Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Závěť v insolvenci

Od: zavinac® odpovědí: 13 změna:

Lze napsat závěť vnukovi ,který je v insolvenci,,ještě mu něco schází do zaplacení.Jde to napdat formou závětí aby ten byt mu připadl až po mé smrti?Bez nějakých exekutorů?děkuji za odpovědi -pouze ne odhady..

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Vnukovi v insolvenci nic nedávat, stejně to prodrbe. Komu není rady, tomu není pomoci.

06.01.20 21:11
hodnocení

neprodrbe

sebod*

dajko, na to jsi přišla, prosím, kde?

hodnocení

Nechci to dávat synovi,,už své dostal vnuk se mnou nebydlí,,jedná se mi o to,že pokud by to byl třeba dar s užíváním po mé smrti,,jak to udělat aby nebyl ztrátný ohledně té insollvenci.Třeba zabavením bytu..není žádný lump-jen neplatil sociálku.Pracuje -má dvě zaměstnání .Zkrátka udělal chybu,,neomlouvám,ale vím jaký je.Ve všem mi pomáhá díky

dolga*

Pokud nechcete přímo vydědit syna a ostatní zákonné dědice - třeba děti, tak byste musela mu nemovitost darovat za svého života s tak zvanýn břemenem dožitím, aby Vás nikdo nevyhnal, nejen vnuk, ale i jeho další případné dluhy. Na sliby nedejte, že by žádné neudělal. Ani asi nevíte celou pravdu, kolik opravdu dluží. A za co.

Upozornuji Vás ale, že i tak lze nemovitost prodat, jen cena je daleko nižší, protože je tam to břemeno. Nechápu, píšete o závěti, která by ale byla platná až po Vaší smrti, proč Vám dělá starosti, že by mohli byt vnukovi sebrat exekutoři - to mohli, samozřejmě, on musel dlužit opravdu hodně, když nakonec musel požádat o odlužení, nejedná se tedy o zodpovědného člověka. Nesvěřila bych mu svou peněženku - to není urážka, ale fakt, protože nemovitost je Vaše peněženka, kterou mu nabízíte, bez ní nemáte nic, peněženka je prázdná. Jistě ho i podporujete, protože je to chudák, který neplnil své povinnosti. Patrně asi ani nepracoval, tam strhávají platby státu automaticky.

Tady si přečtěte nějaké rady a možná i zkušenosti lidí z netu, ale jednu věc mi můžete věřit, Váš vnuk Vás znovu zklame..nyní seká dobrotu, protože Vás potřebuje a má vidinu majetku, ale kdyby tomu tak nebylo, tak byste poznala, proč Vám radím, abyste počkala, až zaplatí své povinnosti, doufám, že Vás nenapadne vnukovi darovat pak byt a sama bydlet následně pod mostem...lidé jsou až moc důvěřiví a to je myslím i Váš případ. Není toho málo, kdy staří lidé litují své dobroty...

dar s břemenem na katastru...

http://vool.cz/eNsO0

Přečtěte si třeba i případ hajzlíka zde na poradně, co koupil za pár korun v privatizaci se stejně vypečenou sestřičkou byt, který patřil rodičům, získal majetek, udělal si tam pak z toho pro něj výhodný mamahotel, kde okolo něj skáče matka a tátu by nejraději vyhodil na ulici. Nastěhoval se jim tam a drží se tam jak veš v kožichu...on je tam pán, protože je půlmajitel a terorizuje rodiče, kteří byli hloupí a skočili mu na lep..

A kdyby ti rodiče nebyli jako Vy důvěřiví, tak se koukli pořádně, co mají doma a raději by dál zůstali ve státním, nikdo by je vyhodit nemohl, (dokonce v Praze to lidi řešili tak, že jim realitka dala byty, kde k privatizaci nikdy dojít nemohlo a ještě dostali peníze, takzvaně odstupné, to dělali hlavně romové, odstupné dostali za 3+1 800 000 kč a byt na severu Čech nebo ubytovnu..,) tak ti rodiče toho zmetka ted trpí, protože ten rozmazlený nabob si nechce přiznat, že bez rodičů by měl celý život lejno a ne půlku bytu rodičů. Sám se samozřejmě na vlastní byt nezmohl.

Děti, nebo vnuci jsou často krutější než cizí lidíé, víte...Proto Vás prosím, skryjte emoce k vnukovi a zamyslete se, jestli nemám pravdu...přijít o majtek lze snadno, věřte mi a nejvíce Vás o něj připraví právě příbuzní. Co byste pak dělala?

hodnocení

Vím že to myslíte dobře,ale je to jinak.Vnuk celý život pracuje,stará se o mne,,tedy co potřebuji ,,já jsem soběstačná.Já to neumím tak napsat co se mu stalo,,Vnuk podniká Ale byl nějak podveden a neměl dost peněz,tak mu nastal tento dluh..neplatil tu soc a zdrav. Má dvě zaměstnání jen to nejde ten dluh vyplatit. jenže to nejde. Takové jsou zákony.Asi tak děkuji

hodnocení

2x

Vnukovi byt samozřejmě odkázat můžete.

Ale pokud napíšete závěť, tak je tu ještě otázka, jestli nejsou další dědicové ze zákona (děti, manželka), kteří mají nárok na určitý minimální podíl z majetku.

vnuk
hodnocení

2x

Manžela nemáte, ale máte syna a ten je neopomenutelný dědic. Takže závěť nemůže být psaná pouze na vnuka.

07.03.20 08:41
hodnocení

může

Leda byste měla skutečně dobrý důvod k vydědění syna a on je nenapadl.

OZ § 1492

Pořízením pro případ smrti nelze zkrátit povinný díl nepominutelného dědice, který se práva na povinný díl nezřekl a nedošlo-li ani k vydědění. Pokud tomu pořízení pro případ smrti odporuje, náleží nepominutelnému dědici povinný díl.

dolga*
hodnocení

0x

Máte zvláštní dotaz - závět se vyřizuje až po smrti, proč by podle Vás se mělo cokoliv měnit už ted?

Viz Vaše slova - Jde to napdat formou závětí aby ten byt mu připadl až po mé smrti?

Začala bych tedy tím, komu byt patří a kdo v něm bydlí, jestli Vy s vnukem a byt je psaný jen na Vás, tak exekutor Vám oblepí nábytek, ale ne katastr.

hodnocení

nevím,,ale špatně jste to pochopila,,,nevadí

dolga*

Omlouvám se, možné to je. Já to chápu tak, že ted vnukovi nechcete byt přepsat, aby to nesebral exekutor, ale jestli můžete napsat v závěti, že byt bude patřit jen vnukovi po Vaší smrti. A to samozřejmě už tak jednoznačné není. Musela byste vydědit syna, pokud žije, no zkrátka, píšou Vám to tady i jiní, že to není tak jednoduché. Pokud si to můžete dovolit, poradila bych se raději s právníkem.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]