Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výlet do Černobylu/zkušenosti

Od: schimpy odpovědí: 24 změna:
Zdravím, jistá řada z vás určitě viděla prostřednictvím HBO pětidílnou minisérii Černobyl (či různé dokumenty, fakta, historii aj...). Přítelkyně mi darovala k Vánocům knížku o historii této katastrofy (už minisérie mne neskutečně zaujala a doslova jsem tomu propadl) a ta to jen dorazila...
K věci: má někdo z vás zkušenost s tímto "výletem"? Nebo zkušenost s touto "společností"? chernobylwel.com/...
Předem díky.
Schimpy

24 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jezevec*
hodnocení

13x

Já se v úvodu pozastavím nad tím, jak mají opět někteří rádcové tendenci moralizovat a poučovat - ON SE NEPTÁ, JESTLI NĚKDO ČERNOBYL ZAŽIL, ON SE PTÁ NA ZKUŠENOSTI S CESTOVKOU!

Já tu dobu zažil taky, i ty komoušský tanečky kolem. Ale přesto se chci do Černobylu podívat taky. O cestovce, o které píšeš, jsem ještě neslyšel, ale vím o lidech, kteří tam byly s tou, na níž přikládám odkaz, a byli naprosto nadšeni!
docernobylu.cz/...

lid

Někoho to prostě baví, dívat se na cizí neštěstí. Co tam asi tak chcete obhlížet. Byla to prostě katastrofa pro celou Evropu a komunisté se jí snažili ututlat. Obyčejní místní, co v té oblasti žili, z toho mají trauma největší.

pavelpavel*

Lid meleš nesmysly. Jezevec má pravdu a že to nechápeš je věc jiná. Tady nejde o cizí neštěstí.

hop®
hodnocení

10x

Víš, kámo, nevím kolik Ti je...
... ale my, co jsme tu katastrofu trošku zažili a v té době jsme komoušema byli vyháněni ven na oslavy Svátku práce...
... místo toho, aby nám bylo doporučeno se schovat do sklepa, nebo aspoň nevylejzat zbytečně z baráku...
... tak podobné adrenealinové sporty moc nevyhledáváme, protože jsme rádi, že vůbec můžeme zplodit děti, které nemají jednu nožičku a dvě hlavičky...
... a ta radiace tam pořád je...
... buď rád, že jsi u toho nebyl, a měj před podobnými problémy velký respekt, mně osobně ty dokumenty bohatě stačí k tomu, abych si vážil života...

Hop má velikou pravdu a líp bych to napsat neuměla.

Ano, i já patřila k lidem, kteří tehdy venku povinně manifestovali v prvomájovém průvodu. Jako učitelce mi nic jiného nezbývalo.

Faktem ale je,. že jsme vůbec nic nevěděli, teprve později začala pomalu vylézat pravda najevo. A to zatajování byl ten nejhorší zločin.

I já jsem měla doma knihu o Černobylu. Byla to hrůza číst to, přemýšlet o tom. Pořád jsem měla pak před očima ty strašné fotky, výpovědi... Ale bylo to jako droga. Dočetla jsem celé. A kniha šla následně z domu. Bylo to strašné čtení, bohužel pravdivé.

Místo tragedie bych naživo vidět nechtěla ani za nic. Není o co stát a ta vysoká radiace tam bude navíc hrozit ještě stovky let, ne-li víc. Jaga.

To jsou na světě jiná místa, která stojí za vidění.

"ale my, co jsme tu katastrofu trošku zažili a v té době jsme komoušema byli vyháněni ven na oslavy Svátku práce...
... místo toho, aby nám bylo doporučeno se schovat do sklepa, nebo aspoň nevylejzat zbytečně z baráku..."

