Nejste přihlášen/a.
Zatím nemám děti, ale až je mít budu, nutit je nehodlám... Myslím že každý z nás jako dítě nesnášel, když nás někdo nutil jíst, když už jsme nemohli ani jako dospělý se nebudu docpávat, když už mám dost. Nechám si to třeba na později.
většina restaurací funguje tak, že Vám to jídlo zabalí a vy si ho doma pak dojíte třeba na večeři.
@nikc: V restauraci je to ale něco jiného. Doma si můžete to jídlo schovat na později, ale když jdu do restaurace a vyberu si tam jídlo s masem, které není úplně nejlevnější, tak mi přijde opravdu škoda tam to jídlo nechávat a snažím se to buď dojíst, nebo si to nechám zabalit s sebou.
Ani u nás doma se maso moc nevyhazuje. Kvůli masu se zabíjí zvířata a když lidi potom to maso nesní a vyhodí, tak je to fakt barbarství.
pro Nikc:
ona ti do toho mluví proto, protože ví jaká je cena jídla. V ničém jiném to není. Já pocházím z domečku a naši i náš děda s babi měli krávu, ovce, prasátko a slepice...K tomu i pole. Takže bylo co dělat a kde se obracet.
Babička třeba házela drobky do peca (z pečiva). Zbytky se dávaly zvířatům. Jedlo se střídmě a klasické vesnická jídla, která člověka zasytila (vesměs z bramborů).
U babi a dědy neexistovalo nechávat jídlo nebo zbytky. Kolik jsis určila, tolik jsi musela sníst. Jídlo je dar boží a s ním se neplýtvá. To říkávala babi.
Nemluvě pak o prarodičích, kteří zažili ještě císaře pána a první republiku. Ti byli hodně přísní ale spravedliví.
Je nutné ale dodat, že jídlo kdysi nebylo automaticky. Co jsis nevypěstovala, draze nekoupila, tak to jsi neměla. Ta dnešní jistota a jídlo vyhnané na chemii, není nic extra.
Třeba nás holky ještě učila babi jak konzervovat maso, zavařeniny a jiné věci. Kdysi jako mladé a blbé jsme to neřešily taky. Vždyť vše máme, tak k čemu nám to bude. Dneska bych se ráda vrátila do toho věku na okamžik a nahrála či zapsala si vše, co nás babi tehdy učila...a my to vypustili z hlavy.
já jsem děti do jídla nenutil, protože jsem nemusel. Měl jsem tu kliku, že jedly vždycky rychle a bezproblémově.
U nás se v jídle vrtá jejich mama. Občas musím použít klasickou metodu, lžičkou krmit a vyjmenovávat u toho všechny kočky, co jsem měli a máme : Za Micinku, za Piškulku, za Elinku, za Žanetku, za Amálku ...
Hodně roků jsem pracovala v MŠ. Děti jsem do jídla nenutila. Když jsem třeba věděla, že Pepíček nejí maso, dostal pár kousků a bylo to. Zato přílohu snědl vždycky. Prostě ta masa některé děti nemají rády. Raději dát míň a když chutná, přidat mu.
Vzpomínám na holčičku, nejedla čočku. I rodiče na to upozorňovali. Dostala čočky jenom lžíci. Nejedla. Když snědly ostatní děti a odcházely se mýt a do ložnice, talíř jsem té malé odnesla a poslala ji za ostatními. Má se poblinkat? Tuhle opičárnu jsme dělali proto, aby se toho hned nechytily ostatní děti - já taky nechci, když ona nemá a já taky ne! Takhle viděly, že má ta holčička taky to, co ony a nikdo nehlídal, zda to sní. Na to nebyly ještě dost fikané.
Když jsem věděla, že někdo něco opravdu nerad /nesmělo to být všechno/, dala jsem mu víc polívky, aby nemělo hlad a to druhé jsem do něj nenutila. Znám to sama na sobě - nesnědla bych dušenou mrkev. Jinak vybíravá nejsem.
