Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,manžel přede mnou tají svůj výdělek. Dokonce má i několik půjček a nechce to řešit. Třeba tím že je zkonsoliduje. V bance mi nechtějí říct jaké půjčky má protože manžel nechtěl společný účet. I když jsme manželé tak na to prý nemám právo. Co mohu udělat abych se o jeho příjmech a dluzích dozvěděla. S právníkem to zatím řešit nechci. Nerozvádíme se. Chtěla bych manželovi s těmi dluhy pomoct,ale on to odmítá. Děkuji za odpovědi
Dobrý den i Vám... Vy máte nějaké indicie, že manžel své závazky nezvládá splácet?
Manžel bude zřejmě stará škola a je přesvědčen, že musí za každou cenu živit rodinu a když má nějaké závazky (půjčky) tak je musí sám vyřešit.
Netuším jaké je vaše manželství a rodinná situace, ale vzhledem k tomu, že mu chcete pomoci a píšete, že se nerozvádíte, tak si nemyslím, že by bylo v natolik špatném stavu, abyste to musela řešit rozvodem, nebo rozvodovou habaďůrou (jak tu radí někteří kolegové). Váš manžel bude zřejmě dost tvrdohlavý a netroufám si odhadnout jeho reakci na něco takového.
Měli byste si v klidu sednout a s manželem to probrat. Připravit si předem argumenty proč se o to zajímáte. Zdá se, že máte rozdělené finance, což neodsuzuji, měl jsem to v manželství stejně. Ví manžel kolik třeba vyděláváte Vy? Nepůjčoval si manžel třeba kvůli rodinné dovolené, nebo něčemu takovému? Dovedu si představit, že je ten typ, který proto aby splnil přání svých blízkých udělá cokoliv (včetně toho, že se zadluží), protože jim neumí a nechce říct ne.
Jedinný způsob jak se k těmto informacím dostanete je, že Vám je manžel řekne sám. V případě, že by ručil nemovitostí to pak můžete zjistit na katastru. Myslím, ale že jako první by měl opravdu přijít klidný rozhovor dvou dospělých lidí založených na rozumné argumentaci. Svěřte se manželovi, že se bojíte problémů se splácením, exekuce atd. a že byste to měli řešit jako rodina.
To, že tají výdělek, neřeším. To, že je zadlužený, řeším, zadlužuje i mě a já neodlám jeho dluhy platit. Rozdělit SJM a rozvod, ¨moje peníze jsou mi bližší než nějaká láska k osobě co mi lže. Pomáhám jen těm co si to zaslouží, ty co o problému odmítají mluvit a o pomoc nestojí, řeším tak aby to byla výhoda pro mě. Uvědomte si, že exekutor bude klepat na vaše dveře.
NOZ § 688
Manžel má právo na to, aby mu druhý manžel sdělil údaje o svých příjmech a stavu svého jmění, jakož i o svých stávajících i uvažovaných pracovních, studijních a podobných činnostech.
Jedná se o vymahatelný nárok, takže pokud manžel odmítá sdělit tyto údaje, můžete se svého práva domáhat u soudu - rozsudek by měl znít v tom smyslu, že manžel, zaměstnavatel či banka má povinnost vám požadované infomace sdělit. Ale bez toho právníka se asi neobejdete.
Ano, u normálně fungujícího manželství jsou toto věci samozřejmě. Správa příjmů i případných dluhů v rodině je společná. Pak nemůže dojít k nepředvídaným problémům. My jsme vždy měli jeden účet, na který jdou veškeré peníze, pokud jsme neměli právě nějaký např. termínovaný vklad, který nám vydělával. Jak říkám, to je fungující rodina, kde není co skrývat. Proto také funguje.
Proboha... proč hned tazatelce radíte rozvod? Vzhledem k tomu, že chce manželovi pomoci, tak jejich manželství nejspíš nebude v troskách...
Dobrá ,nechť mu pomáhá,ale je to zbytečné jelikož když mu to doteť bylo jedno,bude mu to jedno i nadále. A kdo to poněm bude splácet? no ona přeci jeho věrná manželka
Pořád se můžou rozvést, ale zůstat spolu. Rozvést manželství, ne ukončit vztah. Mně to tady nepřipadá jako špatné řešení. O pomoc s dluhy se pokouší, on nechce, jí tedy hrozí nebezpečí. Je potřeba to dobře komunikovat, vysvětlit, že manželský slib hodlá dodržet a na vztahu se v praktické rovině nic nemění, ale formálně prostě manželství chce ukončit. Má k tomu (dobrý!) důvod. Ale samozřejmě jako poslední řešení.
Podat žádost o rozvod a tam uvést tyto důvody. Udělat mu kopii, i když ho obešlou.. Rozvést Vás nemusí, vždycky je čas couvnout, ale on uvidí, že jde do tuhého.
