Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, chci se zeptat ohledně ročního zúčtování daně. Bohužel za loňský rok mi nemůže roční zúčtování provést zaměstnavatel a tak si ho budu muset udělat sám. Vím, co všechno musím doložit, vím, že musím na finanční správu a vím i data termínů. Jediné co nevím je jaký formulář musím vyplnit. Nevím zda stačí klasická stejná žádost jako když žádám zaměstnavatele nebo pro to existuje jiný formulář? Na stránkách finanční správy se mi nějak nepodařilo najít jinou žádost a na webu se toho také moc nepíše. Můžete mi prosím někdo poradit jaký formulář vyplnit? Bohužel u nás úředníci na finanční správě nejsou moc ochotní a každá návštěva je stres. Také jsem slyšel, že se to dá udělat všechno online. Mnohokrát děkuji za rady
Je to jiný formulář, ale nemusíte se toho bát. Průměrně inteligentní člověk si na stránkách finanční správy najde odpovídající tisk/... , přečte si návod k vyplnění, podívá se na přílohy, na nichž se uvádí jiné příjmy (asi takové máte, třeba z pronájmu nebo autorské honoráře nebo kdovíco jiného, takže Vám z-tel neudělá zúčtování a musíte si podat sám přiznání) a podle návodu vyplní. Daňový tiskopis vypadá složitě, ale není to tak zlé, z příloh vyplníte pouze ty, které se Vás týkají. Zvláštní pozornost věnujte tomu, abyste nezapomněl přiznání podepsat. Pak vytisknete dvakrát,odevzdáte na podatelně a jeden potvrzený výtisk si uložíte doma.
Co je důvodem, že bývalý zaměstnavatel vám nemůže udělat roční zúčtování daně? Je to jeho povinnost pokud si o to požádáte... Ale pokud byste se rozhodl ho podat sám, budete zřejmě potřebovat tyto formuláře :
25 5457 MFin 5457 - vzor č. 26
25 5457/B MFin 5457/B - vzor č. 1
(Źádost o roční zúčtování záloh + Prohlášení poplatníka k dani...)
Interaktivní formulář daňového přiznání k DzPFO byl měl být na stránkách finanční správy. Jinak ho průběžně uveřejňují internetové deníky nebo finanční weby (viděl jsem ho stránkách finance.cz). Pokud budete mít všechny podklady, tak vyplnění trvá pár minut. Zaměstnavatele co nejdříve požadejte o podklady.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.