Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Neplacení výživného pro zletilého - co dělat

Od: stepi* odpovědí: 30 změna:

Dobrý den,

velmi rád bych se zeptal, jak mám postupovat ve věci neplacení výživného pro zletilého. Studuji 2. rokem VOŠ. Otec již v minulosti neplatil výživné - řešilo se to srážkami ze mzdy. Nyní je na nemocenské - nedodal však peněžní lístky, proto ho zřejmě vyhodí a nebude tak pracovat. Prochází mu to již 5. měsíc. Mám podat trestní oznámení ve věci zanedbání výživného?
Bydlí u matky a nemá tedy ani žádný movitý majetek. Jak mohu dále postupovat?
Děkuji za odpověd

30 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

carterv*
hodnocení

2x

Dobrý den,

na trestní oznámení je ještě "brzo", protože je judikována délka 6 měsíců neplacení výživného, aby došlo k naplnění skutkové podstaty trestného činu. Nelze to brát jako absolutní hodnotu, bez které nemáte šanci, ale pokud by to tak pokračovalo, tak neváhejte. Ohledně vymáhání, podejte návrh k soudu na nařízení exekuce nebo podat návrh na výkon rozhodnutí na peněžité plnění. Více viz.: zbynekmlcoch.cz/...

stepi*
hodnocení

Dobrý den,

otec neplatí již od prosince roku 2009, podle nového judikátu stačí myslím 4 měsíce na podání trestního oznámení. Protože ten jeden měsíc je ve starém roce tak musím ještě jeden měsíc počkat no. Je to ale lepší než čekat dva měsíce.

Myslím, že výkon rozhodnutí asi nepříchází v úvahu - nemá movitý majetek a strhnout z platu nemají z jakého. Sociální dávky také nepobírá.

Jaké je tady řešení?
Děkuji za odpoved

carterv*

Je to smutné, ale pokud Váš otec nemá škutečně žádný movitý majetek, ani příjem, tak vlastně není skutečně z čeho brát. Přesto určitě tyto kroky podnikněte na nic nečekejte, nic jiného asi poradit nelze. Protože, když by Váš otec k něčemu přišel, tak ať už to je postihnuté hned a ne, až se o tom rozhodne...Ty 4 měsíce se přiznám nevím...

myse*

No můžete to udělat, pochopitelně. Ale kde prostě nic není, není ani co vzít... Otec je na nemocenské, možná už bez práce, snad mu dají z pracáku podporu - nějaké to životní minimum... Z čeho by vám asi měl platit?

vím že je to nespravedlivé, ale asi vám to nebude nic platné. Budete muset začít s brigádami a starat se o sebe sám, no.

jirbar*

Ano začnout se starat sám o sebe je jedna možnost. Zákon však má i další možnosti. Nemůže otec, tak zažalujte jeho rodiče (pokud žijí), to jako dědečka a babičku. Pokud ani tam není kam šáhnout, tak to samé z matčiny strany.

Věřím že Vám rádi přispějí a ještě Vám poděkují.

stepi*
hodnocení

Dobrý večer,

děkuji za Váš ohlas. Zažalovat prarodiče tak to nechci. Nepříjde mi to morální. Otec má jistě povinnosti a to, že jej neplní (jako všechno v jeho životě), je jen jeho povinnost, která by neměla být přenášena na jiné osoby.

karina*
hodnocení

2x

stepi, máte naprostou pravdu, otec je povinen platit na zletilé dítě do 26 let jeho věku, pokud se dítě připravuje na budoucí povolání ( tedy nenastouil jste mezitím do řádného zaměstnání). Děláte dobře, že se snažíte nějak si brigádami pomoci sám. Lepší už to s vaším otcem ale asi nebude a vy to víte. A pokud se jednou rozhodne pracovat a bude mít peníze, tak vám dlužné výživné musí doplatit zpětně. I kdyby měl mít důchod, dostane na něj exekuci a zůstane mu jen ŽM. Výživné je v rámci exekuce nejpřednostnější pohledávka. Klidně podejte žalobu ( v odkazu máte jak lze postupovat ) a využijte možnosti, které vám dává právní řád. Nakonec už myslím začala platit novela, kdy dlužníci výživného můžou jít do vězení. Jako to bylo dřív. Tam může otec v klidu přemítat , co to znamená zplodit dítě. Nenechte se odradit, každý máme v životě povinnosti a ta rodičovská zásadní je - postarat se o potomka. Měl by být na vás hrdý, že se snažíte studovat a něčeho docílit a ne se vás snažit vyhnat ze školy aby on sám neměl povinost. Vaši prarodiče s tím vůbec nesouvisí. Držte se, určitě najdete cestu. Karina

rodinausoudu.mujblog.info/...

nebo si na Google dejde "jak postupovat při neplacní výživného na zletilé dítě"a přečtěte si odkazy.

