Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Péči o osobu blízkou - příspěvek nestačí

Od: karolina* odpovědí: 30 změna:

Dobrý večer, chtěla bych vás požádat o radu , moje maminka 83 je už bohužel odkazana na moji péči , zažadala jsem pro ni přispěvek na péči o osobu blízkou uznali ji 3 stupen nic jsem o tom moc nevěděla ale pro maminku jsem to ráda udělala ale bohužel její důchod a příspěvek stačí na zaplacení bydlení a léky a návštěvy lekařů. Hlavní podstata ale je že já jsem úplně bez přijmů stát za mě platí zdravotní pojiřtění a to je celé mám 2 dětí který jeden studuje a druhý je školou povinný můj manžel sice pracuje ale jedna výplata na vše nestačí nevím zda mám nárok na nějaký sociální příspěvek, děkují za odpovědi.

30 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hrozinka*
hodnocení

3x

Jo ještě k tomu šetření,už jste slyšely kolik stála náš stát návštěva prezdentů usa a ruska?Zajímají takový papaláši takový lidi z vesnice jako jsem já?Mě teda ne-to bych za ty prachy nechala všechny lidi v Č.R. doma-jako,že je státní svátek.

Hrozinka,

nezbývá, než s Vámi souhlasit.

Ona ta návštěva obou protagonistů těch dvou ... nej ... a ... nej ... států Česku může i něco přinést, ... ale jen "horko-těžko" se to projeví až u těch, kteří by skutečně tu pomoc opravdu potřebovali.

Vždyť posloucháte-li například pana Nečase *bzum* , ... pak ten člověk patrně ani neví *sok* , v jaké situaci se tělesně postižení ( a také jejich opatrovníci ) v tomto státě vůbec nacházejí.

Obyčejný člověk nemusí ani moc "pátrat" po tom, jak jsou poskytované příspěvky ... těm nejpotřebnějším - tedy TĚLESNĚ POSTIŽENÝM ... doslova ... hanebně kráceny ... a naši ... zlatí politikové ... se tváří, jako ... vítězící géniové ... při bádání nad úspěšnou možností, jak ... opravdu, ale opravdu ... lze zhotovit "perpetum mobile". ( ... tedy stroj, který byl jednou uveden do pohybu ... a setrvává v něm ... bez dodávání jakékoliv energie ... a to tak dlouho, dokud jej nějaká vnější síla nezastaví. *sok* ... což je samozřejmě ... již hodně dlouho jasné, ... že takový stroj prostě vymyslet nelze *nevi* )

Nezbývá, než si myslet, že naši politikové mají český národ za smečku úplných hlupáků, protože si asi skutečně myslí, že český člověk se neumí podívat ... třeba už jen k těm nejbližším sousedům ... našim bývalým bratrům Slovákům ( které nám mnohdy dávají za vzor ), ... kterým se ... i příspěvky pro tělesně postižené ... VALORIZUJÍ *ee* ...! A to naši politikové nevidí *sok**sok**sok*?

Zarážející ale není pouze to, že to nevidí naši zlatí ( dluhy "vyrábějící" ) politikové ( ... protože ti - velmi rádi - vidí pouze to, co vidět chtějí ), ... ale značně znepokojující je především ta skutečnost, že poškozování práv (? ) tělesně postižených si nechává líbit ( ... jak jinak to nazvat *nevi*? ) ... právě ... organizace s celostátní působností, ... která veřejně prohlašuje, že:

" Základním cílem její činnosti je ... obhajoba, ... prosazování ... a naplňování práv, ... zájmů ... a potřeb ... osob se zdravotním postižením, a to bez ohledu ... na druh, ... věk ... a rozsah ... zdravotního postižení."

Jen v němém úžasu je možné sledovat, ... když tedy není možné příspěvky tělesně postiženým ... úměrně ... ke vzrůstajícím nákladům ... zvýšit (... ba naopak se jim - příspěvky na jejich opatrování - všemožně krátí *bzum*... to se zdůvodněním hodného velmi zdatného "debila" ), ... pak by ... alespoň tu téměř "nicotnou" valorizaci ( ... již poskytovaných příspěvků *sok* ) ... svojí úspěšnou iniciativou třeba mohla podpořit i tato organizace, protože ... od roku 2007 do nynějšího roku 2010 valorizace ( na rozdíl od našich bratrů Slováků ) nikdy neprosadila, pokud o ni vůbec někdy usilovala.

