Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,měla bych malý dotaz. Od zaměstnavatele jsem dostala výpověď, která končí dnem 31.3.2020 a náleží mi 3 měsíční odstupné, ale jelikož jsem v insolvenčním řízení, asi určitě - vše nad nezabavitelnou částku půjde na snížení insolvence.Takže, jestli to dobře chápu, v dubnové výplatě dostanu pouze nezabavitelnou částku a zbytek peněz na snížení insolvence. Takže další měsíce budu bez finančních prostředků. Bylo mi "doporučeno" se každopádně přihlásit na Úřad práce a využít nějaké Ochranné lhůty a jít na nemocenskou.Potřebovala bych poradit s pořadím kam mám zajít nejdřive, zda-li doopravdy na Úřad práce a poté pro nemocenskou a nebo pro nemocenskou a pak jít se zaregistrovat na Úřad práce.
Také by mě zajímalo, když budu v ochranné lhůtě na nemocenské, kam mám dát neschopenku a v jakém měsíci mi přijdou peníze za nemocenskou, když mám odstupné 3 měsíce. Zpětně až po 3 měsících odstupného (které mi srazí na insolvenci) nebo klasicky bez ohledu na odstupné a peníze dostanu v dalším následujícím měsíci? Protože nebudu mít k dispozici odstupné a tudíž budu bez financí. Děkuji předem za odpověď Jiřina.
Nemocenská je určena pro nemocné, ne vychcané. Běžte si okrádat někoho jiného. Ne nás, co na tu nemocenskou platíme jako mourovatí.
Ochranná lhůta: Když skončí pracovní poměr, běží od následujícího dne tzv. ochranná lhůta, která trvá 7 kalendářních dnů. Pokud v této době onemocníte a nemoc bude delší než 14 dní, vznikne Vám od 15. dne nárok na nemocenskou dávku, která se bude počítat z příjmů od bývalého zaměstnavatele a bude ji vyplácet OSSZ. Za prvních 14 dní nemoci, kdy zaměstnancům vyplácí zaměstnavatel náhradu mzdy, nedostanete nic - když zaměstnání netrvá, nepřicházíte při nemoci o mzdu, čili není co nahrazovat.
Smyslem ochranné lhůty je zabezpečit zaměstnance bezprostředně po skončení pracovního poměru, když do těch 7 dnů onemocní. Musíte stihnout vystavení neschopenky do těch 7 dnů. Dokud se nevystavovaly elektronické neschopenky, šlo s datem vystavení čarovat, teď to ale nejde. Systém pustí lékaře maximálně ty tři zákonem povolené dny pozpátku.
Děkuji perfektní vysvětlení.
Dostala jsem totiž před pár dny, ze dne na den výpověď pro nadbytečnost, která končí 31.3.2020.
Mám totiž již 1/2 roku naplánovanou operaci, na kterou bych měla nastoupit 15.4.2020 a ani v duchu by mě nenapadlo, že dostanu výpověď, proto jsem se ptala jak je to s tou ochrannou lhůtou, kterou mě doporučili kolegové z práce.
Proto mě nebylo jasné, zda mám nastoupit nejdříve na ÚP a donést neschopenku ohledně operace a nebo "dát na rady" kolegů.
Děkuji za odpověď, ale nechci jít teď na neschopenku, protože mám dostat 3 měsíční odstupné a ve mzdové účtárně mě řekli, že se mi pak o hodně sníží výpočet odstupného, prý se to vypočítává za poslední čtvrletí.
Tak a teď si nepamatuji, jestli to čtvrletí říkala 1,2,3/2020. Když výpověď skončí k 31.3.2020.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.