Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

§ 58 odst. 3, nadstandardní doba studia

Od: psnkuko odpovědí: 5 změna:

Dobrý den, někde jsem četl., v článcích z roku 2017, že poplatek za nadstandardní dobu, například magisterského studia není třeba platit. Na mnoha VŠ - veřejných je ale platba nyní vyžadována, jak je to možné?

A otázka číslo dvě. Týká se mě tato platba, jestliže jsem jedno magisterské studium absolvoval v zahraničí - na Slovensku? Druhé bych rád v ČR? Logicky se nabízí, že pokud za mě stát magisterské studium neplatil, nárok studovat zdarma by měl být zachován. Jaká je ale realita?

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Pokud je vám nad 26 let, platí se studium na vysoké škole i státní. CCa 12 000 za semestr.

stuu

Může to tak být i nemusí. Poplatek se neodvíjí od věku, ale od počtu studovaných let. Každý má nárok na 4 roky bakaláře a 3 roky navazujícího mgr bez poplatku.

Pokud by např. studoval od 19 do 22 let bakalářské studium, poté by 4 roky pracoval a následně by ve 26 letech nastoupil na magisterské, nic platit nebude.

psnkuko
hodnocení

Na zvolené škole se nic takového neplatí, takový poplatek tam neexistuje. Pouze se platí, když má někdo daný stupeň studia již absolvovaný. Máš jednou Bc? Chceš na druhé Bc., tak si to zaplatíš a zákon zavedení takové platby na veřejné VŠ patrně dovoluje...

stuu

O jakou školu se jedná? Mělo by to být naopak.

stuu
hodnocení

0x

Ano, někdy v roce 2017 byly zrušeny poplatky za dAlší studium. To znamená, když už mám jednoho Bc., můžu zdarma studovat dalšího.

Co ale nebylo zrušeno, jsou poplatky za dElší studium. To znamená, když studuji Bc. 5 let, platím poslední rok. Nebo když mě po 3 letech vyhodili z Bc, já se přihlásím na jiný 3 letý obor, tak poslední 2 roky platím.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]