Nejste přihlášen/a.
Dobrý den , jsem silně obézní a poslední cca 3 měsíce jsem nadměrně pil vodu a večer neustale močil v úterý jsem byl u lékařky a objednala mě na středu ráno na odběr krve a ranní moč takže podle moči mám vysoký obsah cukru v krvi řekla sestřička a rozbor krve bude známý dnes kdy mě sestřička rovnou objednala k paní doktorce . Obávám se že cukrovku 2 stupně budu mít , prosim co bude následovat až mi dnes praktická lékařka potvrdí cukrovku? Budu muset k Diabetologovi? Budu brát léky až se potvrdí cukrovka? navíc mám i astma ach jo děkuji . Navic ta neustálá žízeň prosím kdy to přestane?
první věc kterou se dozvíte, bude zhubnout. Kila musí dolů, protože naše tělesné orgány se od pravěku prakticky vůbec nezměnily a jsou nadimenzované na tělesnou váhu kolem 50-60 kg. Jestli jste silně obézní, vaše slinivka hladinu cukru v krvi docela obyčejně neureguluje, protože nedokáže vytvořit dostatek inzulínu pro tak velký objem krve. Pak se objeví cukrovka, které se neříká cukrovka druhého stupně, ale cukrovka druhého typu.
No a jinak vás můžu uklidnit. Kdo je obézní, ten ji má, i když o ní třeba ani neví. Ani vy nemáte cukrovku první den. Už s ní chodíte hodně dlouho. Vyhrát se nad ní sice nedá, ale remizu uhrajete. Pro začátek bude stačit dieta. Na čerstvé rohlíky, cukrovinky, koláče, zmrzliny, čokolády a oslazenou kávu asi budete muset rovnou zapomenout. Ale jak bude vypadat pokračování, to se dozvíte právě od vaší praktické lékařky.
Pěkný den,
já cukrovku zatím nemám i když na odběrech jsem nebyla,obézní jsem také,takže kdo ví. Ale mám zkušenost z rodiny s cukrovkou. U cukrovky 2.typu Vám budou předepsány léky,k píchání inzulinu se přistupuje až když je cukrovka hodně rozjetá. Také Vám bude doporučen vhodný stravovací režim a abyste zhubnul. Já se snažím zhubnout dřív,než cukrovku dostanu. Je to taková prevence cukrovky 2.typu.
Není zač a také děkuji. Ta žízeň ustoupí po zaléčení,jak budete měnit životní styl a budete jíst ty léky,tak to ustoupí. Je to jeden z příznaků cukrovky.
Bývalapacientka odpověděla správně. Dostanete jídelníček a léky.
Stravování by mělo být pravidelné, menší porce po 2-3 hodinách.
Ale opět nedávno vědci přišli na to, že by i pro cukrovkáře měly stačit jídla třikrát denně, pouze snídaně - oběd - večeře, aby si trávicí soustava odpočinula a dobře všechno zpracovala.
Myslím, že na tom něco je.
Jinak byćh poopravila Váš název otázky, nemáte svůj první den s cukrovkou, ale již jich máte hodně za sebou.
Sucho v ústech, nadměrná žízeň, špatné hojení ran /zastavení krvácení/ jsou časté projevy cukrovky.
Také dobře pečujte o své nohy. Každodenní hygiena, mazání zvláčňujícím krémem /větší hnědé skvrny/, pozor na drobné ranky, oděry, které jsou potřeba dobře ošetřit, dobrou, měkkou obuv, aby netlačila, kvalitní ponožky bez svíravého lemu, opatrné stříhání nehtů, cesty doma bez vyčnívajících předmětů, abyste se do nohou neuhodil.
Více mužů cukrovkářů /než žen/ trpí na nemoce nohou, špatný oběh, zanedbání a nechci strašit, mnohdy je vidět v nemocnicích právě cukrovkáře, kteří přijdou o dolní končetinu.
Je to spojené právě i s tou obezitou. Člověk obalený sádlem se špatně ohýbá, na nohy pořádně nedosáhne a zanedbá prvotní příznaky problémů.
Já neřeknu, kdy přestanete mít žízeň, ale doporučím nepít ČISTOU vodu. Do obyčejné vody si dejte alespoň pár kapek citrónu - čerstvého, ne chemie.
Vařte si bylinkové čaje, třeba z koření, co najdete v kuchyni. Majoránkový, tymiánový, kmínový, z bobkového listu.
