Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dědictví po babi (táta nežije)

Od: anonym6 odpovědí: 10 změna:

Dobrý den, na zítra babi "svolala" schůzku, ohledně nějaké naší dohody ohledně majetku až tu jednou nebude. Babi má několik činžovních domů, byty a poměrně nemalé množství peněz.

Proč to řeším - mě a mému 14 letému bráchovi zemřel před pár lety táta (syn babi). Babi má ještě jedno dítě - naši tetu. Schůzka tedy bude ve složení já, teta a její manžel (strejda).

Trošku mě zarazilo, že mi babi volala a říkala, že se jí úplně nezdá to co teta chce. Argumentuje tím, že by ona měla dostat více a být na prvním místě, protože je dcera a my jsme vnuci. Mě záleží na tom, abychom se dohodli ještě, dokud tu babi je, protože bych se rád vyhnul hnusným vztahům v rodině - mám tetu, strejdu a sestřenice rád a nestojím o to, aby se kvůli dědictví rozhádala rodina. Na druhou stranu bych byl rád, aby to rozdělení bylo spravedlivé (což chce i babi) a selský rozum mi říká, že by se majetek měl rozdělit na půl - tedy já + brácha = 50 % a zbytek tety rodina. Tedy já 25%, brácha 25% a tety rodina 50%.

Slyšel jsem o argumentech typu:

- já jsem dcera, oni jsou vnuci. Já mám být na prvním místě a dostat víc. - to nedává smysl, ne?

- že prý my dostaneme byt od druhé babičky... to do toho přece vůbec nepatří, ne?

Celkově se toho bojím. Nechci si rozeštvat vztahy s tetou, na druhou stranu bych byl rád, aby to bylo spravedlivé. Vím, že udělat to přesně 50:50 asi nepůjde, nicméně klidně budu mít o něco méně za předpokladu, že ty vztahy budou OK. Jaké zkušenosti s tím máte vy?

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

pb®
hodnocení

3x
Každopádně pokud má opravdu takový majetek, začněte šetřit na odměnu notáři, ta se počítá dle výše dědictví. A že se notář ozve velice rychle. Mějte k okamžitému uvolnění pár desítek tisíc. Je to odměna notáři stanovená státem za vyřízení dědictví. Nějaká závěť, dědění v přímé linii na to nemá vliv.

id
hodnocení

1x

1. Kdyby žil váš táta, dostal by 50% a teta (jeho sestra) také 50% Strejda a její děti nic.

2. Táta nežije, tak vy s bratrem dostanete jeho 50% podíl, tedy vy 25%, bratr také 25% a teta dostane 50%.

To vše za předpkladu, že se bude dědit ze zákona. Pokud babi napíše závěť, tak může být všechno jinak.

Dotaz k případu 2, otec v době úmrtí babi nežije, jsou tedy tři dědicové, neděli se majetek na třetiny?
Pokud by otec žil a zrekl se dědictví ve prospěch svých dětí tak oba dostanou čtvrtinu to ano, ale pokud nežije?

lipanek
hodnocení

1x

Trvejte na tom, aby byl přítomen i mladší bratr. Je mu 14 let a není žádné malé dítě. Nemá sice právní přehled, žádné informace, ale je to důležitý dědic. Naopak, strejda by u toho neměl být, jeho se dědictví netýká, ani sestřenice. Tady je vidět, že už Vás teta trošku ovlivnila. Žádná rodina tety dědit nemá, dědic je pouze teta a Vy s bratrem.

Pokud babička nerozdělí něco podle sebe, nenapíše testament podle své vůle.

Teta s přítomným strýcem budou proti Vám v převaze. Budete v nevýhodě, početní převaha, jejich věk, zkušenosti a určitá otřískanost životem oproti - Váš nižší věk, nezkušenost, poslušnost, respekt ke starším. Člověku se zdá, že je nepatřičné se brát o svůj díl. Zvláště, když babička ještě žije.

Nic nepodepisujte, nechte vše otevřené, s ničím předběžně nesouhlaste. Pokud bude něco předloženo, nechte si to projít hlavou, v klidu doma přečíst, poradit se s někým zkušenějším, žádné závěry okamžitě nedělejte.

Můžete se setkat zase za nějaký čas a pokračovat.

Jinak ať rozhodne notář podle zákona.

Teta se mi zdá býti neznalá. Na internetu by si měla základy dědění snadno najít. Nebo manipuluje. Tak velké dědictví, i ta její půlka bude víc než dost.

Ukažte, že se dokážete chovat lépe, slušně, korektně, nebažíc po majetku navíc, ale jen co bude náležet podle zákona.

----------------------------------------

Babička je sama a už není vedle ní manžel.

Dědictví se rozdělí podle zákona - mezi její děti. Byly dvě. Váš otec ale jižnení - jeho díl dostávají jeho děti. Tedy tazatel a jeho bratr. Není-li závěť od babičky.

