Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výpověď ze zdravotních důvodu

Od: pavlapac odpovědí: 3 změna:
Dobry den, rada bych se zeptala.
Před půl rokem se mi stal úraz s okem - utrzeni sítnice. Podstoupila jsem komplikovanou operaci, kdy mi byl do oka vložen plyn, který se nepodařilo pri operaci udržet a následně musel být vypuštěn a vložen silikon. Po 3 měsících se silikon začal zakalovat a musel být vypuštěn také, následně jsem podstoupila druhou operaci a do oka mi byl vložen silikon znovu. Stále na jedno oko nevidím a mám problémy s orientaci, odhadem i zaostrenim zraku.
Byla mi ukončena neschopenka od me obvodní lékařky, která mi už od začátku dělala problémy s listkem na peníze a ostatně se me snažila uschopnit co nejdříve.
Pracuji jako prodavačka a tento zdravotní úraz se mi mohl stát i z důvodu tahání těžkých věci na prodejne, nebo ze špatného osvetleni kdy jsem musela pravidelně velmi namahat oči abych zaostřila na kasu. měla jsem z tahání těžkých věci vysoké tlaky v oku.
Po ukončení neschopenky jsem nastoupila do práce a po týdnu to vůbec nezvládam, jediné co mohu momentálně dělat je být za kasou a to i s velkými komplikacemi. Tahat těžké věci nemohu, protože bych si mohla utrhnout sitnici znovu. Kolegyně me problémy nerespektují a spíše mi škodí a stěžují si ze musí pracovat za me. Z tohoto důvodu za mnou přišla i vedoucí prodejny, ze me tu nadále nepotřebuji když nemohu nic dělat. Jsem v prodejně přes 13 let a toto je vděk ostatních.
Uvažují o výpovědi ze zdravotních důvodu, chci se zeptat jak se tato věc řeší a zda mám nárok na nějaké odstupné a na co si v tomto případě dávat pozor.
Děkuji za odpovědi.

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

@pavlapac - Uvažují o výpovědi ze zdravotních důvodu, chci se zeptat jak se tato věc řeší a zda mám nárok na nějaké odstupné
Není to tak jednoduché, jak si myslíte. Pokud byste dala výpověď podle

ZP § 50

(3) Zaměstnanec může dát zaměstnavateli výpověď z jakéhokoli důvodu nebo bez uvedení důvodu.

bude se na vás vztahovat obvyklá výpovědní lhůta. Pokud byste chtěla odejít na základě ust.

§ 56 Okamžité zrušení pracovního poměru zaměstnancem

(1) Zaměstnanec může pracovní poměr okamžitě zrušit jen, jestliže,

a) podle lékařského posudku vydaného poskytovatelem pracovnělékařských služeb nebo rozhodnutí příslušného správního orgánu, který lékařský posudek přezkoumává, nemůže dále konat práci bez vážného ohrožení svého zdraví a zaměstnavatel mu neumožnil v době 15 dnů ode dne předložení tohoto posudku výkon jiné pro něho vhodné práce, nebo

(2) Zaměstnanci, který okamžitě zrušil pracovní poměr, přísluší od zaměstnavatele náhrada mzdy nebo platu ve výši průměrného výdělku za dobu, která odpovídá délce výpovědní doby. Pro účely náhrady mzdy nebo platu se použije § 67 odst. 3.

musela byste předložit zmiňovaný posudek, což rovněž nebude hned.

Na odstupné byste měla nárok pouze v případě, že by výpověď dal zaměstnavatel vám podle § 52 ZP, ale pokud by to mělo být kvůli vašemu zdravotnímu stavui, opět je nutný lékařský posudek.

lipanek
hodnocení

0x

Určitě dojděte nejdříve na oční vyšetření a poradu, jestli můžete tuto práci v tomto stavu vykonávat. Všechno mějte na papíře.

Jakmile budete mít doporučení, že tato práce pro Vás není vhodná, tak žádejte vedení o převedení na nějakou lehkou práci. Třeba budete muset někam dojíždět, větší pravděpodobnost bude, že nic vhodného pro Vás mít nebudou. Pokud zaměstnavatel nemá pro Vás vhodnou práci, žádnou by Vám nepřidělil, je to překážka na jeho straně. Vy musíte chodit dále do práce i kdybyste tam měla sedět a čekat. Protože potom byste měla vlastně Ačko, neomluveno.

Firma Vám může dát výpověď ze zdravotních důvodů, protože pro ni nejste perspektivní, ale záleží na Vaší společné komunikaci, protože potom oni platí odstupné /a to oni platit většinou samozřejmě nechtějí/, zvláště, když se prokáže, že se Vám to stalo jejich pochybením. /nadměrná zátěž, ochrana zdraví při práci/

Většinou se z toho chtějí vykroutit a nabídnout dohodu. Zde máte možnosti, jak z toho ven, co z toho vyplývá pro Vás a co pro firmu.

kralik-pavlik.cz/...

Máte zápis v knize úrazů, pokud jste si to způsobila v pracovní době? Potom by to bylo jednoduché.

Nezapomeňte, že pokud odejdete sama a uvedete - zdravotní důvody - , tak budete velmi těžko hledat novou práci a málokde Vás zaměstnají. Leda jako ID, za malý plat.

cssz.cz/... OZZ - pro Vás žádné velké výhody nevznikají, pouze pro firmy nějaké úlevy.

.

doplněno 07.01.20 20:21:

Vláda jedná i o sobách nezaměstnaných a zdravotně znevýhodněných, uvažují o třech skupinách

Nezaměstnaní do tří skupin

Nezaměstnaní by se podle návrhu měli dělit do tří skupin – na lidi bez znevýhodnění, znevýhodněné a zvlášť znevýhodněné. Těm se znevýhodněním by se úředníci měli víc věnovat. Zvlášť znevýhodněným by měli připravit plán kroků k nalezení uplatnění už po třech měsících.

Mezi znevýhodněné by měli patřit rodiče dětí do 15 let, osoby nad 55 let, absolventi škol, lidé bez vzdělání, nezaměstnaní přes pět měsíců, azylanti či ti, kteří pečující o postiženého. Zvlášť znevýhodněnými mají být nezaměstnaní přes rok, handicapovaní, lidé v exekuci či bez bydlení, příjemci dávek a ti, u nichž platí víc znevýhodňujících okolností naráz.

Hmotnou nouzi pot/...

Mohla by vzniknout místa pro mimořádně znevýhodněné s příspěvkem od státu. Vytvořit by je mohly na tři roky obce, sociální podniky, státní či prospěšné společnosti. Úřad práce by jim v prvním roce mohl vyplatit vydané náklady na mzdu či plat, ve druhém roce tři čtvrtiny nákladů a ve třetím pak polovinu.

Zdroj: idnes.cz/...

hodnocení

0x
Jestli se vám to stalo v práci, tak je to pracovní úraz a pokud pro vás nemají jinou práci, kterou musí doplácet do průměru, pak by nalezelo odstupné 12 měsíců. Plus bolestné, ztráta zdravotní způsobilosti, trvalé následky a to se už pohybujete v řádu statisíců. Po výpovědi pak náleží renta dle průměrného výdělku, můžete si žádat o ID už teď. Hlavně nic nepodepisovat.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]