Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Práce na DPP nebo DPČ?

Od: jarekkk odpovědí: 7 změna:
Dobrý den,
jsem zaměstnán na HPP a jiná firma mi nabízí práci z domu, budu to mít jen jako přivýdělek po celý rok.
Jakou formu smlouvy je lepší si nechat napsat? Co je jednodušší?
DPP nebo DPČ?
Děkuji

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

pavelll
hodnocení

2x

Dobrý den,

to se bude odvíjet od částky, kterou si měsíčně vyděláte.

DPČ je výhodnější do výdělku 3000,- Kč (před novelou 2500,-).

U DPP do výše 10.000,- Kč neodvádíte odvody ani vy, ani zaměstnavatel. Pozor na překročení 300 hodin za rok.

Většinou se volí DPP a na tu se "ušije" činnost, která tomu odpovídá.

Bude záležet nejen na té částce, ale také na firmě (co pro ni bude daňově výhodnější, a také rozhoduje výše odměny a délka vykonávání).

hodnocení

2x

Na DPP je možné odpracovat 300 hodin ročně. Samozřejmě se to dá časově rozepsat dle potřeby, kolik hodin něco trvalo.

Podstatnější je, že do nějaké částky měsíčně (myslím si že to je 10000) nemusí zaměstnanec na DPP platit daň a není za něj odváděno soc. a zdravotní pojištění.

Na DPČ je možné odpracovat měsíčně poloviční počet hodin běžné měsíční pracovní doby (ale je to průměr za celý rok). Ale sociální pojištění (a zdravotní) je odváděno od nižší částky (myslím že je to 3000 Kč měsíčně).

Takže záleží na předpokládaném měsíčním výdělku.

doplněno 24.01.20 15:01:

Není ale samozřejmě možné, vykazovat jakoukoliv práci na DPP. By by problém, "fixlovat" hodiny v takových profesích, kde je jasné, že tak malý počet hodin nemohl na daný rozsah práce stačit - třeba v zaměstnáních podobných jako je např. recepční v hotelu.

etana*
hodnocení

2x

S tou daní do 10000 opatrně, pravděpodobně má tazatel podepsané prohlášení u hlavního zaměstavatele, takže 15% daň.

hodnocení

2x

Je to 10000 měsíčně.

Tady je odkaz na stránku, kde je to popsaný

finance.cz/...

jarekkk
hodnocení

Dobrý den,
když můžu na DPP vydělat do 10000Kč tak je to za měsíc nebo rok?
Pak ani já jako zaměstnanec jiné firmy nebudu muset platit zd.poj ani soc a daň?
Děkuji
stuu

Abyste neplatil zdravotní a sociální, nesmíte vydělat na DPP více, než 10 000 Kč hrubého za měsíc.

Je docela dobré, dát si na tu hranici pozor. Pokud si totiž vyděláte za měsíc 10 100 Kč, je to necelých 7 000 čistého. Ale když si vyděláte přesně 10 000 hrubého, máte z toho 8 500 čistého (15% je daň). Vydělat si vyšší částku se vám vyplatí až od zhruba 12 400 Kč hrubého.

jarekkk
hodnocení

Dobrý den,
tak to by zaměstnavatel, který mi bude dávat smlouvu, měl nabídnout tu, na kterou se můžr má práce vztahovat? Buď DPČ nebo DPP a já to nemusím řešit, kterou si vybírat?
Děkuji

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]