Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jakou budu mít finanční podporu v mateřství?

Od: efka* odpovědí: 4 změna:

Dobrý den,

mám problém na který mi ještě nikdo neodpověděl,proto žádám vás.Tak tedy:Vznikne nárok na peněžitou pomoc v době před mateřstvím a v mateřství ,jestliže jsem v zaměstnání 6měsíců a předtim jsem ještě nikdy nepracovala a nemám nemocenské pojištění?Kolik bych eventuelně dostala,když moje hrubá mzda činí 14000?Jsem zaměstnanec nemocnice,tudíž hned po zjištění těhotenství půjdu na nemocenskou,mám nárok i na ni?Předem děkuji za odpověď.Eva

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

kytka*
hodnocení

0x

To mě zaráží, že si neplatíte nemocenské pojištění. To bude asi nejspíš problém. Myslím ,že Vám přesně odpoví inžinýrka

hodnocení

0x

Zkusím... Jestliže jste zaměstnanec, nemocenské pojištění máte. Ale podmínkou nároku na výplatu PPM je nejméně 270 pojištěných dní v období dvou let před nástupem na PPM. Na PPM tak s největší pravděpodobností nárok mít nebudete a od porodu byste pobírala rodičovský příspěvek.

Je možné, že od počátku zaměstnání do nástupu na PPM přece jenom splníte těch 270 dní pojištění, a potom byste PPM dostala. Jestliže ještě nejste těhotná (usuzuji podle Vašeho dotazu), mohlo by Vám to vyjít.

Nemocenské dávky byste měla dostat normálně.

efka*
hodnocení

takže to znamená,že musim být v práci třičtvrtě roku,abych měla nějaký peníze?Kolik si myslíte,že bych měla teď kdybych otěhotněla?Přítel je o dost starší tak to řešíme,ale nemůžu otěhotnět a nedostávat žádný peníze.Takže prostě bych nedostávala do porodu nic až pak po půl roce dítěte bych dostávala rodičovský příspěvek?mlouvám se,ale temhle věcím moc,teda spíš vůbec nerozumím.Děkuji Eva

Aby Vám mohla být vyplacená PPM, musíte mít 270 pojištěných dní, které se mohou nasčítat ve dvou letech před nárokem na PPM. Jestliže jste nebyla do nástupu do nynějšího zaměstnání pojištěná, můžete dostat PPM v případě, že ji začnete pobírat 270 dní po nástupu, jinak nesplníte nutnou dobu pojištění.

Pokud jste už půl roku pojištěná a dosud nejste těhotná, není co řešit. PPM se pobírá od počátku 8. až 6. týdne před očekávaným dnem porodu. I kdybyste otěhotněla dnes, PPM by Vám byla vyplácena až asi od půlky 8. měsíce, takže dobu pojištění jistě splníte.

Pokud byste od počátku těhotenství šla na neschopenku, nemocenské dávky normálně dostanete, tady žádná podmínka délky pojištění není. I kdybyste byla na neschopence, pořád je to pojištěná doba (pokud trvá pracovní poměr).

Prvních 14 dní neschopnosti nenáleží nemocenská,ale zaměstnavatel platí náhradu mzdy. K přesnému určení výše náhrady je potřeba mnohem víc údajů než jenom měsíční mzdu. Stejně tak k výpočtu nemocenské nebo mateřské.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]