Dovedl by tedy někdo ... z "Národní rady osob se zdravotním postižením ČR" ( Partyzánská 7, 170 00 Praha 7; www.nrzp.cz; e-mail: nrzp@nrzp.cz, tel.: 266 753 421 ) ... všem těm tělesně postiženým ... alespoň odpovědět, ... PROČ tedy ... našim tělesně postiženým ... nejsou příspěvky na jejich péči ... alespoň ...VALORIZOVÁNY *sok* ...?

Hrozinko musím naprosto, naprosto souhlasit ...

pt®
hodnocení

2x

Karolino, pokud má maminka přiznanou bezmocnost III stupeň = úplná bezmocnost, máte nárok od obce na příspěk, který dostáváte každý měsíc, když o ni pečujete. není to podmíněno stejným trvalým bydlištěm /ale asi v jednom městě ano/. Zajděte si na váš příslušný Městský úřad a zažádejte si o tyto peníze. PT /stařenka/

lidka*
hodnocení

2x

Uznávám všechna zdůvodnění, která zde byla napsána. Ale podle níže uvedené tabulky je výše příspěvku pro vaši maminku v rozmezí od 8 do 12 tis. Kč. K tomu by se měl připočíst její důchod, řekněme ve výši 8 tis. Kč. Dostaneme se na částku minimálně 16 tis.Kč. Podle mého názoru by to mělo být postačující pro péči o vaši maminku. Nechci rozebírat to, že obdivuji každého, který se dokáže o své rodiče postarat. Já jsem to zažila pouze na krátkou dobu, ale je to skutečně pro člověka neznalého zdravotní péče opravdu velice těžké. Já to hodnotím pouze jako ekonomka. Navíc, když maminka vychovala 5 dětí, tak i ony by mamince mohly trochu finančně vypomoci. Ještě si ověřte, jaký je roční limit úhrady léků, mám takový dojem, že VZP hradí náklady nad limit 5 tis. Kč. Navíc se ještě informujte o možnosti pobírat příspěvek na bydlení.

Výše příspěvku :

Situace k 31.12.2006

Od 1.1.2007 Stupeň závislosti

osoby do 18 let

osoby nad 18 let

příjemce pobírá zvýšený důchod pro bezmocnost:

částečnou

I.st. - lehká závislost

3 000 Kč

2 000 Kč

částečnou - občan starší 80 let, + POB

I.st. - lehká závislost, výše příspěvku odpovídá st. II.

5 000 Kč

4 000 Kč

převážnou

II.st. - středně těžká závislost

5 000 Kč

4 000 Kč

převážnou, + POB

II.st. - středně těžká závislost, výše příspěvku odpovídá st. III. - těžké závislosti (náleží po dobu 2 let od nabytí účinnosti zákona o sociálních službách)

9 000 Kč

8 000 Kč

úplnou

III.st. - těžká závislost

9 000 Kč

8 000 Kč

dítě dl. těžce zdr. postižené vyžadující mimořádnou péči, + POB

III.st. - těžká závislost

9 000 Kč

8 000 Kč

pouze na základě podané žádosti IV.st. - úplná závislost
od 1.8.2009

11 000 Kč
12 000 Kč

11 000 Kč
12 000 Kč

doplněno 18.03.10 11:52:

Z těchto stránek jsem získala výši příspěvků a jsou zde i další informace:

praha2.cz/...

Z pojišťovny jsem právě dostal vratku a vyúčtování. Limit je dva a půl tisíce.

wojnar

Paní Lidko, děkuji za skvělý příspěvek. Položil jsem si stejné otázky jako vy a své odpovědi si nechám pro sebe. Jsem přesvědčen, že příjem staré paní je takový, že musí pokrýt jak bydlení, tak péči poskytovanou dcerou. A ta glosa o pěti dětech - perfektní ;)