Měli jsme hodnou paní kuchařku a pokaždé, když si někdo šel přidat, velmi ho chválila. Některé děti jsem podezřívala, že si chodily přidávat ne kvůli hladu, ale kvůli té velké pochvale. Jaga.
Výborný přístup!
Mě v MŠ nutili sníst rajčatový kompot a když jsem ho třikrát vyblil, tak od té doby dodnes rajčata prostě nesnesu a maximálně kolečko tvrdého kousku někde v chlebíčku přežiju a zajím.
U vás ve školce by se mi líbilo. U nás, skoro před 50 lety, byly soudružky učitelky pěkný potvory. I když věděly, že nejím luštěniny ani pod tlakem, tak mě nechaly sedět u talíře fazolové polívky a řekly mi, že pokud to nesním, tak druhý chod což byly tvarohový buchty mi dají do té polívky. A taky se tak stalo. Dodnes si pamatuju jak jsem seděla u stolečku a brečela. Paní ředitelka, která byla hodná, mi pak potajmu na lehárně dala TIK TAK . Tak jako si pamatuju celou situaci, tak si pamatuju tu chuť tuzexovýho pomerančovýho kokina.
A jinak k otázce. Snažím se nenutit, ale občas padnou slova, že pokud to nedojíš, tak už dnes nic jinýho nedostaneš .
Ne, u svých dětí jsem to nedělala. A také jsem vždy dávala malé porce. Přidat na talíř kuchařku vždy těší víc než likvidace nesnězeného.
U svých vnuků to také nedělám a ani jejich mámy to nedělají. Tři vnoučci jsou žraví, těm se poměrně pravidelně přidává. Dvě vnoučata často frfní, ale nucením by se jim jídlo ještě více zprotivělo.
Středně. Když vidíme, že snědly málo a nemají jen čas, protože si chtějí hrát a ne jíst, pak je nutíme, aby alespoň ještě kousek snědly. Pokud snědly cca 3/4 své porce tak je k ničemu nenutíme.
zásadní rozdíl v této diskuzi bych viděl v tom zda nechce, protože má dost nebo nechce, protože "mu to nechutná"...když kolem sebe slyším co všechno nejí děti mých kamarádů nebo kolegů, tak se ani nedivím, že jsou ty děcka tak "rozežraný"
Nelze srovnávat jídlo ve škole a doma (tedy většinou). Myslím, že dotaz ani tak nestál. Je také potřeba rozlišovat, proč dítě nechce dojíst danou porci (nemá hlad, nebo je důvod jiný). zkušený rodič jistě pozná.
Ajaj, velké téma. Kolik hodin jsem doma proseděla nad studenou polívkou. Nekecám, nepřeháním, i hodiny.
Děti nemám vlastní, ale "hlídací", a do jídla je nutím maximálně natolik, aby to bylo v souladu s mým přesvědčením (tzn. ne hodiny jako já) a s výchovou jejich rodičů. Moje hlídací děti do dojedení nikdo doma nenutí, nedělám to teda ani já. Nicméně když má malý přesnídávku nebo jogurt a zbývají v něm dvě lžičky, tak se ho pokusím přesvědčit, aby je snědl, protože to nechci schovávat ani vyhazovat. Moji neteř doma do jídla nutí, takže když jí u mě, tak ji nutím i já, nicméně se většinou setkám s úspěchem (jídlo dojí na první pobídnutí), jinak bych ji nenutila. Bývá ale u mě rozumná, např. doma jí dají ke snídani čaj a když ho nevypije, tak jí ho pořád strkají a nutí ji. Já jí podám čaj a řeknu, že chci, aby ho ke snídani vypila - a ona to udělá a já jí ho pak už nemusím nutit. Nesnáším, když nucení do jídla zkazí náladu všem okolo. Minulý týden jsme s malým byli na cvičení s dětmi, kde potom děti svačí. Jedna maminka tam klučíkovi, který nechtěl jíst, pořád vyhrožovala, že mu nedá medaili a místo toho si ji sní sama. Pořád dokola, deset patnáct minut, kluk očividně nechtěl jíst, ale o medaili přijít nechtěl, takže to skončilo tak, že kluk v hysterickém záchvatu skončil na zemi. V jednu chvíli jsem jí chtěla říct, ať si tu zpropadenou medaili sežere a kluka nechá na pokoji.
