Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Marozeni počítá se do duchodu

Od: julka60 odpovědí: 8 změna:
Dobrý večer, počítá se marodka do přiznání starobního důchodu? Je mi 60let a 4mesice.nyni marodim jsem v zamestnanenskem pomeru. Do důchodu bych měla jít v září.

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Aby vznikl nárok na důchod, musíte mít pojištěnou dobu (tedy dobu, po kterou trvalo zaměstnání a sráželi Vám sociální pojištění) nejméně 35 let. Jestliže jste v době nemoci zaměstnaná, je doba nemoci dobou pojištěnou a do oněch povinných 35 let se Vám započítává.

Při výpočtu výše důchodu se taková doba vylučuje, což je pro Vás dobré, protože v jedné fázi výpočtu se výdělky dělí pojištěnou dobou. A v době, kdy marodíte, memáte žádné výdělky, takže by se podíl snižoval. Proto máte na ELDP tzv. vyloučenou dobu, slouží právě pro očištění odpracované doby od dob nemoci apod., aby nebyla do výpočtu (nárok není dotčen) zahrnována nezaplacená doba.

julka60
hodnocení

A když ukončím neschopnost propustí me a já budu muset na úřad práce započíta se to také?

Evidence na úřadu práce je tzv. náhradní dobou pojištění a započítává se v omezeném rozsahu 80 %. Ve Vašem případě byste pobírala až 11 měsíců podporu v nezaměstnanosti, ale do září, kdy Vám podle Vás vznikne nárok na důchod, to ani 11 měsíců už není. Můžete být úplně v klidu.

Narodila jste se v září 1959? Nevychází mi Váš odchod do důchodu letos v září.

julka60
hodnocení

Ano v září 1959.to mi bude 61let mám 2deti
julka60
hodnocení

Dělá to v 61letech a 8mesicu. Já bych právě chtěla jít dřív o těch 8mesicu.stejne už me do práce nikdo nevezme.

Aha, Vy chcete jít dřív, tak to ano. Jsem shodou okolností taky narozená v září 1959 a mám 2 děti, tak mi to bylo divné.

id
hodnocení

0x

Běžte do důchodu až po vyčerpání 11 měsíční podpory.

id

Pokud vás propustí ze zaměstnání, tak dostanete odstupné + 11 měsíční podboru z ÚP a už půjdete do starobního, ne do předčasného důchodu. Bylo by škoda odejít do důchodu dříve než vyčerpáte všechny možnosti.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]