Jenom drobná připomínka - neexistuje žádná hranice 26 let pro výživné. Tato hranice je podstatná pro sociálku a přídavky.

Viz Zákon o rodině, paragraf 85: "(1) Vyživovací povinnost rodičů k dětem trvá do té doby, pokud děti nejsou samy schopny se živit." O věku tam není ani zmínka.

stepi*

Dobrý den,

ano je to tak:). Nicméně pokud studuje někdo VŠ tak přispívat je potřeba. VŠ není zadarmo.

Petr š.

karina*

Petře, tak se omlouvám, že jsem uvedla ten věk 26 let, ale vy jste se nedal splést *palec*. To je dobře , držím vám palce a buďte důsledný, nenechte se uchlácholit nějakými jednorázovými splátkami ze strany otce .A tady z těch některých "luxusních" rad nade mnou si nic nedělejte. Karina

karina*

kovis, aha , tak díky za poučení, ráda to přijímám *tuc*. Vím, jen že dítě nesmí nastoupit do řádného zaměstnání, byť krátkodobě, to by se jako vše smázlo a už se vlastně nemělo nárok na výživné, i kdyby pak ve škole dál pokračovalo. Ale čtu dál, že Petr to ví, takže jsem ho naštěstí nezmátla*smich*.karina

stepi*

Dobrý den,

mnohokrát Vám děkuji za Vaše rady - velmi si toho vážím. Minulý týden jsem podal trestní oznámení ve věci neplacení v´živného na policii. Ten stejný den jsem se dozvěděl, že za to byl odsouzen - k podmínce. Ta mu bude však ale zřejmě zrušena z důvodu zaplacení výživného v minulém období. Dluh za což dostal podmínku zaplatil. Bohužřel nyní má vůči mě dluh ve výši 18 000,- Kč a myslím, že se to bude navyšovat. V práci pracoval do té doby než si zlomil nohu - byl měsíc doma a do října 2009 se nedostavil do práce. Takže jeho práce ho zřejmě vyhodí.

Takže si myyslím, že mu dají podmínku novou a jsem zvědav, jak to celé dopadne.

Děkuji a ještě jednou děkuji Petr

abdul*
hodnocení

0x

Co takhle sehnat si nějakou brigádu chlapče a pomalu se začít starat sám o sebe? Nebo si myslíš, že se o tebe budou starat rodiče do třiceti? Plno tvých vrstevníků studuje při zaměstnání dokonce VŠ a to jen proto aby ulevili rodičům.Tak přestaň fňukat, že ti tatík neplatí a začni to řešit prací.Ale z toho bolej ručičky, že? :)

stepi*
hodnocení

Dobrý den,

děkuji Vám za Váš ohlas. Jedná se o to, že otec se o mne nestaral v životě. Myslím, že je tedy fér, když člověk nestojí na svých, aby otec dával částku alespoň výživného.

To, že se o mě nestaral, nezeptal jak se mám, dělal, že mě nezná? Nevím, to mě také nepříjde jako rozumné. Představujete si takto vyživovací povinnosti? Jistě ne:).

To, že člověk chce vyšší vzdělání není nic špatného a rodiče by měli na to alespoň příspět.

wojnar

Už jste velký a jak sám píšete, tak otec žádný příjem nemá a majetek také ne - začněte se starat sám, jak vám doporučují výše. Místo diskutování na netu jste mohl mít vytřeno už půl Billy a v kapse 100 Kč.

stepi*
hodnocení

Brigádu již mám.

jirbar*

Zkuste to dostudovat, třeba Vám to zajistí potom dobrý výdělek. Otec je nemocen, pkud dobře chápu tak si asi vesele nežije a pak mu budete moci přispět.

