Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, chci se zeptat jaké jsou podmínky k promlčení dluhu? Ty lhůty- 3 letá, 10 letá, to chápu, ale jaké podmínky musí člověk splňovat, aby byl dluh dejme tomu po třech letech promlčen? Příjde mi totiž dost snadné hrát tři roky mrtvého brouka a pak si jen počkat na pklatební rozkaz od soudu a vznést námitku že je dluh promlčen. Jak to tedy je?
Pokud si půjčím, musím počítat s tím, že vrátím. Byla jsem tak vychovaná. Vy byste někomu půjčila a pak čekala 12 let na vrácení? Myslím si, že je to slušnost, co si půjčím, to následně vrátit. A neshánět kličky, jak z toho ven. Jaga.
Chápu vaše rozpaky a nelibost vůči neplacení dluhů obecně. Ale moje situace je ta,že před zhruba 5ti lety jsem se snažila dohledat, kde se můj dluh nachází a chtěla jsem platit, ale dostala jsem se do slepé uličky, kdy mi vlastně nikdo nebyl schopen říci,kdo moji pohledávku vlastní. Nezbylo mi nic jiného, než čekat a teď po mě chce nějaká firma z původního dluhu 25 tisíc, zaplatit bezmála 110 tisíc. Celá věc je stará x let a já věřím, že mám i jinou možnost, než nakrmit mrchožrouty. Je sna d na tom něco špatného? Je snadné bez informací kohokoliv za cokoliv soudit...
Jak již bylo řečeno, pokud nebyl v době tří let od okamžiku, kdy byla pohledávka splatná, vydán žádný pravomocný platební rozkaz, můžeš celou věc pustit z hlavy. S nikým jiným, než soudem, vůbec nemusíš komunikovat, ta vymáhací agentura nemá absolutně žádnou pravomoc ani možnost z tebe ty peníze dostat. Pokud nemá soudem vydaný pravomocný platební rozkaz, nemůže už to ani předat exekutorovi. Ale samozřejmě to tyhle inkasní společnosti zkouší, protože se leckdo zalekne a radši zaplatí. Pokud je ale vše tak, jak popisuješ, žádný platební rozkaz neexistuje a celá věc soudem neprošla, nemusíš už se tím vůbec zabývat. Naopak můžeš paradoxně ty sama pohrozit té inkasní agentuře žalobou pro podezření z pokusu neoprávněného obohacení, protože se zjevně pokouší vymáhat plnění, na něž nemá oficiální právní nárok.
Je to snadné, háček je v tom, že věřitel tě patrně nenechá tři roky hrát roli mrtvého brouka. Ale pokud svůj nárok neuplatní do tří let od chvíle, kdy mu tento nárok vznikl, má smůlu a můžeš postupovat přesně tak, jak píšeš, tedy namítnout promlčení. Pokud ti tedy někdo například vystavil fakturu se splatností 23.1.2017 a nezačal ji nikdy soudně vymáhat, pak má dnešním dnem definitivně smolíka...
Díky moc za postřeh. jsem totiž v situaci, kdy už se zhruba 10 let nezdržuji na adrese trvalého pobytu, kam mě nejspíš obesílali, nicméně záležitost s dluhem je stará cca 12 let a teď se mi ozývá firma, která si pohledávku odkoupila a chce ji po mě zaplatit. Výslovně mi bylo řečeno,že pravomocný platební rozkaz od soudu není, tudíž neexistuje a pohledávku vymáhají mimosoudní cestou. Rozhodla jsem se nereagovat, zřídit si datovou schránku pro případnou korespondeci od soudu a čekat na soudní rozhodnutí.Pak vznesu námitku pro promlčení...Tak snad to vvyjde, když takto zariskuju
Promlčení dluhu Promlčení definuje občanský zákoník jako období, po které lze u soudu uplatňovat nárok a docílit jeho vykonatelnosti. Pro většinu pohledávek platí podle občanského zákoníku tříletá promlčecí lhůta.
Věřitel může dlužníka žalovat u soudu i po uplynutí promlčecí lhůty, pokud však dlužník vznese námitku o promlčení dluhu, soud mu musí vyhovět.
Důležité je, že dlužník musí promlčení namítnout, jinak soud i po uplynutí promlčecí lhůty může žalobě věřitele vyhovět.
Může nastat i situace, kdy dlužník závazek sám vyrovná bez soudního řízení až po uplynutí promlčecí lhůty. Pak už zpětně nemůže argumentovat s promlčecí lhůtou a nemá nárok na vrácení zaplacených peněz.
Promlčení exekuce Promlčecí lhůta, pokud bylo právo přiznáno pravomocným rozhodnutím soudu, je stanovena na 10 let ode dne, kdy mělo být rozhodnutí soudu plněno. Po tuto dobu je možné žádat i úroky z prodlení. To platí i pro případ nařízené exekuce.
Více na: euro.cz/...
Z toho vyplývá, že Vy můžete namítnout promlčení dluhu. Musíte to ale provést neprodleně po vyzvání k zaplacení. Raději se ještě poraďte u právníka nebo v nějaké bezplatné právní poradně ať neuděláte chybu.