no..., takže poněkud jiný přístup k téže situaci - aneb zcela autentický popis jednoho podvečera pár dní po Černobylu kdesi v ČSSR...:
buzerplac(ek) před budovou menšího vojenského útvaru (spoj. prapor), několik dní po Černobylu (kdy už je u nás celkem jasné, co se stalo), už po službě, v době volna...,
nastává krátká jarní přeháňka - s nadšeným řevem vyhrne se většina přítomných záklaďáků z budovy, z rotního skladu přineseným dozimetrem se jmou s natěšeným očekáváním měřit radioaktivitu z napršených kaluží... - nadšení dostupuje vrcholu, když je opravdu zaznamenána maličká radioaktivita (jestli si dobře pamatuju, snad 5 milirentgenů)...;
o něco později prý byla v pytlíkovém mlíku dozorčímu dévéťákovi (dévéťák viz google) dozimetrem naměřena ještě o něco menší radioaktivita - další zdroj radostného pobavení...;
černobylská událost je nějakou dobu propírána, několikačlenná (tedy celkem vlivná) inženýrsko-špagiovská skupina (špagi, špagát opět viz google; špagiové = drobná slovní obměna, hrátka s daným označením vzešlá z této skupiny) se na třeštění kolem Černobylu dívá dost posupně a nechává se slyšet, že sledováním televize dotyční nachytají více radioaktivity než pobytem na čerstvém "černobylském" vzduchu (a fakt je to z jejich osobního přesvědčení, nikoliv na základě nějaké manipulace shora; pokus o nějaké ovlivňování nálady od velení je po celou dobu naprosto nulový, aspoň já jsem nic takového nezaznamenal);

neboli Černobyl u nás tehdy lidi prožívali různě...

==
jinak k dotazu celkem nic nemám, jen názor, že mě by oficiální cesta (jistěže naprosto bezpečná) za ty peníze a energii (a čas) nestála, a že jako zajímavější bych viděl proniknutí do zakázané zóny načerno pokud možno s nějakou kontaktáží ještě dožívajících místních babek (dědkové už asi nějak vymřeli), ale to by chtělo aspoň dvojici, nějaký čundrácký nastavení, pokud možno alespoň jakousi znalost ruštiny (mám pocit, že domorodci (teda spíš domorodkyně) v "zóně" mluví spíš rusky než ukrajinsky) a vůbec tamních reálií, a docela velkou dávku drzosti a odvahy (a povědomost, jak teď situace s možnými průniky a případnými postihy aktuálně vypadá, přece jen - doba přituhuje, Ukrajina je např. pár let fakticky ve válce, bejt odlapenej by už třeba nebyla taková prdel jako dřív...)
připomínky, že taková vizitace na místě, kde pár lidí zařvalo hned, a spoustě dalším to pořádně zahejbalo s životem, je nevhodná, jsou jistě oprávněný, ovšem to by lidi se stejnou logikou neměli navštěvovat místa bojišť a vůbec se válečnou a podobnou tematikou zabejvat z důvodů jinejch než ryze pietních a poučně-varovných, ovšem takhle to přece nefunguje...

psm
hodnocení

3x
Byli jsme tam s partnerkou asi před šesti lety, spali jsme kousek od Majdanu s ohořelými barikádami, do zóny jsme jeli na jeden den, jméno agentury si nepamatuji. Při dodržování pravidel je to v zóně bezpečné, bohužel za den jsme stihli jen zběžnou prohlídku budov, zastávky na nejzajímavějších místech, včetně památníku u 4teho bloku. A taky Dugu. I tak hodně silnej zážitek. Až opadne vlna návštěv po seriálu, vydame se znovu, tentokrát na vícedenní návštěvu, navíc se zdá, že je možné navštívit interiér 3tiho bloku, včetně reaktorového sálu. Kyjev je nádherné město, spolu se zónou to byl silný zážitek.

hodnocení

3x

Co se týče Černobylu, tak jsem samozřejmě také viděla ten seriál, který na mne hodně zapůsobil. Viděla jsem dvakrát. Ano, bylo to doslova hrůzné, vidět čeho všeho je schopen tvor, který je nazýván člověkem a je tou nejvyšší inteligencí v životě "zvířat" na této planetě. Knihu jsem nečetla a ani jsem nevěděla, že nějaká existuje. Ale díky této otázce se ji pokusím najít a přečíst. Chápu Vás, že byste se tam chtěl zajet podívat. Vůbec nejde o to, že by lidem dělalo dobře cizí utrpení. Tento názor nechápu. A i já jsem to zažila, ale bylo to ve Francii a tam se to vědělo. Byl to poprask a všichni jsme to naopak věděli a neustále bylo v televizi co nejíst. Byla učiněná opatření a z prodeje byla po určitou dobu stažena i některá zelenina, hlavně listová. Už si to přesně nepamatuji, je to dávno. Ale ve všech východních zemích se lhalo a dlouho se se to tutlalo a to mělo dopad na zdraví mnohých lidí. A to byl doslova komunistický zločin v obrovském měřítku.

schimpy
hodnocení

Děkuji za názor/odpověď. Pokud Vás zajímá ta kniha, je to Černobyl - historie jaderné katastrofy od Serhii Plokhy. V roce 2018 dostala ocenění cenou Baillie Gifforda za nejlepší anglicky psanou literaturu.
megaknihy.cz/...