Nebo si kupte v lékárně vysloveně na diabetes čaj. Nebo to míchejte - heřmánkový, šípkový a podobně.
Na webu jsou i bylinky na cukrovku, ale i ty by se měly konzultovat s lékařem.
Doporučuji používat více v kuchyni kurkumu.
Já si dělám i zlaté mléko, nebo čaj.
Cukrovku 2. typu, mi našla doktorka před 3 lety v moči, já o ní vůbec nevěděl. Při rozboru krve mi napsali 22,7 hodnotu. Dostal jsem prášky a co mám jíst a hlavně pohyb. Bral jsem různé prášky, které srazily hodnoty do normálu a samozřejmě snížit váhu, kterou nemám velkou. Nyní jsem v normě podle Glukometru, ale nic jiného nedodržuji. Váha mi létá v rozpětí 3 - 8 kg. Budete 1x ročně chodit na oční ke kontrole.
Dostanete léky, pokud jste tolik zhubl, tak téměř na sto procent si budete píchat inzulín. Bývá to tak asi týden v nemocnici, kde vám nastaví správné dávkování. Ze samotného píchání strach mít nemusíte. Jehličky v aplikačním peru jsou tenké a krátké. Dnes existují i různé nové aplikace inzulínu přes dávkovače zavedené asi pod kůži, online sledování cukru v krvi apod. Naučí vás s perem dělat, naučí vás měřit si cukr pomocí glukometru. Dostanete podrobné poučení o stravování, o životních návycích. Chce to pohyb, hlídat si přísun kalorií. Zvyknete si na to, že všechno k jídlu je cukr, nebo si z toho tělo při nadbytku cukr udělá. Budete muset zapomenout na cukr do kafe, čaje, žádné slazené limonády, žádné cukroví, žádná čokoláda. Časem přijdete na to, že umělá sladidla jsou hnusná, a skončíte u obyčejné vody, nebo sodovky. Nicméně, když to budete poctivě dodržovat, a držet si hladinu cukru alespoň trochu v limitu, tak se s tím dá žít, chodit na výlety atd. Ze začátku se hodně často měřte glukometrem, nehleďte na to, že je to docela drahý špás, abyste měl hladinu cukru pod kontrolou. Časem se to naučíte vycházet s vlastním tělem. Ta hladina hodně kolísá, pokud máte najednou víc pohybu, než normálně, např při fyzické aktivitě. Dbejte na pravidelné jídlo. Naučte se nazpaměť příznaky hypoglykemie a hyperglykémie. Pokud by jste se vinou nějaké dietní chyby, začal pociťovat počátek takových stavů, je nutné zareagovat rychle. Hlavně při hypoglykemii, tedy při nízké hladině cukru.
Glukometr dostanete u diabetologa, i s pásky na měření(2 x 50ks) zdarma, plus zápisník, kam to budete zapisovat, dělá se 6 časových měření, to vše sdělí doktor. Horší bylo sehnat diabetologa, dostal jsem seznam lékařů a všichni nepříjímali nové pacienty, tak jsem si našel sám a jsem s ním spokojený. Dnes ty prášky jsou tak kvalitní, že prý člověka nepustí do velkých extrémů s hladinou cukru. Noste u sebe sáček cukru, který si dáte ke kartičce diabetika.
Podle doktora a jeho nálady nejpravděpodobněji dostaneš prášky , pak nějaké brožury či rady jak se stravovat. Za měsíc znova na odběr a moč , pokud to bude padat dolů do přijatelných hodnot bude tě léčit jen obvoďák , pokud ne pujdeš k diabetologoj.
Co se týče močení , když má v krvi píšou už od 10mmol/l cukr jde ven přes ledviny. Proto pořád lítáš na záchod. Jakmile ti to padne a budeš mít ty hodnoty dobrý přestaneš lítat i na WC. Co se týče toho hubnutí za prvné je to způsobeno dehydratací a za další tvoje tělo spaluje tuky místo cukrů viz třeba kétoza a ketolátky cukrovka.cz/... Při velké cukrovce se dobře hubne u mně 10kg za 3 měsíce v podstatě jen v tucích. , dlouhodobě je ten stav ale nebezpečnej. Je potřeba do sebe dostávat minerály. To vše ze předpokladu že máš v pořádku ledvniny.
Glukometr dostaneš pokud to budeš mít dlouhodobě špatný a bude tě léčit diabetolog. Pokud upravíš jídelníček vyhneš se tomu největšímu zlu tak ti cukr padne. Pak se budeš muset holt do konce života hlídat.
