Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Oznámení založení ŽL zaměstnavateli?

Od: petrg odpovědí: 8 změna:
Dobrý den,
Jsem zaměstnanec firmy a chtěl bych si založit ŽL na vedlejšák.
Nevíte jestli je moje povinnost to hlásit mému zaměstnavateli?
Děkuju

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

mytrix*
hodnocení

3x

Podnikat můžete, ohlašovat zaměstnavateli nic nemusíte, pokud Vám to neomezuje přímo pracovní smlouva.

Jediná výjimka je v případě, že by obor podnikání byl shodný s oborem Vašeho zaměstnavatele. Pak platí:

§ 304
(1) Zaměstnanci mohou vedle svého zaměstnání vykonávaného v pracovněprávním vztahu vykonávat výdělečnou činnost, která je shodná s předmětem činnosti zaměstnavatele, u něhož jsou zaměstnáni, jen s jeho předchozím písemným souhlasem.

dolga*
hodnocení

2x
musím v práci oznámit živnostenský list? vool.cz/... zaměstnavatele s jinou výdělečnou činností vzor vool.cz/... ve stejném oboru... vool.cz/... je toho na netu strašně moc, takže pokud nevíme bližší podrobnosti, nelze moc seriozně poradit...

host
hodnocení

2x

Ano. Protože na konci roku musíte zaměstnavateli oznámit, že daňové přiznání budete podávat sám a požádáte ho o výpis a potvrzení o zaplacených zálohách na dani a zaplaceném pojistném na sociální a zdravotní péči. Ty pak budete dávat jako přílohu k vašemu daňovému přiznání. Takže si rozmyslete, jestli se vám vedlejšák vyplatí a jestli budete schopen kromě práce také zajistit správnou administrativu práce na ŽL.

etana*

Nemáte pravdu, daňové přiznání si může zaměstnanec dělat sám z různých důvodů a ty nemusí zaměstnavateli sdělovat. Platí jen to o stejném nebo podobném druhu podnikání, jak psali výše.

petrg
hodnocení

Obor podnikání je jiný než mám uvedeno ve smlouvě.
Na začátku roku za náma chodí paní od účetní a dělá nám daňové přiznání.
Nestačí jí to až poté oznámit?
Děkuju

Obávám se, že v tom okamžiku vám řekne že si DP musíte udělat sám. Nebo to možná spraví kafe...

JInak to zaměstnavatele nemá co zajímat pokud mu nebudete konkurovat - pokud nemáte zaměstnavatele stát (například obecní úřad), vojsko, policie a podobně.

Paní účetní vám nedělá daňové přiznání, zaměstnancům se dělá roční zúčtování záloh na daň z příjmů, to je něco zcela jiného. DaP si musíte udělat sám, nebo si musíte někoho najít.

A pokud jde o obor podnikání, tak se neporovnává, co vy máte v pracovní smlouvě. Podívejte se do registru živnostenského podnikání na jaké obory činnosti má váš zaměstnavatel živnostenská oprávnění - v těchto oborech můžete podnikat pouze s jeho souhlasem (viz odpověď nahoře).

petrg
hodnocení

Dobře, podívám se jaké obory podnikání mám můj zaměstnavatel otevřené a pokud by byl některý obor stejný jako chci mít já, požádám zaměstnavatele o souhlas.
Pokud obory budou jiné než chci mít já, nebudu nikomu nic ohlašovat.
Snad budu jednat správně.
Děkuju

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]