Děkuji za odkaz. :)

hodnocení

2x

O černobylu jsem četl knížky i viděl dokumetární pořady. Je tam sice uvedeno, že určité silnice a plochy tam byly dekontaminovány. Přesto se ale domnívám, že i tak tam může být minimálně mírně zvýšená radiace. Myslím si, že dovnitř budov tiristy nepustí a budovy 4. bloku černobylské elektrárny už vidět nebude, protože je tam nový sarkofág.

Tady jsou odkazy na stránky, kde jsou napsány zkušenosti lidí s výletem do černobylu

tripadvisor.cz/...

hedvabnastezka.cz/...

Tady je odkaz na rozhovor s Drábovou. Je tam fotka výstavby nového sarkofágu.

novinky.cz/...

Tady je odkaz na článek z lidovek z roku 2016 od novinářky Procházkové

lidovky.cz/...

hodnocení

2x
Dobrý den. Byli jsme v Cernobylu a dokonce s touto agenturou. Po hrozně času prolejzani netu se nam jevila jako nejlepší. A udelali jsme dobre,ze jsme si ji vybrali.meli jsme speciální soukromé prohlídky,nebo tak nejak to nabízeli. Bylo to uzasne.zadne honeni, jakakoliv denni i noční dobu,od rana az do noci v Pripjati i u reaktoru..byly jsme tam uz po zákazu vstupu do budov, ale agentura vše zařídila úplně dokonale- fakt jsme se procourali snad vším možným,zadne zakázané vstupy nas neomezovali.Ubytování jsme si zvolili na dve noci přímo v nějakém domku zone,byla to pecka.a dalsi noci jsme byli ubytovani primo v hotelu v Černobylu. I s jídlem. Jsem rada ze jsme zvolili tuhle variantu,nebot jsme byli vsude sami. Kdyz jsem obcas pozorovala ty skupiny navstevniku a jak je průvodci honí..no nechtela bych. Take jsme nocovali ve Slavutychi. Zaplatili jsme si i jizdu tankem a i zakladnu bombardérů, tam můžete do vsech kokpitu.

hodnocení

1x
Chápu obavy radcu, za sebe osobně jsem tam nebyl, ale kamarádka ano plus jsem četl spousty cestopisu, zkus pohledat na fb a yt je toho mraky. A co se týče radiace, ano je to tam zamorene a jsou místa kam se nechodí, zároveň je ale člověk vybaven dozimetrem a věřte že třeba v Paříži je úroveň radiace vyšší než na místech kam turisté chodí v Černobylu, jenže v Paříži a dozimetrem nechodíme...radiace je přírodní jev a každá látka něco vyzařuje některá víc některa min. Také o tom někde byl pěkný článek. PS mě Černobyl zajímal, více jak radiace mi asi bránila celá ta tragédie, procházet se někde kde dřív někdo bydlel a vyhodili ho, navic teď už je nový sarkofag, takže už ani elektrárna není vidět v uvozovkách ta původní zalita v jen betonem. Držím palec, zkuste na FB cestivatelskou seznamku, tam bylo hodně informací k organizovaným zajezdum.

hodnocení

0x
Mrkni na YouTube kanál badatele.net, je tam asi 5 videí z výletu do Černobylu a dobře tam uvidíš, jak to probíhalo. Když ho kontaktuješ, určitě ti i napíše, s kým tam byl.

pavelpavel*
hodnocení

0x

To je brak. Hledej na youtube i jinde jak je zde již uvedeno a také jsem to studoval a zajímá mě to. Nejděsivější je originál 90 vteřin já bych tam nešel. Nešel. Zastřelit raději.

pavelpavel*
hodnocení

0x

Jinak to mohla být i sabotáž a i o tom se vedly debaty.

