Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nevybraná dovolená

Od: veronika111 odpovědí: 3 změna:
Dobrý den, chtěla bych se zeptat na otázku ohledně pracovní dovolené.
Během roku 2019 jsem si nevybrala celou dovolenou, tudíž se mi započítává do roku 2020. Nicméně.. bez nějakého mého vědomí mi byla proplacena, aniž bych chtěla, a nebo se mě na to někdo zeptal.
V práci dělám už několik let a nikdy jsem nemusela nikomu písemně ani osobně dávat vědět, co se zbylou dovolenou chci dělat. Jestli si jí vybrat nebo proplatit.
Tentokrát mi bez mého vědomí přišly penízena ucet za nevybrané dny z roku 2019, s čímž nesouhlasím, jelikož jsem si ji chtěla vybrat.
Mají právo mi neoznámit, že mi dovolenou proplatili bez upozornění?

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

7x

@veronika111 - jelikož jsem si ji chtěla vybrat

Pozor - čerpání dovolené určuje zaměstnavatel

ZP § 218

(1) Čerpání dovolené podle § 211 je zaměstnavatel povinen zaměstnanci určit tak, aby dovolenou vyčerpal v kalendářním roce, ve kterém zaměstnanci právo na dovolenou vzniklo, ledaže v tom zaměstnavateli brání překážky v práci na straně zaměstnance nebo naléhavé provozní důvody.

(2) Nemůže-li být dovolená vyčerpána podle odstavce 1, je zaměstnavatel povinen určit ji zaměstnanci tak, aby byla vyčerpána nejpozději do konce následujícího kalendářního roku, není-li v odstavci 4 stanoveno jinak.

ale tím, že vám neurčil její čerpání, porušil příslušné ustanovení ZP, stejně jako ust.

§ 222

(2) Zaměstnanci přísluší náhrada mzdy nebo platu za nevyčerpanou dovolenou pouze v případě skončení pracovního poměru.

Obraťte se písemně na zaměstnavatele s tím, že jeho jednání není v souladu se zákonem a požádejte o nápravu. Počítejte ale s tím, že vám může určit čerpání dovolené tak, že se vám to třeba nebude líbit a samozřejmě vyplacenou částku budete v tom případě vracet.

hodnocení

0x

Ano, mají. Většina firem už nevybranou dovolenou do dalšího roku nepřevádí. Ovšem upozornit Vás na to asi měli.

houbes*
hodnocení

0x
Právo mají vás informovat bylo snad, že starou dovolenou vybrat do března v novém roce. Ve vašem případě pro ně bylo lepší vám ji proplatit. O proplacení byste měla být informována a dokonce stvrdit podpisem. Pokud tak nebylo jste malinko nad věcí ale moc vám to asi nepomůže ;)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]