Nejste přihlášen/a.
Zdravím. Loni jsem vystudovala VŠ a od základní školy mám velký problém s mluvením před lidmi. I přes velký počet prezentací, referátů, zkoušek jsem se prostě tohoto stresu nezbavila. Bohužel, čím jsem starší, omezuje mě to čím dál víc. VÍm, že to musím zlomit, ale nejde to. Dělá mi problém i komunikace s lidmi a navázání nových vztahů. Vadí mi i telefonování. Jsem zkrátka introvert se vším všudy. Měl někdo stejný problém a co mu případně pomohlo se tohoto strachu zbavit?
Je potřeba určitá trpělivost. Z týdne na týden nebude změna možná. Je možné si domluvit termín u psychologa a probrat to. Bylo by dobrý koupit si tom tématu nějaké knížky. Vypisovat konkrétní rady by bylo "nošení dříví do lesa", když je možnost si koupit různé knížky nebo si ty knížky půjčit v knihovně. Tady jsou odkazy na stránky, kde je info o některých knížkách.
Každopádně součástí postupné změny by měl být nácvik mluvení v soukromí, např. před zrcadlem a sledovat svoje gesta nebo různá gesta trénovat a třeba si přitom představovat, že jste v nějakém sále a mluvíte před desítkami posluchačů.
Je rčení : bez práce nejsou koláče. Výstižnější je to anglicky : no pain, no gain.
Je potřeba vyvinout určité úsilí pro změnu. I když byste měla několik sezení u psychologa, tak stejně hlavní díl toho úsilí budete muset vynaložit Vy. Když by ten psycholog nebo psycholožka byl(a) dobrý (dobrá), tak tím ta změna bude snažší.
Samozřejmě způsob změny ve smyslu "hodit do vody a plavat"není dobrý. Minimálně bývá příliš stresující. Proto je potřeba pro začátek nácvik doma, v úplném soukromí před zrcadlem (tedy pokud možno, když jste sama doma) a divat se, jaká hesta při hovoru používáte atd. Nebo několik minut mluvit (v představě před publikem) a záznam si nahrát a pak přehrát.
Samozřejmě je možná i tzv. skupinová terapie, kde se taky dá odnaučit např. tréma . Bylo by potřeba to zkonzultovat s pychologem.
Je známo, že Ezop špatně mluvil, koktal, měl slabý hlas...měl proto velkou trému před lidmi a proto měl svoji vlastní terapii - chodil na břeh moře a překřikoval jeho hučení, když si moře pohrávalo s vlnami..
Skutečně pak hodně už bez problémů promlouval k lidem. Jsem té zasády, že naopak se mají lidé hodit do vody aby se naučili plavat - obrazně řečeno. Strach lidi donutí přehodnotit situaci - bud zvládnu stres a poplavu, nebo ho nezvládnu a k vlastní škodě se utopím.
Také je možné, že máte problém s krční čakrou. Možná by nebylo od věci, kdyby vám někdo zharmonizoval čakry. Můžete i sama zapracovat na své krkční čakře, bud prodýchávat, nebo jsou další snadné metody.
jako VŠ bych se snažil z patra přednášet jen tak naprázdno, bez lidí. Tím že mluvíte u patra, není čas myslet na komplikaci mluvení ale je nutno mysslet na obsah...nebojte, půjde to. Pžednáška předání zkušeností mladší generaci je bezva..
Myslím, že Váš problém je tom, že se berete příliš vážně. Mně je uplně jedno, co si lidé o mně myslí, jsem také uzavřený člověk a ráda se stýkám s chytrými lidmi. Pokud tu možnost nemám, mlčím a to ne proto, že bych pocitovala uzkost něco říkat, ale protože si s těmi lidmi nemám co říci. Myslím, že Vaše potíže vznikly proto, že jste je považovala a možná stále považujete za chytřejší a lepší než jste Vy...
Ale věřte mi, že každý má spoustu starostí sám se sebou a moc je nezajímáte, to je životní pravda. A na drbnách Vám snad nezáleží ne? Nebo ano? A telefon přímo nenávidím...ráda s lidmi mluvím přímo - v reálu.
Ahoj, protože tyto problémy přesně znám, doporučuji ti, si vyhledat a počíst něco o těchto problémech/ poruchách
1. Sociální fobie
2. Vyhybavá porucha osobnosti
třeba na wikipedii, nebo jinde, google poradí..
Samo o sobě tě to nevyléčí, ale aspoň budeš vědět co to je a případně i lépe hledat pomoc.
Přeji ať to u tebe není zas tak vážné
Jiří
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.