Nejste přihlášen/a.
Je mi 62let nikdo už mě nechce zaměstnat končí mi placená doba na pracáku v únoru naposledy dvě možnosti pro co se rozhodnout sociální dávky nebo před důchod babo raď děkuji za rady.
Socální vůbec neřešte. Až do nástuu do důchodu zůstaňte na pracáku, budete mít zaplaceno povinné zdr. pojištění. Těch pár měsíců co nebudete brát podporu se tak rozptýlí, že to na důchodě ani nepoznáte. Při výpočtu důchodu se třeba 5 x částky zaokrouhlují směrem dolů, takže rozdíl bude nula nula nic. Navíc do odpracovaných let se vám bude započítávat i max. 3 roky pobytu na pracáku bez braní podpory. Tak proč tam nevydržet.
Sám jsem byl v podobné situaci před několika lety. Zašel jsem si na ÚP a nechal si vypočítat, kdy se na předčasný důchod vyplatí odejít. Nakonec jsem podle doporučení odešel o rok dřív s vědomím, že oproti plnému důchodu ztratím asi tisícovku, což se nebude příliš lišit od vašeho případu. Vyplatilo se. Na sociální dávky jsem dosáhl a ty mi ten rozdíl víceméně kompenzovaly. Jestli i vy na nějaké sociální dávky dosáhnete, to záleží na mnoha okolnostech, ale určitě bych to zkusil. Za to nic nedáte.
Rozhodla bych se pro sociální dávky a práci bych hledala dál. Nevíme asi tady, co Vám poradit, když nevíme, v jakém oboru jste tu práci hledal. Dnes firmy stojí i o důchodce, na práci nemají lidi.
Pokud jste zdravý, samozřejmě, nemáte třeba sníženou pracovní schopnost...
1) Ohledně sociálních dávek (pomoc v hmotné nouzi) - jsou stanoveny podmínky:
2) Ohledně předdůchodu: je potřeba vedle splnění podmínek mít kromě jiného dostatek úspor na penzijku, protože předdůchod vám neplatí stát, ten se vám vyplácí právě z těch vašich úspor na penzijku. Pokud to tak máte, tak si nechat zjistit, zda je výhodnější předdůchod než odchod do předčasného důchodu, běžně však bývá výhodnější předčasný důchod. Tady je info:
2) Ohledně předčasného důchodu - ten jste asi měl na mysli, musíte mít dobu pojištění 35let, tak i když je důchod napořád zkrácen - pokud nelze sehnat zaměstnání či jsou zdravotní problémy kombinované s dlouhým dojížděním apod., bývá to ta nejlepší varianta.
Navštivte ČSSZ, tam vám "baba"poradí (spočítá varianty předčasného důchodu), tedy za podmínky, že máte těch min 35let odpracováno. Tím začněte a pak můžete lépe zvážit, co se vám vyplatí. Práce se dá sehnat vždycky, často sice s dlouhým dojížděním, ale někdy se vyplatí ještě nějaký čas v práci vydržet, aby nebyl předčasný důchod krácen příliš.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.