Nejste přihlášen/a.
Při prodeji jakékoliv nemovisti se platí daň z prodeje,ale jak je to v případě,když se jedná o výměnu?Budu měnit svůj byt v OS za rodinný dům v OS.V obou případech se bude jednat o bydlení k trvalému,jak ze strany mé,tak majitele rodinného domu.Tzn,že obě nemovitosti budou vyměněny za účelem trvalého,nového bydlení.Platí se finančnímu úřadu nějaké poplatky i za tuto možnost výměny?Co vše je k tomu potřeba doložit?
Pajuska
Dobrý den. Dívám se,že je tento dotaz delší dobu bez odpovědi,tak pokud to ještě nemáte vyřešeno, prostudujte si tento odkaz.
Je to tam na příkladu přehledně popsáno. Pav.
K tomu už není co dodat - v každém případě se ušetří jedna platba daně z převodu nemovitosti. I když je to určitě výhodné, směnné smlouvy se moc často nevyužívá. Já sama jsem to zde na poradně několikrát doporučovala.
Snad jenom bych doporučila ve směnné smlouvě řádně ošetřit úhradu daně z převodu a event. i další výdaje se směnou spojené.
Děkuji za pomoc,nemáte přehled o tom,zda se platí také daň i když je nemovitost prodávána za účelem koupě nové nemovitosti za účelem trvalého bydlení?Této informace jsme se pouze doslechla,ale nemám ověřeno.
zadala jsem špatnou formulaci na dotaz,tak tedy :doslechla jsem se,že se daň neplatí v případě prodeje jedné prodeje nemovitosti za účelem trvalého bydlení koupí druhé nemovitosti.
Pajuska
Zde jsem našla ustanovení Zákona o dani z příjmů: Zákon č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů .
Ale přesnou informaci, co je třeba případně doložit si zjistěte na FÚ statnisprava.cz/...
§ 4 Osvobození od daně(1) Od daně jsou osvobozeny
a) příjmy z prodeje rodinného domu, bytu, včetně podílu na společných částech domu nebo spoluvlastnického podílu, včetně souvisejícího pozemku, pokud v něm prodávající měl bydliště nejméně po dobu 2 let bezprostředně před prodejem. Obdobně se postupuje také u příjmů z prodeje rodinného domu, bytu, včetně podílu na společných částech domu nebo spoluvlastnického podílu, včetně souvisejícího pozemku, pokud v něm prodávající měl bydliště bezprostředně před prodejem po dobu kratší dvou let a použije-li získané prostředky na uspokojení bytové potřeby. Pro osvobození příjmů plynoucích manželům z jejich společného jmění postačí, aby podmínky pro jeho osvobození splnil jen jeden z manželů, pokud majetek, kterého se osvobození týká, není nebo nebyl zařazen do obchodního majetku jednoho z manželů . . . . .Daň z převodu platíte - osvobození se týká pouze daně z příjmů to jsou dvě různé daně a jsou často zaměňovány.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.