Jo vyživovací povinnost je vzájemná a to až do nevidím.

pepe*

Ano, otec bude jistě rád za každou korunu...

stepi*
hodnocení

Otec není nemoc. Je na "nemocenské" a chodí si vesele po městě, do práce nedal žádné potvrzení o ukončení a začátku nemocenské, s prací nekomunikuje. Navštívila ho již také OSSZ na podnět zaměstnavatele - doma nebyl. Nechce se mu totiž dělat:). "Chudáček nemocný" - běhá a jezdí si po městě a vysmívá se mi do ksichtu.

mamca*

"To, že člověk chce vyšší vzdělání není nic špatného a rodiče by měli na to alespoň příspět. " To máte určitě pravdu, ale pokud je z čeho přispívat
stepi*
hodnocení

Bylo by z čeho přispívat, kdyby si otec neválel šunky doma.

Já i mamka se snažíme... tak at se snaží i on :)

mamca*

Víte, mám stejně starého syna, jako jste pravděpodobně vy. Je nejstarší ze 3 dětí, od dětství jsem s nimi sama. Taky chce studovat a já mu nemohu finančně pomoci, tak si na vše, co potřebuje, vydělává sám. Úspěšně studuje VŠ (denní studium), jsem na něj hrdá, že se zvládne o sebe postarat. Zkuste to také - uvidíte, jak dobrý z toho budete mít pocit, a v životě se vám to neztratí.

vavros
hodnocení

0x

Najít si práci a začít se konečně živit sám.Studentovi ve 2.ročníku je min. 21 let a to by měl snad být člověk už dospělý a pokud se má touhu dál vzdělávat i přes nepřízeń osudu ( rodiče odmítající živit dospělého potomka )je možno studovat dálkově,distančně nebo v individuelním studijním plánu ale je to trochu náročnější...

stepi*
hodnocení

Dobrý večer všem,

brigádu mám - ale z ní se nedá všechno taky zaplatit... jde o to, že otec CELÝ život dělá problémy - nestaral se o mne a kdyby nebylo prostě brigád na středních školách a nyní tak ani člověk nedostuduje.

Brigádu mám... ale pokryje to vzdělání VOŠ? A otec si ělá mnoho problémů sám - je mi líto, že takového člověka někdo může litovat. K této věci bych řekl jen jediné - nikdy se o mě nezajímal. Bohužel je smutné že na něm musím podat trestní oznámení ale nedá se. Již jsem to jednou udělal. Zbavuje se odpovědnosti - do práce nechodí "protože se tam bojí jít"- z důvodu, že by dostal vynadáno, zbavil se odpovědnosti platit výživné.

Zbavuje se bohužel všeho.

Ale to je jeho život. Snažím se vydělát kolik můžu... život je zlej. Jen mi je líto, co mám za "otce". Ale své rodiče si nikdo nevybírá.

mamca*
Život není romantická telenovela, zkuste si přečíst, co jsema napsala v dřívějším příspěvku: Autor: mamca
Datum: dnes 20:45.
Nebude vám lépe, když si řeknete, že jste to přes všechny obtíže zvádl, než když se budete soudit s vlastním otcem, ať je jakkoliv špatný?
stepi*
hodnocení

Vím, že život není žádná telenovela. Ale takovému člověku by to prostě nemělo projít. Prochází mu všechno a nerad vidím nespravedlnost. Neberu ho už ani za svého vlastního otce. To už dávno ne. Považuju ho za úplně cizího člověka, který nemá srdce, cit a v žádném případě nemá ani smysl pro zodpovědnost (když s námi bydlel rozprodal co se dalo, do práce nechodil, pil alkohol, vysmíla se všem do kolo). Když jsem byl malý tak mi to asi bylo jedno nebo tak, ale teď to prostě tak nenechám. Směje se všem do obličeje, že on je pán svšta. A proč bych měl studovat, když on má jen nedokončený učnák ap.

Je toho hodně, co bych tady mohl napsat... ale nedá se no.

