Nejste přihlášen/a.
Dobrý den prosím Vás nevíte zda se do zápočtového listu k důchodu započítavají roky učení a základní vojenské služby a pokud ano jak doložím vojenskou službu.Děkuji za odpověď
Jestli mluvíte o informativním osobním listu důchodového pojištění, který jste si nechal poslat z ČSSZ, a nenašel jste v něm dobu studia od 18 let a dobu základní vojenské služby, tak vězte, že tyto doby se na ČSSZ neevidují a při žádosti o důchod se dokazují doklady jako je maturitní vysvědčení, diplom, vojenská knížka atd.
doplněno 19.03.10 19:41:Co se týká zápočtu těchto dob pro nárok na důchod, jsou to tzv. náhradní doby pojištění a započítávají se 80 procenty. Studium se započítávalo do konce roku 2009. Od 1.1.2010 není studium pojištěnou dobou. Lze se ovšem po dobu studia přihlásit k dobrovolnému důchodovému pojištění. Studium je jediná doba pojištění, kterou si lze "dopojistit" kdykoli v životě (třeba až při dobrých výdělcích v zaměstnání si doplatit např. 5 let studia) až do žádosti o důchod
doplněno 19.03.10 19:42:Dobu učení prokážete výučním listem.
Všechny náhradní doby bez ohledu na původ se započítávají 80 procenty (tedy doba odpracovaná na důcho)?
Pokud si dobře vzpomínám, tak učení, škola i vojna se započítávala. Ale pak se to upravovalo a snad to zůstane jen do nějakého ročníku a nově započítají až pracovní proces.
Započítavájí se roky od 18 let, pokud jste studoval na denním studiu přes 18 narozaniny, tak ano. Vojna se také započítává a doložíte to vojenskou knížkou. Pokud jste ze zdravotních důvodů vojenskou knížku již odevzdal, dostal jste od voj. správy jiný doklad, kterým se při žádosti o důchod prokážete. PT /stařenka/
taky by mě zajímalo, co když nebudu mít zápoč. list z předešlých zaměstnání?
kde je seženu?
mám pouze ZL od toho posledního zaměstnavatele
Pokud je mi známo, v osobní listu důchodového zabezpečení jsou uvedené doby odpracované nebo vyloučené. Tak se zjišťuje, jestli nějaká část Vaší výdělečné činnosti nechybí. Třeba přechod ze zaměstnání do zaměstnání apod. Při vypisování důchodu žádají pracovnice ČSSZ prokazatelné doklady o zaměstnání. Může to být pracovní smlouva, zápočtový list, někdy i výplatní páska. (někdy i svědectví osoby, která tento doklad má a pracovala s Vámi). Pokud neprokážete nějakou dobu a víte kde jste byl zaměstnán, existuje snad nějaký archív kde se to dá dohledat (třeba v případě firmy, která již neexistuje). To Vám pracovnice řekne. Osobně být Vámi, tak si požádám o informativní list důchodového zabezpečení (zažádat v Praze), aby jste věděl postup zaměstnání od-do a oživil si v paměti, kde jste pracoval. Tam jsou jen doby, ale firmy ne.
Snad mě ještě někdo doplní.
Z toho všeho vyplývá, že od maturitního vysvědčení nebo výúčního listu všechny doklady schovávat.
od vyučení jsem vystřídal 3 zaměstanavatele, prac. smlouvy + výpovědi mám, ale ty zápočťáky ne, poue mám zápočťák z posledního zaměstnání, takže by nebyl teda problém,že?
nebo se pletu?
Nejsem pracovnice ČSSZ, ale dle mého názoru a zkušeností s mužem si myslím, že by to jako průkazní materiál stačilo.
Zápočtové listy pro nárok na důchod nepotřebujete, pokud Vaši zaměstnavatelé odesílali na ČSSZ evidenční listy. Všechny evidenční listy jsou na ČSSZ zaneseny do systému a je zaznamenána pojištěná doba a vyměřovací základy. Tyto údaje pak můžete vidět na informativním listu důchodového pojištění, který Vám na žádost zašlou z ČSSZ (už se to tu mockrát řešilo). Pokud Vám nějaká doba od - do na informativním listu chybí, dořeší se podle toho, za kdy to je, jestli ten zaměstnavatejl existuje, nebo jestli jsou papíry někde v archivech... Každý případ je jiný, takže plašit se, že nemáte zápočťáky, je na 90 % zbytečné. Na základě zápočtového listu je možné započíst dobu, ale nikoli výdělek, který se sleduje 30 let pozpátku počínaje rokem 1986 (čili kdo bude žádat o důchod v roce 2030, bude potřebovat výdělky od r. 2000 - pokud se něčeho takového jako důchod vůbec dočkáme).
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.