Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Mimořádný příjem

Od: fachman odpovědí: 6 změna:

Prosím o radu. V lonském roce jsem dostal na učet platbu 30 000 kč za zřízení věcného břemene. Je to jednorázová platba při podpisu smlouvy. Jinak jsem zaměstnán, žádné vedlejší příjmy nemám. Daně odvádí zaměstnavatel. Musím tento příjem uvádět, dělat si danové přiznání, nebo ne? Děkuji.

doplněno 20.01.20 15:17:

Jen jsem chtěl doplnit ,že to je jednorázová platba, není to pravidelný příjem z výdělečné činnosti. Není to osvobozeno od daně?

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Úplatu za zřízení věcného břemene bych zdanila jako ostatní příjem podle §10 zákona o daních z příjmů. Podle mě se nejedná o příjem dle § 10 odstavce 1) písm. a), kde je osvobození od daně do 30.000 Kč základu, ale o příjem dle § 10 odstavce 1) písm. b), zde žádné osvobození ve výši 30.000,-Kč jako příjmu z příležitostných činností není.

id

*palec* Jen doplním, musíte si podat daňové přiznání sám.

p
hodnocení

0x
Mohu se taky poptat, přez účet mi tečou sem tam nějaké peníze 50 100 nebo taky 700 tis. Jsou to půjčky, nebo zase splátky většinou nebo jen někdo potrebuje něco zatáhnout rychle pak mi to pošle nebo dá osobně atp. Může chtít finanční úřad nějaké vysvětlení? Je to klasický osobní účet.
id

Je to malá pravděpodobnost, ale stát se to může, zvláště, když už finančáci probrali i maminky prodávající oblečení na různých bazarech.

Mohl by vám pomoct text "Půjčka" nebo "splátka" v těch komentářích.

Jinak ale na tohle byste měl založit nový dotaz, jinak je v tom mrdník.

Může se to stát, mě banka sama nahlásila na finanční úřad z důvodu, že jsem měl za měsíc přes 60 příchozích plateb na účet.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]