Vy ale jste dospělá a myslím, že Vaše teta má problémy s tím, nechat zaplacené jídlo restauraci (jako by se tím asi zaplácl číšník...) a nebo obecně nechávat jídlo na talíři. Jsou takoví lidé a tyhle zvyky mají tak strašně pod kůží, že jim opravdu dělá problémy vidět to nedojedené jídlo na talíři, který se odnáší.
Jsem dospělá, ale i tak jsem nechtěla popudit tetu, tak jsem ještě trochu jedla a pak toho nechala. Ale byl to zbytek.
Nutím - všemi možnými způsoby se snažím, ale nepomáhá to. Mladší syn prostě žije ze vzduchu a vody
No nevím - kačeny jsem zamlada krmil v krmítku a stahoval ohryzek... ale husy...
On kluk není nemocný ani vychrtlý. Prostě jen nesní ani polovinu dětské porce a hotovo. Taky je to prcek a tintítko. Už jsem řešil i s lékařkou. Zatím nám jen dala papír s důležitými vitamíny.
Nejde o to, že jídlo vyhodíme. Chci, aby jedl všechno, co je výživné a zdravé. Ne jako u babičky - samé koláčky a sušenky.
Taky znám pár opravdu "tučných dětí" - takže se nesnažím až tak moc... jen mu prostě zakážu sladkosti "místo toho".
Starší syn je něco jako Bruce Lee - hubený, až vychrtlý - ale svalů má dost a sílu také. Takových cviků, co zvládne, to jsem v životě nezvládl. Jenže ten starší je prostě jako žíravina - přidává si vždy, jenom to spálí v sobě. Uvidíme, třeba budou oba šlang ještě ve třiceti.
Zažila jsem i pravý opak nechutenství. Několik měsíců jsem zastupovala na jiné MŠ a tam jsem poznala Hynečka. Dneska mu je přes 40 let, ale pořád na něj ráda vzpomínám. Byl to sen všech kuchařek. Byl hubený, ale jedl velice rád a s chutí, nevybíral si a když dojedl, pokaždé blaženě povzdychl: To bylo dobré. TO MAMINKA NEVAŘÍ.
Když jsem maminku poznala blíž, zavedla jsem s ní řeč na téma jídlo. Příjemná paní, ekonomka. Tatínek voják z povolání. 2 synové. Prostě normální slušná rodina. Ta maminka se až styděla a říká: Klidně k nám někdy přijďte na oběd, vařím těm svým chlapům opravdu všechno. Svíčkovou, řízky, guláše, ptáčky... Nevím, proč mi ve školce dělá tu ostudu.
Nevím tedy dodnes, proč to ten malý říkal. Snad mu v kolektivu ostatních chutnalo tolik, že mu přišlo, že tohle maminka doma opravdu nevaří. Dětem se nesmí věřit všechno doslova. Přitom ale umí pobavit. Na Hynečka a jeho apetit dodnes ráda vzpomínám. Kdoví, zda mu pořád tolik chutná. Jaga.
Jeden extrém je nechat dítě samo si rozhodnout kolik čeho sní, druhý extrém je nacpat do něj za každou cenu celý oběd (věčeři...). Ani jeden extrém není správný, dítě samo neví nic o správné výživě a když ho necháme jíst jak samo chce, tak se bude živit třeba jen sladkostmi. Nacpat do něj jídlo za každou cenu je ale taky blbost. Takže já preferuji přístup: "Tak sněz aspoň tu přední nohu" .
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.