Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Matrace na spaní

Od: hop® odpovědí: 30 změna:
Zdravím a prosím o radu.
Volala mi moje mamka (84 let), že má poslední dobou problém se zády, a že by potřebovala na spaní nějakou lepší matraci. Lepší než ta současná je snad každá, spí na tvrdém polstrovaném gauči, na němž má obyčejný pěticentimetrový molitan. Já jsem v tomhle oboru totální amatér, jako starý trempík se v nejhorším vyspím i na zemi.
Cenová představa je prý asi do 4.000 za rozměr 200x80cm - nevím jestli je to představa reálná, jsem schopen ji přesvědčit na matraci dražší (mamka netrpí nouzí) nebo jí na matraci přidat.
Jde mi hlavně o nějaké zkušenosti a tipy, jak "tlustou" matraci pořídit, případně kde. Nějak podvědomě se bráním značce Dormeo, myslím, že je dost předražená kvůli reklamám.
Předem díky za rozumné komentáře, přeji hezký den, Hop...
doplněno 18.01.20 10:57:

VYŘEŠENO...
Tak jsem se s mamkou domluvil, že v pondělí odpoledne ji naložím a zajedeme matrace vyzkoušet a případně koupit do doporučeného obchodu v Záběhlicích...
A včera mi mamka volala, že se byla podívat v Jysku, že tam měli nějakou matraci ve slevě a že ji rovnou zaplatila, tak jen abych ji někdy vyzvednul a přivezl...
Někdy je holt každá snaha zbytečná, a nějaká domluva marná, tak jen doufám, že si mamka vybrala dobře...
Každopádně děkuji všem rádcům za jejich čas, a dobré tipy. *palec*

30 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x
Zajet s mamcou do Ikea. Na pár z nich ať si lehne a vyberte a rovnou odvezte. Je to ideál. Dobrý poměr cena výkon, pokud se nic nezměnilo za poslední dobu.
Matraci máme deset let a kupodivu pořád vypadá dobře a není prolezena. Máme extra vysokou cca 20cm, pěna.
Matrace se volí dle kvality rostu. Pokud by měla super rošt volí se matrace tenká. Pokud jen obyčejné lamely je potřeba matrace kvalitnější a vyšší.
hop®
hodnocení

Pavle, díky za nápad, zkusím mamku ukecat na výlet do IKEA. Kdyby to nebyla moje máma, tak bych tam sám nikdy nejel... :)

motak
vy se nejak bojite ikei?
hop®
hodnocení

@motak: To není strach, to je odpor k jejich marketingové politice. Když jdu nakupovat, tak si rád volím cestu od vstupu k požadovanému zboží a pak ke kase. Už Tesco mne těžce se*e, protože rohlíky bývají přesně v nejvzdálenějším místě od vstupu. Přestávám nakupovat v přestavěných Penny, protože z nich dělají bludiště - nemluvě o tom, že v některých provozovnách mívají u vstupu basy s pivem, ale prázdné basy můžu vrátit až těsně před kasou. To je pro mě přesně návod, jak nas*at a odradit zákazníka...

Jj, chápu. V Ikei jsem byl naposledy před lety a pokud nemusím nejedu tam. Marketing mi nevadí, ale záplava lidí ano.

72mona3*
hodnocení

4x
Také řeším. Už jsem byla ve specializovaném obchodě. Řekla jsem požadavek a paní mne provedla napříč prodejnou. Přímo jsem si mohla vyzkoušet různé tvrdosti i materiály. Paní kontrolovala, v jaké linii mám páteř. Ještě nejsem rozhodnutá (nejvíc mi vyhovuje ta za 20 tisíc*zed*). Dormeo jsem také zamítla, tu stávající mám z Jysku (vydržela 7 let, víc nedá). Takže i vám radím, poptejte se tam, kde tomu rozumí. Můžete probrat klady i zápory konkrétních typů. M.
doplněno 13.01.20 21:28:

Popravdě? Ano, ležím převážně na boku. Pravém. Docela to schytává rameno, kyčle už tolik ne, jako na obyč nízké matraci. A taky na břiše, ale méně než dříve. Asi kvůli tomu dolíku, co tam teď mám (v té současné matraci:))

doplněno 13.01.20 21:38:

