Nejste přihlášen/a.
Pekný den.
Chcel by som sa opýtať ako je to so zmluvnou pokutov za prodlení z nájmu. Vlastným pochybením a zaneprázdnostou vdaka sviatkom som si nevšimol že mi platbu za nájom neodoslalo. Pronajímatel sa ozval, ochotne som chcel zaplatit nájom a samozrejme som počítal s "úrokom z prodlení z najmu".
Tu prichádzajú moje dve otázky. V nájomnej zmluve mame definovanú "zmluvnú pokutu" a nie "úrok z prodlení".
-Čo som sa dočítal tak v CZ je zmluvná pokuta, penále sú zákonom neplatné však? Mal by tam byt úrok z prodlení ak si ho chce prenajímatel určit sám.
- Prenajímatel mi vypočítal 2320kč penále za 26 dni omeškania. Je to realne? Je to 26 dní pretoze odmietam zaplatit takúto sumu bez toho aby som sa informoval kto je v práve. Ak zistím že je v práve prenajímatel, som ochotný mu to vyplatit.
Ďakujem za každu jednu odpoved.
Smluvní pokuta je podle NOZ protizákonná, stejně jako penále (poplatek z prodlení). Takže Vaše smlouva je v tomto bodě v podstatě neplatná. Jediné, co po Vás může pronajímatel požadovat je úrok z prodlení, který je ale většinou tak nicotný, že se to asi ani nevyplatí vymáhat.
Magdon, souhlas jen se zeptám....který je ale většinou tak nicotný... víte kolik je § úrok z prodlení v současné době? Díky
Páč já mám jen info toto:
10,00 % p.a., pokud k prodlení došlo či dojde v druhém pololetí roku 2019 nebo v prvém pololetí roku 2020
což není zrovna málo.
Musíte nastudovat Nařízení vlády č. 351/2013 Sb. a OZ. § 1970 , abyste mohl oponovat panu majiteli ve výpočtu..
K výši penále nemůžu nic sdělit, páč nevím, kolik máte platit nájem a kolik dní jste v prodlení, nežli došlo k úhradě.
smluvná pokuta je neplatná, viz ustanovení občanského zákoníku. Proto Vám někdo radí, aby doložil výpočet.
Je třeba kalkulačku, nebo Excel a spočítat.
Pak ještě co se stane, až majiteli sdělíte, že nebudete platit něco podle smlouvy, co se stane pak.
Zdravím, dakujem za odpoved.
Platím 13000 Kč nájom, 2500 Energie
v zmluve mam určenu "zmluvnú pokutu" vo výške 0,05% z dlžnej čiastky za každý den.
K dnešnému dnu je to 26 dní omeškania.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.