schimpy
hodnocení

Všem za každý názor a objektivní pohled děkuji. Nikomu nebudu nic vyvracet či naopak přitakávat. Jsou zde jak příznivci, tak odpůrci. Ano, nejsem z těch, kteří v té době žili (narodil jsem se o čtyři roky později), takže věřím, že ti z vás, co si tím prošli to ve vás zanechalo nepopsatelné pocity a těžko si tu dobu dokážu představit. Nicméně slovo "bezruké, dvouhlavé dětičky" není na místě a je to lež - a nejen z mého pohledu, ale i z odborného hlediska a nic takového se nedělo. Když se zastavím u toho, že "někomu dělá dobře pohled na cizí utrpení", o tom to vůbec není. Tisíce lidí jezdí do Terezína, Osvětimi, na Orlí hnízdo, nebo do New Yorku podívat se na památník z 11. září 2001 atd. a neřekl bych, že jim dělá dobře cizí utrpení...
Ale chápu, že každý to bere jinak... ;)

Věřte, že ty tělesné anomálie po výbuchu jsou pravdivé. Viděla jsem na fotografiích jak plody lidské, tak zvířecí /hlavně vepř/. A ty anomálie tam byly. Prase s dvěma obličeji, či děti s více končetinami . Bylo to neskutečně tragické, tu knihu jsem darovala, nemohla jsem tu hrůzu ani vidět. Jaga.

Nevím, kde bydlíte, 6. února je v Heřmanově Městci cestopisná přednáška Tomáše Kubeše: Černobyl - spící peklo. Mohlo by to být zajímavé. Ale já nechci.

lid

Vzpomínám jak v našem městě kdysi křachnula chemička, obrovská rána. Byli tam i mrtví,popálení, někdo měl i připálený oděv na těle a celý doutnal. Jezdili sem cizí lidé a okukovali to tady. Dokonce někdo fotil paní,která seděla u silnice a plakala, protože tam někde měla manžela. A i tu si někdo vyfotil. Nám tito lidé byli nesmírně protivní, protože my jsme museli další dny jezdit okolo toho i když obloukem do práce, ale na to místo bylo stejně vidět a my byli z toho špatní, jako když jsme to ani nechtěli spatřit a teď jsme viděli ty lidi ...Pro ně to bylo něco jako atrakce či co, nevím. Tak myslím, že něco podobného musí cítit i ti obyč.lidé v Černobylu, když tam vidí ty turisty. Ale možná se mýlím, jak píšete.

pavelpavel*

Asi tak. Mě zajímají třeba WTCs a rozhodně ne cizí utrpení a naopak mě zajímá kdo jim to utrpení připravil. Lži kolem 11/9 už zná celý svět.

No nevím, zrovna to co zmiňujete (11.září 2001) je hodně diskutabilní. Také jsem shlédla hodně všelijakých dokumentů jak našich , tak hlavně zahraničních a všechno to jsou teorie a konspirace mnoha různých lidí. Nic konkrétně podloženého, jen takové ty jejich doměnky a rádoby důkazy. A stalo se to, co se stalo. A to jsme všichni viděli v přímém přenosu.

lipanek
hodnocení

0x

Možná, že to všechno objasňuje tak velký nárůst různých druhů rakovin mezi obyvatelstvem. Francie + Černobyl.

To není možná, ale dnes se to ví s naprostou určitostí. Nárust rakoviny štítné žlázy a leukemie jsou nejčastější následky toho výbuchu. Lidé umírají kvůli tomu dodnes a bude to pokračovat. Já si pamatuji, že se ve Francii po několik sezon vůbec neprodávaly houby sbírané v lesích. Jenomže tady a všude na východě nebyla učiněna žádná opatření, protože tím by přiznali, že je situace strašně vážná. Tak raději nechali lidi dál žít jakoby se nic nestalo a ještě to zlehčovali. Já se pak později dozvěděla, že tady naopak lidé jásali co najednou roste v lesích hub a vesele je sbírali a jedli a vůbec netušili, že do sebe dostávají jedy. Já si vzpomínám, že ze dne na den zmizel ze všech obchodů salát, který se pěstoval volně na polích. Ten byl nejvíc "nakažený" tím spadem. nejsem odborník a je to dávno a všechno si už přesně nepamatuji, ale na západě se vědělo, které oblasti jsou nejvíc postižené a netajilo se to, naopak byly neustále nové a nové informace a varování obyvatel. Tady se houfně strčili hlavy do písku a "děj se vůle Boží"...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]