Vím, že svět je zlej a že život není jen peříčko:), z toho už jsem dávno vyrostl. Mamině se snaýím pomáhat jak se jen dá a jsme takový už sehraný pár:), ale nechci prostě aby mu to prošlo. Podám na OSZ trestní podání ústně do protokolu a dál se o to budou starat soud. Je to prostě nespravedlivé.

Můj "otec" je kapitola sama o sobě.

knopka*

Mno,možná by bylo dobré se zeptat maminky proč s takovým grázlem si udělala díte ;).Ach jo,vždycky to odnesou děti :(.

adinka1*
hodnocení

0x

Dobrý den,

plně s Vámi souhlasím, také řeším stejný problém, mám syna studujícího VŠ a dceru studující SŠ a otec už na ně také 3/4 roku neplatí výživné. Sice vydělávám, ale zase ne tolik, abych všechno stíhala. Otec také nepracuje, bydliště má na obecním úřadě, žije s přítelkyní a jejich společným synem v pronajatém bytě, není nikde dostupný a dluží kam se podívá. Také to nechci nechat jen tak, má povinnost živit své děti a ne se jenom flákat. Když už pracuje, tak načerno, takže je vlastně také "chudák", který nic nemá. Podala jsem trestní oznámení na státní zastupitelství a nyní to řeší Policie. Tak jsem zvědavá co mi sdělí a jestli se věc pohne dopředu.

Vidím tady rady některých "chytráků", syn také chodí na brigády, ale výdělek by mu určitě na všechno nestačil, má to na učebnice a jako kapesné. Proto radím, nevzdávejte to a zkoušejte všechny možnosti i podání trestního oznámení.

stepi*

Dobrý den,

děkuji Vám za Váš ohlas. V mém případě na mne neplatí otec již 6. měsíců - minulý týden jsem podal trestní oznámení na polici ČR a oni si s tím doufám poradí. Oznámení lze podat i na SZ, ale oni to stejně pak posílají na policiii ČR, akorát je to asi lepší, ale možná zdlouhavější... nevím - musím však přiznat, že i o této možnosti jsem uvažoval. Již jednou za to dostal podmínku a v podmínce to zaplatil. Ted má dluh 18 000.- a jsem zvědav jak to teda zpětně zaplatí. Problém je v tom, že si zlomil nohu a byl s ní měsíc doma a dostavit se měl do práce již v měsíci nějak říjen 2009 - tam se nedostavil a jeho práce to nyní řeší jako přestupek a dá mu asi 53 paragraf. Takže penízek se asi nedočkám. Pokud byla podáno trestní oznámení tak policie Vás (nebo státní zastupitelství) vyrozumí do 1 měsíce a pokud se bude jednat o zvlášt závažný čin tak to bývá do max. výžsše 2 měsíců). (to mě řekli na policajtech:) ).

Tak brigády fakt nestačí - to jsou brigýdy ne plný úvazek:). A v tom je velký rozdíl. Nechci být nějak ošlivý nebo hnudný, ale ať si někdo vyzkouší živit dítě nebo skupinu dětí ať vidí jak je to obtížné. A i obyčejný rohlík s máslem něco stojí, a to není jen o rohlíku - oblečení, učebnice, boty, koníčky ap.

Nejhorší na tom všem je, že lidé po rozvodu ztrácejí závazky vůči svým dětem, které mají. Bohužel tak to je.

I Vám děkuji, že jste sem napsala, velmi si toho Vážím

pavla*
hodnocení

0x

Dobrý den.

Je mi líto Vás, že odpovědi, kterých se Vám dostalo je, že se máte starat sám, že si Vás maminka neměla dělat s grázlem..atd.

Chápu, že jste to měl v životě těžké. Péči otce jste nezažil a teď jste ten špatný, protože jste na něj zlý.. Zajisté Vás tady odsuzují lidé, které rodiče podporovali, když byli malí, když byli dospělí a teď podporují i jejich děti. Myslí si, že oni si svůj život zasloužili a vy si zasloužite ten svůj..

Sama Vám ale mohu poradit jen to, ať se nevzdáváte. Jednou snad vystudujete a zkušenosti, kterými jste si prošel Vás posílí. Já Vám k tomu jen ze srdce přeji, aby až se tak stane, se vám nestalo to, že po tom všem, co pro vás otec neudělal, na něj nakonec budete platit výživné vy.

Hodně štěstí..*jasne*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]