To nebude z čistého nebe, ona ho může varovat opakovaně. A není to bezproblémové manželství, tohle je sakra problém.
Neobracejte se na nespolehlivý centrální registr dlužníků, ale na každém Czech pointu Vám na počkání za 50 Kč vytisknou Výpis z centrální evidence exekucí přímo od Exekutorské komory ČR. Stačí jeho jméno a datum narození nebo RČ. Stejně tak můžete tuto informaci zjistit o každém občanovi, i zcela cizím. Pokud tam žádné záznamy nemá, tak nemá žádnou exekuci. Ale návrh již na soudu být může a ex se tam objeví hned po rozhodnutí soudu. Dluhy mít může, ale věřitel třeba ještě je trpělivý, nebo manžel poctivě splácí. Jako manželé byste si to samozřejmě říci měli. Jako manželky jsou to ze zákona stejnou měrou dluhy i Vaše, pokud ovšem nemáte soudně rozdělený majetek nebo nějakou předmanželskou smlouvu, která by majetkové vztahy řešila. Tak držím palce, snad všechno dopadne dobře.
A jak jste přišla na to, že má půjčky, když všechno před Vámi tají? Nedokáži si to představit. Ledaže byste mu otevírala asi korespondenci, nebo chodila na jeho emailové stránky. Nebo on se Vám svěřil s tím, že si nadělal půjčky? Ale v tom případě musíte také vědět na co si půjčoval. Byly ty peníze použity pro rodinu, nebo je nějak rozfofroval? Pokud by je on sám utratil, tak nechápu, proč mu chcete pomáhat splácet peníze, ze kterých jste Vy, ani Vaše rodina nic neměla. Také mi nejde do hlavy, proč Vám nechce přiznat kolik si vydělává. Já bych s takovým člověkem nežila, když ve mne nemá důvěru, tak je ve vztahu něco špatně. Chápu to, že má každý svůj účet, to je normální, ale tajit jeden před druhým výši příjmu je podivné. Pokud jde teda o manželství. To vypadá, že má před Vámi strach, abyste po něm nechtěla víc, než on uzná za vhodné. Proč by to jinak tajil? A když je všechno tajné, tak ani nic nemůžete řešit s právníkem, protože nic nevíte. Já v tomto případě vůbec nevidím žádnou rozumnou radu. Banka se zachovala správně, k právníkovi nemáte s čím jít. Výši dluhů neznáte a jestli je manžel splácí, také nevíte. To jsou jen Vaše domněnky a pokud se sám manžel nerozhodne, tak ho nikdo přinutit nemůže. Jste si jistá, že má ty dluhy? Nechcete třeba jenom vědět jaký je jeho plat a nevíte jak byste takovou otázku položila, tak jste přidala ty dluhy? Ale ať tak či onak, myslím si, že žádnou radu jak ho přinutit k tomu, aby Vám řekl kolik vydělává, nenajdete.
Napadlo mne to proto, že tady kdysi taková otázka byla. Také pqaní chtěla vědět, kolik její manžel vydělává a nevěděla jak to zjistit a on jí to nechtěl přiznat.
suzymon suzymon, tak jste se tady vypovídala, planě, a na nic to není. Tak aspoň předvádíte, jak vy jste skvělá a co byste udělala vy. Pomoc pro tazatelku žádná, rada žádná, jenom hloupé podezírání! Tak na co to?
No já jsem četla i jiné odpovědi a představte si, že vlastně nikdo nemohl dát žádnou kloudnou radu. A víte proč? Je to jednoduché, na takovou otázku nikdo odpověděď totiž nemůže. Pokud by to bylo jak tazatelka popisuje a manžel si to třeba i přečetl, tak se může všem těm radám akorát smát. To bych teda na jeho místě udělala já, protože by mi bylo jasné, že když já nebudu chtít, tak mne nikdo k ničemu nedonutí. Takže jsme vlastně všichni pouze dedukovali. No a moje dedukce se Vám nezmlouvá a to já chápu.
Píše: Chtěla by manželovi s těmi dluhy pomoct, ale on to odmítá...
Takže s ním o tom diskutovala. On to odmítá, zřejmě to nejsou velké půjčky a splatí je sám.
Manžel tají výdělek, proč asi? Protože jeho žena je zvědavá, a peníze by rozfofrovala.
Nepíše kde bydlí, mají děti?
Nezlobte se na mne, ale tento dotaz je při nejmenším podivný.