Vy chlapi to máte jinak, ale ženský mají výraznější boky (aspoň některé). A pokud se ten bok (a u mě i rameno) správně nezaboří, jsme zkřivené jak paragraf. Proto většina ženských preferuje měkčí matrace. To není výcuc z reklamy, ale fakt. Dokud jsem byla mladá a pružná, tak vše držely svaly. Teď už jsem jen mladá :-D, tak to musím řešit pomůckami.

motak
kontrolovat pater nema cenu, nebo snad lezite jen na boku, kde vam ta matrace muze podeprit pater idealne do roviny? to je takova reklamstina

hodnocení

3x
Obecně platí, že starým lidem se lip vstává z vysoké postele takže je lepší volit vyšší matraci a spíš tvrdší.
hop®
hodnocení

Mamce nejde o vstávání (s tím nemá problém), ale o ležení...

pet32
hodnocení

2x

Můžu doporučit matrace českého výrobce mpo matrace. Já mám ortopedickou a jsem velice spokojená. Matrace za rozumnou cenu a kvalitní, alespoň ta co mám já, výška moje má 20 cm

hop®
hodnocení

MPO mne zaujalo, díky za tip! *palec*

hodnocení

2x

Zdravím, mám dobrou zkušenost s výrobcem MPO Zdounky , cenově přijatelné, kvalita dobrá, doprava zdarma. Rozměr matrace na přání, i atypický. Mrkněte na jejich stránky, mají i své prodejny, kde můžete vyzkoušet. Při problémech se zády matraci tvrdší. Mám i z Dřevočalu, také bez problému.

hop®
hodnocení

MPO podruhé, to bude možná dobrá volba, dík! *palec*

liska5
hodnocení

2x

Nevím, co vše navrhují ti přede mnou, ale vzpomínám si na reklamu, kterou jsem četla na rehabilitaci. Týkala se antidekubitní matrace, čili s úpravou proti proleženinám. Tak se podívejte i na tuto kategorii.

hop®
hodnocení

Neznám, prozkoumám, děkuji !

berger*
hodnocení

2x

Kupovali jsme nové postele před rokem,rošty rozumný střed,matrace podle toho,jak se nám líbilo si na ně lehnout. A po roce oba bolesti zad. Já to vyřešil tak,že jsem rošt stáhl na větší tvrdost a mám pokoj,přítelkyni to nestačilo. Takže pro ni jiná matrace. Při té příležitosti jsme se dověděli,že asi existuje pět typů podle tvrdosti. Ta první byla dvojka,teď jsme vybrali čtyřku,tužší. Bohužel Vám nenapíši,jestli se to osvědčilo,jel jsem pro ni dnes dopoledne. Cena té první asi 3tkč,nová 5tkč... Je to asi celkem alchymie a zdá se,že pouhé vyzkoušení ve studiu nestačí...:(

hop®
hodnocení

Tak mamka asi má svoji představu, jak by se jí dobře leželo a z čeho by se jí dobře vstávalo. Zkuisím ji přesvědčit k nějakému "výletu", kde by si mohla matraci vyzkoušet, ale nedávám tomu velkou naději. Sám mám radši tvrdší podklad, aby se mi páteř nekřivila, ale to má samozřejmě každý člověk dané jinak.
Ještě popřemýšlím o nákupu přes net, do těch 14 dnů by se mělo ukázat, jak to bude fungovat.
Díky za komentář ! *palec*

hodnocení

2x

Jen krátký tip: až pojedeš o Ikey (brr...), zkus se zastavit tady. rosty.cz/.... Je to prodejní sklad, k vidění a vyzkoušení kdeco. Vstup na zazvonění, věnovali se nám tam asi hodinu, zavíračka - nezavíračka. Zváleli jsme jim tam se ženou snad všechny matrace :)

hop®
hodnocení

Jo, to zní i vypadá velmi dobře, od mamky je to blíž než nějaká IKEA, v ideálním případě už jinam nebudeme muset !
Moc díky ! *palec*

Ikea nemá dobré postele a matrace. Nakupovala jsem v ASKO rošt, matraci i postel a jsem spokojená. Matrace za

7 000 Kč.

hodnocení

1x

Myslím, že je zbytečné tahat starou paní na několikakilometrovou procházku do Ikey aby viděla jak vypadá matrace. I když si ji tam může vyzkoušet. Minutové ležení na matraci stejně moc nenapoví jak se na ni bude spát po celé noci.