lidka*

Wojnare, nenechávejte si svůj názor pro sebe. Je důležité vidět problém z více pohledů. Já fakt obdivuji toho, kdo se dokáže postarat o své blízké. Mně to způsobovalo děsné problémy, především s hygienou. Kdo to zažil, tak ví, o čem mluvím. V té době jsem chodila do práce a měla hodně odpovědnou funkci a nemohla jsem zůstat delší dobu doma. Pouze jsem čerpala ošetřování člena rodiny. Těžko jsem sháněla vhodnou paní, která by byla s matkou přes den. O mne ale teď nejde. Nežádala jsem o žádný příspěvek, i když jsem na výdělek byla sama s domkem na krku. Ale samozřejmě, že souhlasím s tím, že stát současné příspěvky dává. Jenom se mi také nezdá, že by nestačily na potřebnou péči. Dneska už je více agentur, které tuto péči poskytují. Před osmi roky jsem neměla šanci. Navíc liduš psala o dalších možných příspěvcích. Takže finanční problém v tom určitě nevidím. Ale možná paní ještě svůj dotaz upřesní. *klik*

hodnocení

1x

Já myslím že když si zajdete na sociální odbor vašeho místního nebo městského úřadu tak vám poradí co a jak... přeju štěstí a pevné nervy ...*slunce*

lidus*
hodnocení

1x

Příspěvěk je jen pro potřeby nemohoucího, nesupluje žádné vaše osobní potřeby ani potřeby vašich dětí.Za tento příspěvěk si invalida nakupuje služby, např. si zaplatí stravu nebo mobilní zdravotní sestru. Jsem sama invalidní III. stupeň ale tímto nevzniká žádný nárok na příspěvěk na péči. Musíte splnit určitý počet bodů. Maminka provděpodobně díky věku a invaliditě splní nejvyšší bodové ohodnocení a dosáhne na plný příspěvek. Neříkejte, že peníze spotřebuje, tomu nevěřím. Kolikrát za měsíc navštíví lékaře?Kolik doplácí za léky?Pokud je to víc jak 5000kč za rok tak pojišťovna začátkem dalšího roku peníze vrací-bez žádosti od vás.Do této částky se nezapočítávají 30ti korunové poplatky u lékaře a poplatek za recept. Máte ještě možnost žádat o příspěvek na benzín na dopravu osoby blízké, žádá ten kdo jí vozí a je jedno zda je to rodinný příslušník nebo soused jen musí mít auto. Také můžete žádat o příspěvek na auto až 100 000kč pokud žádné nevlastníte-žadatel je maminka, auto je psané na ní a pokud do 5let od nákupu o auto přijde nebo nedej bože příjdete o maminku tak adekvátní část příspěvku vracíte.

Obraťte se na sociální odbor v místě bydliště, soc. pracovnice jistě poradí i to o jaké kompenzační pomůcky na péči můžete žádat např. polohovací lůžko, sedátko do vany, jednorázové pleny a td...je toho hodně . Pracovnice maminku navštíví a zjistí zda toto potřebuje a jaké služby nakupuje, příspěvek opravdu není pro vás jako výdělek ale pro potřeby invalidy.

hrozinka*
hodnocení

1x

Dobrý den-taky pečuji o maminku,reakce lidí jsou převážně,že chtějí pomoci-jak vidíte sama.Pečuji už 10 let od 2 stupně-teď má maminka už 4 stupeň.Loni jsem ještě do září pracovala v místě bydliště na zkrácený 4-hodinový úvazek-3 roky.Hrůza kdo to nezažil neuvěří s péčí se střídáme s tatínkem,ale krmit,přebalovat ,prát a snášet špatné nálady nemocného člověka je pakárna,kterou člověk dělá jen z lásky a aby měl čisté svědomí.

Moje rada je nastěhujte si maminku domů-ušetříte a budete potřebovat sama taky vypnout a vystřídat-jinak by časem mohlo jít i o vaše zdraví.Píšete,že máte studující děti-skvělá příležitost pro ně do života-poznat jak rodina má fungovat a pomáhat si.Velká míra zodpovědnosti je samo na vás,ale taky potřebujete dovolenou,jít k zubaři a pod.Navíc máte rodinu,péče o dvě bydlení je složitá-tohle skuste prodiskutovat.Jinak existuje příspěvek na benzin-roční,sociálka vám může pomoci s pomůckama-polohovací postel a pod...

volic
hodnocení

0x

Já se už vůbec nedivím, že stát je na tom tak finančně bledě. Píšete, že vaše maminka má malý důchod, ze kterého platí činži, léky doktory, a tyto peníze dostává od státu. Za Vás stát platí zdravotní pojištění. Obě dvě děti dostávají od státu školy. Stále je to málo, tvrdíte, že máte nárok na víc. Nevím, ale jestli každá rodina dostává tolik od státu, tak se divím, že už dávno nejsme v ... Sorry.

lm®

Pane volic,uvědomte si,že ta paní celý život pravděpodobně pracovala a státu odváděla peníze,aby jednou ten důchod měla.Nebo myslíte,že je odváděla pro blaho politiků?To děláte možná Vy,když máte i takový nick.