----------------------------------------

Z peníze.cz:

Když není manžel (manželka) rozdělí se dědictví jen mezi děti. Když některé z dětí nedědí, nepřipočte se jeho podíl k podílům ostatních dědiců, ale připadá potomkům tohoto dítěte – dědí jeho děti nebo vnoučata, pokud je má.

Zdroj: penize.cz/...

donpapa
hodnocení

1x

Ve všech argumentech, které uvádíte, máte pravdu. S ohledem na Vaše dobré vztahy s tetou mě zaráží, že teta Vás a bratra chce vědomě poškodit. Věřím, že babička to nedopustí. Možná je chyba, že schůzky se bude účastnit i strejda, kterého se s největší pravděpodobností dědictví vůbec netýká. Samozřejmě pravidla určuje babička. Má bratr a podle věku případně i Vy, určeného opatrovníka? Doufám, že to není teta. Hlavně nic nepodepisujte a k ničemu se prozatím nezavazujte. Jde o miliony a proti Vám stojí teta, která očividně nechce hrá podle pravidel.

hodnocení

0x

Tak rozhodovat bude babička. Alespoň by měla. Bu´d ze zákona nebo dle závěti jinak. Také se dá sepsat dohoda o dědictví za života babičky. Ale na to, že má dostat teta víc, bych nepřistupovala. Pokud to chce teta jinak, asi senepůjde dohodnout a měla by to rozhodnout babička bez vašeho vědomí.

joudis*
hodnocení

0x
A co to přepsat za života banči a vyhnout se následného handrkování i notáře..
. tedy jestli se dobodnete

hodnocení

0x

1) Nevím, proč by měl být na schůzce manžel tety? Teda když ho tam babi chce mít, tak klidně ano, ale vůči vám je to nefér - budou tam 2 proti jednomu (vám).

2) Že dostanete byt od druhé babičky ... tak to do toho vůbec nepatří, co je komu po tom?

3) Našla jsem toto: penize.cz/...

A můj selský rozum mi říká, že byste měli s bratrem dostat 1/2 a druhou polovinu vaše teta.

" V první třídě dědí děti a manžel/manželka rovným dílem. Když některé z dětí nedědí, nepřipočte se jeho podíl k podílům ostatních dědiců, ale připadá potomkům tohoto dítěte – dědí jeho děti nebo vnoučata, pokud je má."

Zdroj: penize.cz/...

Argument vaší tety je nesmyslný. Ale obávám se, že za této situace (teta argumentuje...) je s dobrými vztahy konec, je mi líto.

Držím palce, aby to přesto vyšlo.

etana*
hodnocení

0x

No, narozdíl od ostatních, co hned bourají vztahy a vidí v tetě zlo bych počkala na tu schůzku, podle formulace se zdá, že jde jen o nepochopené vyjádření. Chápu, že bohatá babička bude zdrojem závisti a nevraživosti, pokud je aspoň trochu chytrá a při smyslech, pozvala si vás, aby vám sdělila, co s majetkem hodlá udělat a vy byste to měli přijmout, i kdyby se rozhodla vás vydědit, protože na ni všichni už deset let pečete (jen dávám příklad, jistě to tak není). Neporcujte medvěda, dokud běhá po lese, mohl by vás dost překvapit.

hodnocení

0x

A) Schůzka tedy bude ve složení já, teta a její manžel
Na rozdíl od manžela vaší tety, kterého se babiččin majetek netýká, by se měla zúčastnit vaše matka jako zákonný zástupce nezletilého bratra - a navíc budete mít další dospělou "oporu".

B) Argumentuje tím, že by ona měla dostat více a být na prvním místě, protože je dcera a my jsme vnuci.
Argumentuje nesmyslně nebo předpokládá vaši neznalost zákona, protože jste co do dědění na stejné úrovni

NOZ § 1643

(1) Nepominutelnými dědici jsou děti zůstavitele a nedědí-li, pak jsou jimi jejich potomci.

C) bych byl rád, aby to rozdělení bylo spravedlivé (což chce i babi)
Babička je rozumná, což je fajn. Pokud se teta bude cukat, ať jí sdělí, že by taky mohla sepsat závěť podle téhož §

(2) Je-li nepominutelný dědic nezletilý, musí se mu dostat alespoň tolik, kolik činí tři čtvrtiny jeho zákonného dědického podílu. Je-li nepominutelný dědic zletilý, musí se mu dostat alespoň tolik, kolik činí čtvrtina jeho zákonného dědického podílu.

a se zbytkem naloží dle vlastního uvážení. Poněkud zlomyslné, uznávám, ale tetičku by to mohlo zklidnit.

Hlavně klid, čas na rozmyšlenou a nenechte se do ničeho, co se vám nezdá, vmanévrovat.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]