Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Orálně glukózový toleranční test

Od: mmartin odpovědí: 3 změna:

DOTAZ PRO ZDRAVOTNÍKY!

Dobrý den,

v rámci experimentu chci na sobě vyzkoušet OGTT (orálně glukózový toleranční test). Můj dotaz zní: Lze provést tento test se sacharózou nabo je nutné mít 100% glukózu? Vím, že sacharóza má narozdíl od glukózy jiný GI. Kdybych na test použil sacharózu, byly by pak výsledky zkreslené? Pro případné kritiky mého testu, jsem budoucí zdravotník, vím, co dělám, rád zkouším na svém těle vše, co budu později ve své profesi dělat pacientům :)

Děkuji za odpovědi.

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

pb®
hodnocení

3x

A jak ten test budete dělat? Glukóza se dá koupit, tak když už test, tak podle pravidel. Ale ta se každou chvíli mění. Byla jsem na tom 2x, při každém těhotenství. A pokaždé to mělo naprosto jiná pravidla. Poprvé se brala krev z prstu a nikdo se nezdržoval udělat test před podáním glukózy. Taky jsem glukózu mohla zapíjet hořkým čajem. Při druhém testu se 3x brala krev ze žíly a nesmělo se před testem ani v průběhu vypít víc než 100ml čisté vody. Což tedy nic moc. Jinak hnusné mi to nepřijde, já sladké ráda, takže to množství glukózy dám na pár polknutí. Ovšem dopravit se někam ráno na lačno a ještě bez tekutin, to je pro mě na kolaps.

laala
hodnocení

1x
Dobry den,
Lepsi by bylo mit 100% glukosu. Pokud použijete sacharozu, výsledky budou zkreslené. Pak by test nemohl byt adekvátní a nemusel by ukazovat pravdivé výsledky.
Sacharóza je disacharid, ktery se v tenkém střevě stepi na glukózu a fruktózu ekvimolarne. Pokud si dáte 75g sacharozy v 300 ml vody, tak prakticky prijmete 37,5g fruktózy a 37,5g glukosy, zatímco kdybyste použil 75g glukosy, do krevního oběhu by se vám dostalo ciste 75g glukosy.
Fruktosa se ve sve metabolické ceste muze přeměňovat na glukosu, pokud ji je v krvi malo. Ale pokud prijmete 75g ciste sacharózy, nebude malo glukosy v krevním obehu, a tak se pravdepodobne většiny fruktosy přemění na energii, popřípadě zabuduje do tukové tkáně a tak glykémie krve bude značně zkreslená.
Vysoce a důrazně doporučují sehnat si glukosu, pokud chcete, aby byl test relevantni.
dolga*

Podobný test mi dělali - tedy, chtěli dělat v nemocnici. Vypít pulitr vody s tím hnusem a pak každou hodinu mi sestra měla odebírat krev. Upozornila jsem internisty, že trpím Dumping sy a že můžu za dramatických okolností omdlít, nehledě na to, že sladké nesnáším vůbec a test jsem odmítla. Takže myslím, že ne každý to zvládne bez problému. Byla bych s použitím hodně opatrná.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]