Lidé s cukrovkou mají klidně k tomu i vysoký krevní tlak nebo DNU. Z toho si hlavu nedělejte. Jste jen na začátku vyjukaný. Časem si zvyknete. Ono taky nic jiného nezbývá, tak hlavu vzhůru. Jsou horší nemoce.
Úpravou jídelníčku k vůli cukrovce zhubnete a pokud to tak budete dodržovat (nejíst jako prasátko), tak se Vám klidně zlepší i to asthma a celková nálada a nebudete unavený, takže je to vlastně bonus. Co by Vás jinak donutilo žít lépe, když doteď nic?
diesel: Tyhle příznaky, jako žízeň, močení, atd se objevují, u neléčené cukrovky. Když máte cukr víc jak 12-15. A dlouhodoběji. Já běhal s neléčenou cikrovkou s těmito příznaky skoro rok. Přes léto jsem to omlouval horkem, no a pak přišla normální prohlídka u obvoďáka, tomu se to nezdálo, tak okamžitě šupem do nemocnice na vyšetření, tam mi zjistili že mám cukr 27,5, a už mě nepustili ani domů. Musel jsem si cestou z příjmu nahoru na oddělení odskočit, abych si odvezl auto domů.
Od té doby, co si píchám a baštím správné léky, a držím dietu, tak už tyhle příznaky nemám taky.
Děkuji všem za odpovědi a povzbuzení , právě jsem se vrátil od praktické lékařky a potvrdila že mám cukrovku . Už jsem objednaný k Diabetoložce .
Výsledky byly podle PL byly katastrofální HBA1c mám 133 a normální má být pod 40 atd.
No tak vítej mezi náma. Na kdy to máš? To tě nechali s takhle vysokým cukrem ještě bez okamžitýho léčení? Na jak dlouho?
V pondělí mám návštěvu u diabetoložky ale nebylo to snadný , prý má plno a nabídla mi návštěvu až na březen 2020 .
Dneska maj plno všude , hodnoty máš teda naprd ale jestli tě trápí jen to lítání na WC tak to je to nejmenší. Ono je to u každýho jiný. Jinak k tomu WC než se ti to srovná je dobrý nepít tak hodku před spaním případně si jen navlhčit patro. Neboj tělo to zvládne a ty se aspon trošku vyspíš. Já takhle vstával co 35min. Moje první HBA1c bylo těsně pod 100.
Dnes mít cukrovku neznamená nejíst bežně. Samozřejmě nesmíme jíst cukr a mouku v kilech, ale vše se dá vypočítat tak, že můžete od všeho, jen v určeném množství. Diabetická dieta je postavená na hodně masa a zeleniny, méně mouky a volného cukru. Hlad určitě není. Chce to i cíleně snížit příjem kalorií. To vše určí diabetologie s nutričním terapeutem. Tak proč se toho bát? Cukrovka nebolí, ale je třeba s ní zatočit včas.
Dostal jsem dnes Stadamet 500 mg 1 balení a 2 balení Amaryl 3 mg na snížení cukru v krvi .
Děkuji všem , a všem přeji pevné zdraví .
Bacha na ten stadamed , zvlášt se začátku tě prožene. A někdy to je takovej nášup že se to nemusí stihnout. I když 500mg není tak velká dávka.
Bohužel asi jsem alergický na stadamet mám neustale bolesti břicha a průjem .V příbalovém létáku píšou že si na lék tělo musí zvyknout ale také nemusí ,teď nevím jestli to mám konzultovat s Diabetolžkou nebo počkat až si to sedne?
500mg je malá dávka , nicméně mi trvalo tak 2-3 týdny než se mi to zklidnilo pak mi byla zvýšena dávka na 2x1000mg a dostal sem radu ať beru zároveň ráno s jídlem a večer s jídlem. Od té doby přes den v pohodě , ráno jdu 2-3 po probuzení než opustím domov.
Pokud se do jisté doby neupraví tak řešit s diabelologem! Kolega (žel již zemřel) měl lékaře, který kdykoliv napsal jiný lék ,tak nařídil,že má jakékoliv problémy ihned hlásit (tlf) a pokud nepominou do 14 dnů-opětovná návštěva lékaře a změnam medikamentace.Žel někteří vedlejší příznaky vůbec neřeší a ani pacientovi nesdělí co se může stát!
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.