Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Děda s leukemií

Od: westiik* odpovědí: 3 změna:

Dobrý den,

napadlo mě zkusit se zeptat zde, protože si pamatuji, že sem dříve chodívala i velká spousta odborníků.

Můj děda má leukémii (AMML), jestli můžu soudit, tak už docela v pokročilé fázi. Vzhledem k věku 83 let a v situaci kdy děda funguje s jednou ledvinou (odoperována skrz nádor) a i nyní má nějaké uzliny po těle, lékaři přistoupili jen k symptomatické léčbě. Problém je, že vinou špatného krevního obrazu se děda začíná zadýchávat až dusit. Sice dostává každé 2 týdny 2x krev a 1x destičky, velmi často se doma dusí a cítí se velice zle.

Teď k dotazu. Doktorka nám včera řekla, že jakékoliv dýchací zařízení (kyslíková láhev, koncentrátor) je zbytečné, že když děda nemá erytrocyty a hemoglobin, stejně se bude dusit. Máte s tím někdo zkušenost? Poud by to mělo aspon trochu pomoct, aby děda dožil více v klidu, dopřál bych mu to. Ale zase to není tak levná záležitost, abych to kupoval na zkoušku.

Děkuji,

Martin

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

liska5
hodnocení

3x

Je to, bohužel, tak. Případně dodávaný kyslík se nemůže navázat na hemoglobin červených krvinek, jestliže tam ty krvinky nejsou. Dostní dřeň je v důsledku leukémie prostě nevyrábí. Je to krutá skutečnost. Tím pádem se všem orgánům nedostává kyslík, který potřebují k fungování. Jedná se tzv. vnitřní dušení. Zbývá jen symptomatická léčba, která je cílená na utlumení příznaků. Na léčbu příčiny už není šance. Asi jako u Karla Gotta.

hodnocení

2x

Jsem sice jen zdravotník, ale tam, kde nemá kyslík co přenášet, a to je hemoglobin v erytrocytech, tam nemá smysl přidávat kyslík. Stejně by neměl kam se navázat. Jde jen udržet krev výměnou na přijatelných hodnotách. V tomhle věku nějaká regenerace nelze očekávat.

westiik*
hodnocení

Děkuji za reakci. Já, jako absolutní laik, jsem uvažoval asi takto "více kyslíku v plicích = třeba aspoň o trochu více se ho naváže a přenese)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]