No já si myslím totéž. Navíc zde tazatelka píše, že se rozvádět nehodlá a s právníkem to řešit nechce. Tak teda vůbec nevím, jak by asi její manžel koukal na to, kdyby ho dala k soudu a uplatňovala ten paragraf 688. V tom případě se nase.e tak, že o rozvod požádá on. Jiným způsobem, než teda soudní cestou ho přinutit nemůže. A to chci pak vidět ten výsledek. Za další. Otázka zní "manžel tají peníze". Ne "manžel má dluhy". A hned další věta je, že manžel před tazatelkou tají svůj výdělek a dokonce má i dluhy. Pořád není jasné, jak na to paní přišla. Už se vlastně vůbec neozvala. Ale počkáme, třeba nemohla. Ale mezi tím se tady akorát mezi sebou zbytečně dohadujeme. A navíc, takových případů je docela dost, kdy manžel tají svůj příjem, protože k tomu má své důvody. A vůbec se nemusí jednat o jeho dluhy, ale prostě nechce, aby jeho rodina jela "na doraz" a na manželku se v tomto směru spolehnout třeba nemůže. Tak to řeší takto. Vždyť tady nikdo z nás nic určitě neví a nikdy se to s určitostí nedozví. Nikdy! A v takovýchto otázkách je vždycky někde skrytý "háček". Tak vůbec nechápu proč se někteří štětí, že má na to někdo jiný názor. Mám jednu hlavu a tu klidně obětuji, jestli tady je jedna jediná odpověď, která opravdu vyřeší tazatelčin dotaz a chci samozřejmě důkaz, protože tu hlavu mám fakt jen jednu.
Občanský zákoník naštěstí pamatuje i na tyto situace. "Pokud paní Kateřina ve chvíli, kdy se o takovém dluhu, který vznikl proti její vůli, dozví a projeví vůči bance, která úvěr poskytla, svůj nesouhlas, může být v následné exekuci společné jmění manželů postiženo jen do výše, která by představovala podíl jejího manžela, což bude zpravidla jedna polovina hodnoty společného jmění manželů
Zdroj: idnes.cz/...
Perfektní rada!
Takže pokud manželka ví, u kterých bank má její manžel úvěry, může svůj nesouhlas oznámit věřiteli písemně a doporučeně, pak ochrání svůj podíl ze společného jměni manželů, ...
Je dobré si odkaz přečíst celý
A hlavně se vůbec nejedná o situaci, kterou zde popisuje tazatelka. Paní Kateřina z článku se s manželem rozešla a následně rozvedla a tak dál...
Tazatelka se rozvádět nechce, právníka také nechce a hledá způsob, jak by zjistila manželův příjem a myslí si, že má manžel dluhy. Na to ovšem nemá žádné důkazy a banka jí přístup do manželova účtu odmítla. Zaměstnavatel manžela jí také výši platu nesdělil a možná se o to ani nepokoušela, protože by ho mohli v práci informovat, že jeho manželka vyzvídá výši jeho platu a nemuselo by to pro ni dopadnout dobře. Manžel je přece svéprávný a dospělý a ty peníze vydělává on. Není pod kuratelou své manželky a když to své manželce neřekne on, je to čistě jeho věc a nikdo jiný nemá právo tohle nikomu sdělovat.
Karel Čapek: Jsme dva, dva na všechno, na lásku, život, na boj i bolest a na hodiny štěstí. Dva na výhra i prohry, na život a na smrt - DVA!
Proto si myslím, že manželé by se měli svěřovat, pomáhat si navzájem. Proč manžel odmítá Vaši pomoc? Stydí se, nebo je za tím něco jiného?
Prožila jsem něco podobného. Nechtěl pomoc, prý mu nic není, nechtěl, abych se mu montovala do života. Nakonec to na popud ošetřující lékařky skončilo legendární Želiví. A následně byl hrozně rád, že stojím při něm,že jsem ho nezavrhla, navštěvuji ho a těším se na jeho návrat. Dneska je to ten nejhodnější děda pod sluncem. A je to už 13 let. Kéž by každý tak prozřel!
Myslím, že až bude pán úplně na dně, pomoc přijme. A Vy budete moci pomalu rozplétat, co jak se stalo. Nakonec pomoc přijme, uvidíte. Zatím dělá haura.
Přeji Vám, aby se podařilo, manželství se zachovalo a Váš muž to ocenil.
Kolikrát mi až tečou slzy, když děda vypráví: Byla neděle, den návštěv. Návštěv přijelo jen velice málo. Většinou byly v léčebně trosky, které jejich blízcí odepsali. Neměli rodinu, děti, nic. A pak jste přijely vy. /jeho maminka a já/. A mně bylo v tu chvíli hrozně dobře, že jste mě neodepsaly. Že vás mám. Byly jste mou jedinou jistotou.
Musíte doufat, uvidíte, všechno se časem může obrátit k lepšímu. Jaga.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.