Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
v říjnu mi umřela mamka, od které jsem dostával pravidelné kapesné při studiu. Otec mi kapesné slíbil a dvakrát mi jej skutečně dal. Nicméně přiznáním sirotčího důchodu mi ho teď odepřel, že mám důchod. Což mi nepříjde fér.
Za 1) Ví, kolik beru důchod. Řekl jsem mu to. Ale já neznám jeho měsíční příjmy.
2) Tvrdí mi, že to sotva finančně zvládá nicméně si kupuje zbytečnou a drahou elektroniku. A zve si kamarádku a jeji dceru na vyjížďkovou po řece a různé atrakce.
Prostě mi to nepříjde fér. Myslím, že na sirotčí důchod mám nárok od státu a neměl by co dělat s kapesným, když navíc otec ke mně není upřímný, tvrdí že nemá peníze ale má. Co si o to myslíte, jak mám jednat?
Dobrý den. Žádný rodič není povinen dětem dávat kapesné. Vy studujete, tudíž máte nárok na výživné ze strany otce. Matka Vám zemřela (upřímnou soustrast) a pobíráte tím pádem sirotčí důchod. Pokud s otcem bydlíte, živí Vás a stará se o Vás, pak je jen na jeho uvážení, jestli Vám bude dávat kapesné nebo ne. Můžete si najít brigádu a přivydělávat si. Těžko zde někdo posoudí, co Váš otec skutečně potřebuje a zač má utrácet peníze. Má také právo žít svůj vlastní život a i když Vám to nepřijde fér, může si utrácet zač chce. Na druhou stranu ho zkuste o kapesné požádat a vysvětlete mu, zač utrácíte Vy, že Vám finance nestačí. My si můžeme myslet co chceme, ale s otcem byste měl komunikovat, pokud od něho něco chcete. Asi bych kapesné nazvala příspěvkem ke studiu. Táto- přispěješ mi nějakou kačkou ke studiu? Finančně to také nezvládám..
Otec platil Vaší matce na Vás určené výživné. Matka Vám poskytovala vše potřebné a dávala kapesné, což v dnešní době musí být určitě.
---------------------------
Pokud jste stále student a nejste schopen se sám živit, má k Vám otec stále vyživovací povinnost., nejen před 18 rokem, ale i později. Studujete-li řádně a doložitelně, k otci se chováte slušně, a projevujete mu náležitou pozornost /navštěvujete se/, tak : "Výživné lze přiznat, jestliže oprávněný není schopen sám se živit."
akpytela.cz/... - zde docela podrobně.
ještě doplním. Pokud bych byla v situaci, že by můj syn studoval v denním studiu a pobíral sirotčí důchod, bydlel jinde, tak bych mu dávala sama od sebe nějakou zlatku na uhrazení všech nákladů na bydlení, živobytí a studium. Pomáhala bych, dokud by nebyl schopen chodit do zaměstnání na plný pracovní úvazek.
To jste mě id dostala. Měl by přispívat, pokud to je otec, když ho tak tazatel nazývá. Každý otec má určený alimenty, případně matka, pokud má dítě v péči otec.
Mě to tak naskočilo logicky, žil u matky a otec se podílel na výchově a financích. Ale souhlasím s Vámi, že to tazatel neuvedl. Prostě automaticky předpokládám, že měl nějakou určenou částku posílat.
Ale asi jsem v tomto naivní, někteří neplatí, viz dnes na Novinkách zálohované výživné v podání Jany Maláčové.
@filliponeviani - Prostě mi to nepříjde fér.
Život není fér. Ale pro odpověď schází podstatné informace:
Jste zletilá? Pokud ne, jste svěřena do péče otce? Pokud ano, pobíráte od otce výživné nebo s ním žijete ve společné domácnosti?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.