Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak zvládat stres

Od: radecka27® odpovědí: 3 změna:

Přeji dobrý den. Ač jsem ve škole s výukou nikdy problémy neměla,strach samozřejmě adekvátní školní výuce občas byl.

Bohužel v životních situacích, kdy se mám např. o něčem rozhodovat, či slyším nějakou zprávu se mnou či rodinou souvísející, pociťuji na sobě silný stres-svírání žaludku, svírání v krku a je mi do pláče, kdy se mi klepe hlas a nejsem skoro souvisle mluvit. Stydím se za takový projev, ale mé tělo se tomu bránit nedovede. I jeden lékař to kdysi na mne poznal a předepsal mi LEXAURIN 1,5. Nechci být na lécích závislá, beru ho jen v opravdu výjimečně. Mám však pocit, že lék by mohl být silnější. Má s takovým projevem někdo osobní zkušenosti a jak je zvládá? Děkuji za každou radu.

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Tady je odkaz na jeden soubor, kde jsou popsáby techniky zvládání stresu.

kostka-skola.cz/...

liska5
hodnocení

0x

Zvládni svůj stres - to je název knížky, autor Julian Melgosa.

Jinak bych zkusila probrat to s psychologem, na kterého jsou dobré reference.

Obecně se doporučuje jít do situací, které Ti vadí, abys to trénovala a nepoddávala se tomu.

kami*
hodnocení

0x
Se strachem, který se občas silně přenášel na tělo, zkušenost mám. Buď se kvůli psychice objevily křeče žaludku, jindy bolesti hlavy nebo nohou. Později zvracení díky strachu.
Abych problémy odstranila, musela jsem problém, přesněji konkrétní strach poznat. Pochopit z čeho je a změnit. Postupně jsem měnila víc strachů. Strachy se řeší vždy od toho nejsilnějšího, jeden často nějak souvisí s jiným strachem. Třeba strach z odchodu kamaráda souvisí se strachem ze samoty (s nimi pak jindy souvisí i strach z nevěry atd.).
Strachy obecně, jsem nahradila pevnou vírou, že je ten druhý v bezpečí, že bolest umím tlumit, že budoucnost přinese právě to, co miluji a potřebuji. Že můj život je plný radosti, krásy, lásky.
Na všechno se lze dívat i z jiného úhlu pohledu. Zemřela mi babi, zemřela proto, že žila, měla jsem ji ráda a mám krásné zážitky s ní. Jakmile si na ni vzpomenu, mám radost. Všichni lidé z mého okolí své překážky zvládli, jsou silní, dobří, nemusím se o ně bát.
Pro posílení, na ulidnění a proti psych. bolesti jsem vždy použila cvik Jóga mudra (dle chuti i víc než 5 minut), při něm myslet jen na uvolnění, žádnou zlou myšlenku. Po něm jsem si lehnula a vnímala klid, mění napětí. Čím mi bylo hůře, tím silnější měl účinek. Zastavil i zoufalý pláč, který mi nešel vůlí zastavit. Relaxace je nutná.
Pro nahození dobré nálady po ránu, občas zacvičím třeba 3x sestavu Pozdrav slunci, co jeden cvik, to nádech nebo výdech. Dále se snažím nepoužívat žádné zlé myšlenky, ani pro sebe, strach donutí člověka do sebekritiky, někdy si to ani neuvědomujeme. Jinak než jógou to neřeším. Už jejich otázka: Co by teď udělala láska?, mi přijde moudrá. = Jak vyřešit problém bez zlých emocí, strachu.. Zpomalují se myšlenky, aby je člověk lépe uhlídal a nebraly mu energii.
Způsob pohledu na svět je vlastně zvyk, ke kterému se psychika ráda vrací. Když je člověk plný klidu, hned se psychika snadno a lehce zase zklidní. Ještě pak zklidní i v náročnější situaci lidi okolo sebe. Jiná povaha zase ostatní může ovlivnit negativně.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]