Matrace jsou dva druhy. Sendvičová - několik vrstev molitanu, na vrchu je paměťová pěna. Matrace bývá oboustranná. Z jedné strany je měkčí a z druhé strany tvrdší. Nebo molitanová - ta je z jednoho kusu molitanu. Ty mívají v nemocnicích.

Matrace se kupuje podle rozměru ale hlavně podle váhy člověka který na ni bude spát. Jestliže babča váží 60 kg tak jí stačí matrace do váhy 100 kg. To je matrace o výšce 15 cm. Jestliže ale váží 100 kg, tak musíte koupit matraci do váhy 140 kg, to je o výšce 20 cm. Podle toho se odvíjí cena.

Jestliže je gauč rovný, není sezení nijak tvarované, tak takovou matraci na něj můžete dát. Bude se na ni dobře ležet.

Podívejte se sem, třeba něco vyberete. matracezahubicku.cz/...

Ještě připomenu. Jestli si objednáte sendvičovou matraci přes net, přijde vám poměrně malý balík. Než ho rozděláte zkontrolujte pečlivě rozměry matrace. Jestli odpovídají rozměrům které jste si objednal. Po rozbalení už byste to zpět nezabalil. Nechte ji opravdu 48 hodin naformátovat než ji použijete ke spaní.

id
hodnocení

0x

Mamku máte jednu a nezaslouží si zvýšenou postel k pohodlému vstávání? Před 3 měsíci jsme babi kupovali tuto:

bezvapostele.cz/...

Výška lehu je kolem 60 cm. Lze objednat i s matrací (výběr z několika ) a mnoho barevných kombinací. Vybrali jsme matraci s jednou stranou měkčí a s druhou stranou tužší, ať si babi vybere na které straně chce spávat, vybrala si tužší.

hop®
hodnocení

Děkuji za reakci, ale mamka neřeší novou postel, ale pouze matraci. A zatím je díkybohu natolik svéprávná, že bych si v životě nedovolil ji místo matrace vnucovat postel...

id

Tak pardon. Píšete, že mamka spí na tvrdém GAUČI ne na posteli. I sebelepší matrace položená na gauči nenahradí postel s roštem s dobrou matrací. Tak mě napadla tato varianta.

P.S. Ví vůbec mamka v jejím věku co se dnes vyrábí?

hodnocení

0x

Hopíku, nezačínala bych od matrace. Pokud mamka spí na tvrdém polstrovaném gauči, vybrala bych pro ni nejdřív novou postel. Snad si na stará kolena zaslouží trochu pohodlí. Gauč vyvezte do sběrného dvora. Přece nekoupíte novou matraci na ten starý gauč. Možná je tak stavěný, že by na něm ani matrace dobře nedržela. Gauč není dělaný pro další matraci navrch, je prostě už připravený k sezení tak, jak je.

Také se mi nezamlouvá rozměr. Délka je v pohodě, ale zdá se mi dost úzká. Aby bylo v posteli pohodlí, paní se mohla otáčet a měnit polohy, uvažovala bych aspoň o 90 cm, možná i 100 cm. I těch 10 cm je pak opravdu na pohodlí znát.

V každé solidní prodejně nábytku nechají mamku si matraci vyzkoušet, jak se jí na ní leží. Já třeba dávám přednost tvrdému lůžku, někdo má rád měkkounké, že se do něj až propadá. Ať paní vybírá rozvážně, vyzkouší si několik, aby se jí pak opravdu dobře odpočívalo. Ne vzít hned první a - to je dobrý. Jaga.

Vyzkoušejte si ty matrace taky, ať můžete mamce dělat poradce.

OMLOUVÁM SE, NEPŘEČETLA JSEM SI PŘEDTÍM ODPOVĚĎ OD ID. UŽ MLČÍM.

sds
hodnocení

0x

Hlavně nebrat normální tvrdost ale tu která je tvrdší.Normální tvrdost je na ho.no.My jsme koupily normální tvrdost matrace a ted jsme pochopili,že jsme udělali pěknou hloupost

hodnocení

0x

Za sebe spím už 7 rok na matraci HOWAG z Ikea a nemohu si stěžovat. Mají tuším tři tvrdosti podle váhy člověka.

Dormeo mi připadá jako reklamní masáž oničem.

72mona3*
hodnocení

0x

Možná ještě taková připomínka. Matrace se jinak chová na lamelovém roštu a jinak na pevném podkladu. M.

hodnocení

0x

Našel jsem zajímavé video

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]