Také nejsem příznivec přehnaných sociálních výdajů,ale toto není ten případ.Spíše bych s Vámi souhlasila,kdybyste protestoval proti vyplácení soc.dávek nepřizpůsobivým občanům.Konkrétně téhle paní lze jen zatleskat a vyslovit obdiv a úctu.Ne každý z nás by se uměl vzdát jistoty příjmů a zůstat doma s nemohoucím rodičem ,kde není prac.doba od - do a den má opravdu 24 pracovních hodin.A to ani nezmiňuji,že nemocný člověk nemusí být vždy v dobré náladě a vděčný.

Paní,zajděte si na sociální odbor,kam chodí maminky se žádostmi o dětské přídavky a tak,pokud jsou Vaše příjmy opravdu malé a vejdete se do státem stanovených tabulek,možná máte nárok na nějakou soc.dávku typu :příspěvek na bydlení,či možná nějakou jednorázovou soc.dávku. Lenka

malvinka*

Im zapomněla jste ve výčtu pomoci uvést sponzorské dary od firem, které se dají zviditelnit např. podporu sportu. ty jsou mnohem velkorysejší. V ostatním s Vámi souhlasím.

pt®

volic, nemáte pravdu. Jednou budete starý a určitě nebudete chtít zůstat do smrti v LDN ústavu. Ta péče v LDN ústavu je rozhodně dražší než, péče o osobu blízkou v domácnosti i s finančním příspěvkem. Vy vlastně ještě o životě nevíte vůbec nic. PT /stařenka/

doplněno 17.03.10 21:28:

Im to s vámi rozebrala podrobněji, dobře si to přečtěte.

Ale no tak! Každej za to nemůže...

karolina*
hodnocení

važení pane nebo pani nevímjco vám vadí nikdy jsem stát o nic nežadala celou dobu jsem pracovala takže proč bych to delala moje maminka pracovala celý život a vychovala 5děti a o nic také nežádala myslíte si že kdyby na tom byla dobře že vám někdo uzná 3 stůpen je vidět že máte nšjaké mindráky já nechci tady někoho urážet ale myslím že nás moc není kdo se rozhodne pro tuto obět starat se o rodiče v dnešní době ale jestli si myslíte že miy využíváme stét tak to je mi líto protože já mém za ošetřování jen to VZP mám taky byt který taky něco stojí a nechci být neplatičem jestli si myslíte že maminka si to nezaslouží tak litují ty vaše až dosáhnou toho věku a budou závisli na vás.

pt®

Karolino, na takové vyjádření neználka, se vykašlete. Zítra odpoledne jsou úřední hodiny, tak běžte na MÚ a jednejte. Já se starala 10 let o svého otce, než zemřel, zhubla jsem 36 kg, vím, co to obnáší. Obdivuji vás proto, a gratuluju mamince k takové dceři. PT /stařenka/

karina*

karolina,přesně jak vám všichni tady radí - určitě jděte na příslušný úřad v místě vašeho bydliště a na vše se vyptejte. Vezměte si s sebou všechny doklady - svoje , maminky , všechna Rozhodnutí atd. Určitě vám poradí a přeji vám aby se našlo nějaké finanční řešení.Od vás je to krásný a obětavý přístup ke své mamince , a na názor "voliče" nedbejte. Přeji hodně štěstí, karina

volic

Pani, já vám ty peníze od státu nezávidím, budte ráda, že ještě něco dostáváte. Už vidím, když krachne stát jak se zachovají spoluobčané. Půjdou do ulic a budou se prát s pár policajtama. Neuvědomí si, že dostávali něco na dluh, něco, co jim stát dával a neměl na to. Nyní přijde tvrdá realita, začít splácet. A to se nikomu už nechce. Nechme stranou, kdo to zavinil, kdybyste je stáhli z kůže tak už vám to nevrátí. Pohledte trochu do budoucnosti, chcete přece, aby se vaše děti měly líp, a ne hůř než vy. Proto se musí něco pro to udělat, všichni se musíme uskromnit a nejen státe dej dej dej!

