Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Student nad 26 let, DPP, zdravotní a sociální

Od: kuba* odpovědí: 4 změna:
Dobrý den. Jsem student prezenčního Mgr. studia a v lednu jsem dovršil 26 let. Momentálně pracuji jen na DPP (3300 Kč), v minulých dvou letech jsem pracoval na smlouvu asi rok a půl. Jak je to se zdravotním a sociálním? Co je nyní mou povinností? Jak co nejvíce ušetřit? To si budu muset platit 1900 měsíčně? Musím se při tom nahlásit na úřadu práce, nebo hlásit něco pojišťovně? Co kdybych přešel na DPČ, představuje to pro mě finančně nějakou výhodu? Za odpovědi předem děkuji, v informacích na netu jsem ztracen, protože nikdo neřeší, jak ušetřit. Jako student obracím každou korunu.

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Student nad 26 let již nemá žádné výhody. Nemá slevu na jízdné,rodiče nemají úlevu na daních a pokuď si nechcete hradit zdravotní pojištění sám,což je letos kolem 2300,- měsíčně musíte se registrovat na úřadu práce ,sociální ale za vás platit nebudou,to se odvádí z vašeho výdělku. Na ÚP vám jistě poradí tak tam včas zajděte ať vám na zdravotním pojištění nevznikne dluh.

hodnocení

0x

Dobrý den, pokud pracujete na DPP, na úřadu práce se registrovat nemůžete a tedy musíte platit 1971 Kč za měsíc za zdravotní. Kdybyste pracoval na DPČ, tak můžete být registrovaný na úřadu práce, ale můžete si za měsíc vydělat maximálně 5 500 Kč. Když budete zaregistrovaný na úřadu práce, tak vám při DPČ platí zdravotní pojištění stát, ale musíte docházet na ÚP a spolupracovat s ním, chodit na domluvené schůzky na zaměstnání, apod. Pokud nebudete spolupracovat, tak vás z ÚP vyřadí a opět si platíte zdravotní sám.

Jinak musíte nahlásit, že jste OBZP, což znamená osoba bez zdanitelných příjmů. Tedy za předpokladu, že nejste na úřadu práce, kde za vás zdravotní platí stát, ale opakuji, že na ÚP můžete být, jedině, pokud máte pracovní poměr DPČ, nikoliv DPP a můžete si vydělat za měsíc max 5 500 Kč.

stuu

On ale zároveň prezenčně studuje. Nemůže zároveň být na ÚP a studovat, musel by studium přerušit.

stuu
hodnocení

0x

Také jsem prodlužovala studium nad 26 let. Jako student prezenčního studia se nemůžete registrovat na úřadu práce, vyřadili by vás. Musíte zajít na vaši zdravotní pojišťovnu a nahlásit se jako osoba bez zdanitelných příjmů. Sdělí vám tam číslo účtu, na které budete potom posílat měsíčně 1971 Kč. Sociální pojištění není povinné platit.

Přechod na DPČ by vám v tomto případě příliš nepomohl, ušetřil byste necelých 100 Kč. Z DPČ se nad 3 000 Kč hrubého výdělku odvádí zdravotní a sociální pojištění. Sociální se vám odvede v poměrné výši k hrubé mzdě, tj. 6,5% , ale zdravotní se musí odvádět v minimální výši 1971 Kč bez ohledu na výši výdělku.

Při mzdě 3 300 vám tedy zaměstnavatel strhne 4,5% z hrubé mzdy a zaplatí za vás dále 9% jako část, kterou musí odvádět zaměstnavatel za zaměstnance, to ve vašem případě bude 446 Kč. Je ale potřeba doplatit ještě zbytek do minima 1971, tj. 1525 Kč. Pokud připočteme ještě těch 6,5%, tj. 215 Kč. Vychází to na 1411 Kč čistého, které vám přijdou na účet. Už pak nemusíte řešit nic na pojišťovně, nejste OBZP, zdravotní pojištění za vás hradí zaměstnavatel. Můžete to zkusit hodit do mzdové kalkulačky, například na penize.cz je kvalitní a můžete zkoušet, jak vám co vyjde.

Řešení by bylo asi jedine prerušení studia pokud by to bylo možné, to byste mohl na ÚP, kde by za vás pojištění hradil stát, zároveň byste mohl mít i DPČ na 3 300. Nebo byste mohl přerušit, najít si práci na HPP, našetřit si peníze a za půl roku pokračovat...

Možná by šlo i požádat o nějaké sociální dávky nebo sociální stipendium v nouzi, ale v tomto se neorientuji, to vám neporadím.

doplněno 22.01.20 16:08:

Ještě doplním oficiální výklad ministerstva práce, který uvádí, že nemůžete studovat prezenčně a zároveň pracovat. Je tam tedy výjimka, na to jsem zapomněla, že pokud jste v posledních 2 letech alespoň 12 měsíců pracoval a platil důchodové pojištění. Je to podobné jako u nároku na podporu v nezaměstnanosti, ale vzhledem k tomu, co uvádíte v dotazu, jsem to nepředpokládala.

Tady je text ministerstva: mpsv.cz/...

Podle ustanovení § 25 odst. 1 písm. r) zákona č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti, ve znění pozdějších předpisů (dále jen "zákon o zaměstnanosti"), nemůže být uchazečem o zaměstnání fyzická osoba soustavně se připravující na budoucí povolání, s výjimkou uvedenou v odstavci 4. Podle ustanovení § 25 odst. 4 zákona o zaměstnanosti zařazení a vedení v evidenci uchazečů o zaměstnání nebrání, pokud fyzická osoba soustavně se připravující na budoucí povolání získala v rozhodném období (2 roky před zařazením do evidence uchazečů o zaměstnání) zaměstnáním nebo jinou výdělečnou činností dobu důchodového pojištění v délce alespoň 12 měsíců.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]