokud tedy zaměstnanec podle lékařského posudku dlouhodobě ztratí zdravotní způsobilost k práci, musí jej zaměstnavatel buď převést na jinou pro něj vhodnou práci, anebo s ním rozvázat pracovní poměr výpovědí či dohodou.

Při ID 3. stupně můžete pracovat - můžete vykonávat takové práce, které nezhorší Váš zdravotní stav. Při vyřizování ID jste dostala od posudkového lékaře tzv. pracovní rekomandaci. Je to obecný seznam prací, které byste neměla vykonávat, mohly by Vás zdravotně poškodit. Je to výčet nedoporučených prací a pracovních úkonů.

Nemáte to lehké, s Vaším zdravotním stavem ještě insolvence.

hodnocení

Moc děkuji za odpověď. Posudkový lékař zaslal posudek, v něm bohužel není Vámi zmiňovaný seznam prací a ani jiná zmínka o zaměstnání. Tak nic nevím.Možná to bude uvedeno až v zaslaném rozhodnutíkteré příjde asi za 3 měsíce jak jsem se dočetla.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]