Na adrese trv pobytu nebydlí moji rodiče, ani rodina, byl to tehdy byt města a teď už tam bydlí bůh ví kdo...Kde končí nebo končila moje pošta, to nevím, nicméně nějakou dobu jsem si poštu nechávala dosílat, abych byla malinko v obraze, ale není to zrovna levná záležitost. Takže předpokládám že pošta se buď vracela odesílateli, nebo končila v něčím koši. Svoz odpadu si platím, díky za postřeh. Datovku mám cca 14 dní a je mi jasné že mi nic nepříjde zpětně...Závazek původní věřitel nenechal uznat soudně, protože firma která můj dluh odkoupila, myslím od toho původního věřitele, nejedná na základně platného soudního příkazu, poslali mi veškerou dokumentaci a žádný soud platební rozkaz od roku 2007 nevydal. Myslím tedy že mám reálnou šanci.
A od kdy je adresa TP zároveň doručovací? Oasobně bych Vás nechal dluh zaúplatit i s úroky!Nebo jste bydlela celou tu dobu pod mostem?Asi ne takže jste si tam kde jste bydlela měla udělat i doručovací asdresu,která je nezávislá na trvalém pobytu! 5eknu-napíšu naplmńo co si myslím-x let jste hrála mrtvého brouka a nyní když jde do tuhého tak se chcete vyčůraně svých dluhů zbavit a vymlouváte se na kde-co!
Díky moc za postřeh. jsem totiž v situaci, kdy už se zhruba 10 let nezdržuji na adrese trvalého pobytu, kam mě nejspíš obesílali, nicméně záležitost s dluhem je stará cca 12 let a teď se mi ozývá firma, která si pohledávku odkoupila a chce ji po mě zaplatit. Výslovně mi bylo řečeno,že pravomocný platební rozkaz od soudu není, tudíž neexistuje a pohledávku vymáhají mimosoudní cestou. Rozhodla jsem se nereagovat, zřídit si datovou schránku pro případnou korespondeci od soudu a čekat na soudní rozhodnutí.Pak vznesu námitku pro promlčení.
Nesmysl.
Problematiku promlčení dluhu řeší zákon č. 89/2012 /..., konkrétně v Oddílu 1 Promlčení v paragrafech 609 až 653.
Promlčují se všechna majetková práva s výjimkou případů stanovených zákonem. Přehled případů, kdy se právo promlčuje a nepromlčuje, řeší občanský zákoník v paragrafech 611 až 618. Obecně platí, že nebylo-li právo vykonáno v promlčecí lhůtě, promlčí se a dlužník není povinen plnit.
Promlčecí lhůta se určuje podle konkrétní situace ve vztahu dlužník – věřitel. Podle paragrafu 629 občanského zákoníku promlčecí lhůta trvá tři roky. Jiná lhůta je podle stejného paragrafu 629 u majetkového práva, které se promlčí nejpozději uplynutím deseti let ode dne, kdy dospělo. Výjimkou mohou být případy, kdy zákon zvlášť stanoví jinou promlčecí lhůtu. Výčet je uveden v občanském zákoníku v Oddílu 1 Promlčení, v kapitole Zvláštní ustanovení, v paragrafech od 631 výše.
Zákon však dává věřitelům a dlužníkům i prostor pro sjednání kratší nebo delší promlčecí lhůty počítané ode dne, kdy právo mohlo být uplatněno poprvé, než jakou stanoví paragraf 629 občanského zákoníku.
Ano existuje institut promlčení. V některých případech může být promlčecí lhůta pozastavena. Ovšem především je slušnost dluhy platit. Ikdyž někomu to nevadí. Zrovna tak jako tento režim a jeho zákony. Ani komunisti si to snad nedovolili. Takoví účastníci HSYSTEMU jsou na tom hůř. Stát Smetkovi sebral zbylý majetek jako trest a účastníci HSystemu utřou hubu. Vlastně tento stát sebral to, co ti z HSystemu zaplatili. Jistě jsou nadšení.
Ono záleří taky kde ten dluh máte. Jestli mezi rodinou, nebo sousedem, nebo známým. Já odpovídal v domění, že máte dluh u např. banky. Tam žádná promlčecí doba neexistuje. Takže blíž specifikovat, kde se dluh nachází.
Některé lidi by měli za "rady" zavřít. Můžeš napsat kde jsi vyčetl, že vůči bance neběží promlčecí doba. Jo kdyby to byl Finančák, tam mají tak dlouhé promlčecí doby, že se toho člověk nemusí dožít.
První si o tom něco zjisti a pak zkus někomu vyhrožovat zavřením. Banka prodá dluh vymahačské firmě, nebo exekutorovi a ty pak jednají...vlastně nejednají, protože čekají až tam naskáče úrok.Chceš dělat oponenta, přitom o tom máš velice málo informací.Oni jen tak, někomu prominou půjčku 4 miliony, jo? Nech toho.
ferax : meleš fakt nesmysly. Banka samozřejmě dluh nějaký agentuře prodat může. Ale ta agenturá má v podstatě stejný vymáhací práva, jako ta banka! A exekutor? Dokud neexistuje exekuční titul (v tomto případě nejspíš pravomocný platební rozkaz), nemůže být žádná exekuce zahájena! A promlčecí doba je samozřejmě všude stejná...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.