Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Duševní porucha dítěte - mám na něco nárok?

Od: peky odpovědí: 7 změna:
Zdravím vás, moje 10letá dcerka trpí několik měsíců úzkostnou, panickou poruchou. Léčí se psychiatrickými léky, bez nich nebyla schopna chodit ani do školy, denně záchvaty. Nezvládá být sama, kvůli nemoci se na mě úplně upnula. Musím ji vozit do školy i ze školy a být jí na blízku. Je to náročné. Znamená to nutnost najít si práci pouze na poloviční úvazek, od 8 do 12 hod., když je ve škole. Úřad práce ovšem toto neumožňuje, nutí do plného úvazku. Na koho se mám obrátit? Kdo mi v tomto může pomoci a poradit, jak postupovat? Když má někdo tělesný handicap, má nárok i na příspěvek na péči, předpokládám, že u duševních nemocí tomu tak není? Ačkoli rodič finančně výrazně tratí právě jako třeba v mém případě (poloviční úvazek). Děkuji moc za každou radu a zkušenost.

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

udo
hodnocení

2x

Běžte na sociálku,tam se dozvíte víc

id
hodnocení

2x

Jen se zeptám. Dcera je v hodinách sama, vás nepotřebuje na blízsku. Tak proč by nevydržela sama bez vás v družině a vy mohla pracovat na plný úvazek? Jaký je rozdíl mezi školou a družinou?

hodnocení

2x

Pěkný den,

jedině,že byste šla s dcerou na paragraf,než se trochu srovná. Příspěvek na péči má určité okruhy,dá se to najít na netu a lidem s duš.onemocněním bohužel většinou přiznán není. Pokud je dcera schopná sama jít na toaletu,zavázat si tkaničky a tak podobně,tak na něj s vysokou pravděpodobností nedosáhne. Nárok na něj většinou u duš.nemocných mají jen lidé s výraznější retardací,autisté atp...Ale u panické poruchy dost těžko. Je to diskriminační,vím,ale nenaděláte nic.

etana*
hodnocení

1x

A co otec? Je živ a zdráv? Pokud ano, měl by se snad o vás dvě starat on, ne?

liska5
hodnocení

0x

Já bych se ptala na zdravotní pojišťovně, když to je diagnóza. Jsem ale laik.

lidus*
hodnocení

0x

I u duševní nemoci si můžete o příspěvek na péči zažádat, záleží na tom, co dcera zvládá bez pomoci. Píšete, že chodí do školy, sice ji vozíte ale v hodinách je sama a bez asistence, to si nemyslím, že na příspěvek dosáhnete ale zkuste oslovit soc. odbor, jistě poradí. Lékařská zpráva říká co?

marfusa*
hodnocení

0x

Je třeba zažádat o příspěvek při péči o nemocnou osobu. Dříve bylo příspěvků více, např sociální příplatek, ale nevím, jak je to teď. Za minulého režimu Vám příslušná komise vydala rozhodnutí, že nemáte nárok. Toho si nevšímejte, podáte odvolání. Já jsem s žádostmi dávala odvolání a jednou to dospělo až k soudu. Zkuste, na co všechno máte nárok a hlavně nepodléhat komisím.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]