knopka*

Když se máme uskromnit tak stát taky a neplýtvat penězma za stíhačky,nějaký nesmyslný projekty a výdaje.Státní zaměstnanci stávkujou,mají odbory!Já bych ty odbory zrušila a hotovo.Ti na současný stav státu nekoukají,jen chtějí přidat tak proč bysme nemohli taky.Zrovna v tomhle případě bych dala nějaký příspěvek ale v případě cigánů to už ne,ti vyloženě se rozmnožují za učelem pobírat soc.dávky a ty jejich děti už se rodí s tím že v životě makat nebudou!

pt®

volic, té staré paní bylo 13 let, když začala druhá světová válka, víš, co má za sebou? Nevíš nic, tak se nejdřív něco nauč, hodně si přečti a nechovej se jako dítě. Tím končím. PT /stařenka/

volici,

když Vy tak všechno víte *sok* , dovolím si k Vám ... s úctou vzhlédnout :( , ... a poprosit Vás, ... zda byste mi mohl vysvětlit *vtip* , ... co si mám myslet *ee**nevi* o následujících textech, ... které mi přicházejí jako maily? *plac*

Věřím, že si Vaše vysvětlení ... a to velmi rádo ... přečte i hodně těch, kteří jsou také přímo "rozčarováni" z toho, ... jak opravdu ... bravůrně ... si naše země vede ... pod skutečně výjimečnou "taktovkou" ... jen těžko vyčíslitelné garnitury našich "kormidelníků".

volici,

když Vy tak všechno víte *sok* , dovolím si k Vám ... s úctou vzhlédnout :( , ... a poprosit Vás, ... zda byste mi mohl vysvětlit *vtip* , ... co si mám myslet *ee**nevi* o následujících textech, ... které mi přicházejí jako maily? *plac*

Věřím, že si Vaše vysvětlení ... a to velmi rádo ... přečte i hodně těch, kteří jsou také přímo "rozčarováni"z toho, ... jak opravdu ... bravůrně ... si naše země vede ... pod skutečně výjimečnou "taktovkou"... jen těžko vyčíslitelné garnitury našich "kormidelníků".

doplněno 18.03.10 11:52:

... jen tak mi to uletělo, takže pokus č. 2:

novysmer.cz/...

Asi neumím číst, ale já neměl dojem, že by Karolina něco o dalším nároku tvrdila. Já měl dojem, že se na eventuální další nárok ptala.

volici,

sice je to reakce s určitým odstupem, ... ale domnívám se, že i následující odkaz je vhodný zejména pro Vás ... a to pouze pro Vaši orientaci, abyste si mohl udělat obrázek o tom, jak ( a hlavně proč! ) jsme na tom tak, jak na tom jsme.

Třeba se Vám podaří ... i malinko ... " prokoukl", kdo z nás ( ... tedy i z Vás ) v tomto státě dělá hlupáky.

ireporter.cz/...

Nemohu se totiž vůbec zbavit dojmu, že Vaše názory ( ... stručně a mírně řečeno ... ) jsou značně zmatené.

Podle Vašich názorů se domnívám, že jako volic ( po posledních parlamentních volbách ) jste určitě spokojený.

{{ Jen jsem ale zvědavý, zda toto uskupení začne konečně hledat, kam se ... nezákonně ... poděly miliardové majetky státu, jejichž " malinkatá"část mohla ( nejenom tělesně postiženým ) posloužit k tomu, aby nebylo potřeba přidělávat stále nové dírky ... pro možnost dalšího ( ... tedy opakovaného ) ... utahování si opasků. }}... *uf* ... *sok* ... *ee*

mil®
hodnocení

0x

Mrkněte sem, dnes to vyšlo : finexpert.cz/...

karolina*
hodnocení

Děkuji všem za vaše rady i voliči i když být takových lidí víc politici by se měly.skusím vaše rady a uvídíme,ještě jednou diky.

Potom napište jak jste dopadla...*slunce*

hodnocení

0x

karolina,

... třeba Vám pomůže odkaz přímo na zákon o sociálních službách č.108/2006 Sb..

Pod jednotlivými paragrafy byste pak měla najít to, co skutečně nyní ... v roce 2010 ... platí:

portal.gov.cz/...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]