Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, do 16.dubna 2020 budu pobírat podporu v nezaměstnanosti. Do řádného odchodu do důchodu mám termín 4.2.2021. Abych co nejvíce omezila krácení výše řádného důchodu odchodem do předčasného důchodu, mohu si sama platit sociální pojištění po 16. dubnu 2020? Jaké je minimum v letošním roce? Jaký je rozdíl v tom, jestli zůstanu nadále v evidenci úřadu práce nebo se stanu OBZP? Děkuji Pecinová
Jak je to se sociálním pojištěním nevím. Myslím si, že by bylo lepší buď zajít na pobočku ČSSZ a zeptat se tam (pokud tam bude nějaká ochotná úřednice, tak Vám bez problému poradí) nebo zavolat i do call centra ČSSZ. Tady je odkaz na stránku, kde je číslo call centra.
Já jsem tam nikdy nevolal, tak nevím, jak moc se dá spolehnout na rady z call centra.
Myslím si, že sociální pojištění si můžete platit i pokud jste evidovaná na ÚP a evidence na ÚP není problém (ale samozřejmě se můžu mýlit). Pokud by jste se z ÚP odhlásila a neměla zaměstnání, tak byste musela platit zdravotní pojištění, což je měsíčně 1803 Kč (a po případném zvýšení minimální mzdy to bude ještě o něco víc).
Být Vámi, zašlu tam raději email s dotazem, nebot, co je pak psáno, je dáno a máte doklad, že Vás tak a tak informovali. Mám příbuznou, co se vrátila z ciziny, kde dlouho žila, ale tady si platila zdrávku kvůli operacím a když pak měla nárok na důchod, chyběly jí skoro dva roky a mohla si je doplatit. Jak je to možné, opravdu nevím, ale asi to možné je...doplatit si roky.
Druhá moje příbuzná, žila tady a žije tady, se pro špatný zdravotní stav rozhodla nepracovat. Potom u nároku na důchod - dostala dopis, že nemá odpracováno 8 měsíců - tak si je zaplatila a důchod jí nekrátili. Takže asi to možné je, tohle bylo před deseti lety, snad se zákony nezměnily. Chce to přesné informace - od kováře přímo.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.