Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Platba daně za výměnu nemovitostí?

Od: rocky* odpovědí: 6 změna:

Při prodeji jakékoliv nemovisti se platí daň z prodeje,ale jak je to v případě,když se jedná o výměnu?Budu měnit svůj byt v OS za rodinný dům v OS.V obou případech se bude jednat o bydlení k trvalému,jak ze strany mé,tak majitele rodinného domu.Tzn,že obě nemovitosti budou vyměněny za účelem trvalého,nového bydlení.Platí se finančnímu úřadu nějaké poplatky i za tuto možnost výměny?Co vše je k tomu potřeba doložit?

Pajuska

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

pavka76*
hodnocení

2x

Dobrý den. Dívám se,že je tento dotaz delší dobu bez odpovědi,tak pokud to ještě nemáte vyřešeno, prostudujte si tento odkaz.

cds2005.mfcr.cz/...

Je to tam na příkladu přehledně popsáno. Pav.

lidka*

K tomu už není co dodat - v každém případě se ušetří jedna platba daně z převodu nemovitosti. I když je to určitě výhodné, směnné smlouvy se moc často nevyužívá. Já sama jsem to zde na poradně několikrát doporučovala. *placni*

doplněno 22.03.10 19:17:

Snad jenom bych doporučila ve směnné smlouvě řádně ošetřit úhradu daně z převodu a event. i další výdaje se směnou spojené. *cteni*

rocky*
hodnocení

Děkuji za pomoc,nemáte přehled o tom,zda se platí také daň i když je nemovitost prodávána za účelem koupě nové nemovitosti za účelem trvalého bydlení?Této informace jsme se pouze doslechla,ale nemám ověřeno.

rocky*
hodnocení

zadala jsem špatnou formulaci na dotaz,tak tedy :doslechla jsem se,že se daň neplatí v případě prodeje jedné prodeje nemovitosti za účelem trvalého bydlení koupí druhé nemovitosti.

Pajuska

lidka*

Zde jsem našla ustanovení Zákona o dani z příjmů: Zákon č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů .*klik*

business.center.cz/...

Ale přesnou informaci, co je třeba případně doložit si zjistěte na FÚ statnisprava.cz/...

§ 4 Osvobození od daně

(1) Od daně jsou osvobozeny

a) příjmy z prodeje rodinného domu, bytu, včetně podílu na společných částech domu nebo spoluvlastnického podílu, včetně souvisejícího pozemku, pokud v něm prodávající měl bydliště nejméně po dobu 2 let bezprostředně před prodejem. Obdobně se postupuje také u příjmů z prodeje rodinného domu, bytu, včetně podílu na společných částech domu nebo spoluvlastnického podílu, včetně souvisejícího pozemku, pokud v něm prodávající měl bydliště bezprostředně před prodejem po dobu kratší dvou let a použije-li získané prostředky na uspokojení bytové potřeby. Pro osvobození příjmů plynoucích manželům z jejich společného jmění postačí, aby podmínky pro jeho osvobození splnil jen jeden z manželů, pokud majetek, kterého se osvobození týká, není nebo nebyl zařazen do obchodního majetku jednoho z manželů . . . . .
doplněno 23.03.10 15:09:

Daň z převodu platíte - osvobození se týká pouze daně z příjmů *cteni* to jsou dvě různé daně a jsou často zaměňovány.

repak*

Tady asi bude důležitější tentýž §, ale odst (2):

b) příjmy z prodeje nemovitostí, bytů nebo nebytových prostor neuvedených pod písmenem a), přesáhne-li doba mezi nabytím a prodejem dobu pěti let. ...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]