Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Navýšení RP - dopis

Od: jarkas odpovědí: 21 změna:
Dobrý den,
jsem na rodičovské celkem nyní 2roky, plánovano mám být celkem na 4roky.
Došel mi dopis, kde mi píší, že můj DVZ (denní vyměřovací základ) je okolo 800Kč.
Znamená to, že se mi nynější RP, který mám okolo 4500 měsíčně zvýší jen o těch 800Kč?
Všude se mluví o 80 tisících, to by za 2 roky co budu pobírat RP mělo být navýšení o 3333Kč.
Nebo na to opravdu nemám nárok?
Před nastoupením na RD jsem byla na ÚP, mateřskou jsem nepobírala.
Děkuji za vysvětlení

21 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

collby
hodnocení

5x
Takže jste nepracovala, pak jste otěhotněla, jste doma s děckem rodičák si většina pracujících matek dává na 3 roky - spěchají do zaměstnání kvůli penězům, kvůli místu. Vy rovnou plánujete 4r doma. A pak co? Předpokládám, že zase pracák, že? A z čeho těch 80tis Vy a Vám podobně mají dostat, to Vás asi nezajímá? Zkuste nejdřív do té státní kasičky něco nasypat, než budete jen hledat cestu kudy z ní čerpat!

ale no tak :( mmch třeba já pobírala rodičák a u toho po celou dobu chodila do práce. žádný problém, zákon to umožňuje. to, na jak dlouho si kdo volí pobírání rodičovského příspěvku vůbec nic nevypovídá o tom, kdy se chystá nebo nechystá do práce.

id
hodnocení

2x

Před nastoupením na RD jsem byla na ÚP, mateřskou jsem nepobírala.

A to je ten důvod !

hodnocení

2x

DVZ je částka, od které se odvíjí, jakou maximální výši rodičovského příspěvku můžete čerpat. podrobnosti výpočtu nevím a nechce se mi je dohledávat, nicméně jako osoba, která neměla nárok na PPM (tedy mateřskou) můžete od letoška volit částku RP až 10.000 Kč měsíčně (doteď to bylo tuším 7.600 Kč). samozřejmě, pokud chcete RP pobírat až do čtyř let, tak budete volit částku nižší.

pb®
hodnocení

2x

Těch informací je všude tolik, takže nechápu, že si je nedokážete vyhledat a problematiku už nemáte nastudovanou. Já od jara sleduju, jestli zákon politici prosadí nebo ne.

Takže znovu, celková výše rodičovského příspěvku se zvedá od 1.1.2020 z 220tis. (jedno narozenéí dítě) na 300tis. Tuto částku si může žena vyčerpat nejdéle do 4 let věku dítěte. Může čerpat i výrazně rychleji, tedy mít vyšší měsíční dávku, ovšem ta se odvíjí od předchozího výdělku a určuje ji právě ten denní vyměřovací základ, z kterého je počítána. Každá má dle výdělku denní vyměřovací základ jiný a tedy může měsíčně čerpat jinou výši, dle předchozího výdělku, nejvýše však tolik, jako měla měsíční dávku peněžité pomoci v mateřství.

Nad tím ale vy nemusíte přemýšlet, vás se toto netýká, jelikož jste před tím byla na úřadu práce, můžete čerpat nejvyšší měsícní dávku ve výši 10tis. Automaticky vám ji ovšem nikdo nezvýší, musíte o zvýšení zažádat. Osobně, písemně, datovou schránkou.

Já taky ještě pobírám rodičovský příspěvek, i když do práce jdu za pár dní. Dnes jsem na úřadě byla a byla jsem velice mile překvapena. Čekala jsem frontu na hodiny a za 5min jsem byla z budovy pryč a měla vyřízeno. Tak snad se na nápor rodičů fakt připravili, jak slibovali.

jarkas
hodnocení

Dobrý den,
mrzí mě, že se do mě vážou lidé, kteří neví z jakého důvodu jsem se dostala na ÚP a nemohla v zápětí nastoupit do nové práce, ale no nevadí.
Jestli to dobře chápu, budu mít nárok na navýšení dávky, když plánuju být na RD ještě 2roky, jak jsem psala celkem 4roky?
Děkuji za vysvětlení
pb®

Ano, máte nárok na navýšení o 80tis. Ovšem měsíční dávka se automaticky nezvyšuje, to musíte udělat sama. A pokud budete chtít dostat celých 80tis. (kdo by nechtěl), musíte jít na úřad a měsíční dávku si zvýšit. V dopise se píše, kolik jste už vyčerpala. To odečtěte od 300tis., vydělte počtem měsíců které dítěti zvývají do 4 let a vyjde vám měsíční částka.

jarkas
hodnocení

Super, to mi stačí pro vysvětlení.
Jste moc hodní, děkuji.
jarkas
hodnocení

Dobrý den,
dnes se chystám zajít na ÚP si příspěvek navýšit.
Chci se zeptat na ještě jeden dotaz, když si teď na rok navýším RP na max částku 10000Kč, mohu si za rok tu částku snížit na 3000Kč abych mohla být na RP ještě 2roky? Celkem bych byla 4roky.
Děkuji za vysvětlení

Ano můžete, minimum je 50,-Kč měsíčně a částka se dá měnit 1x za 3 měsíce.

U nás jsme to třeba řešili vybráním maximální možné částky (která se počítala z mého platu, žena by na tolik nedosáhla) s tím, že jsme měsíčně použili jen 5.500,-Kč a zbytek si dávali bokem na účet. Když už zbývalo vybrat jen pár tisíc, tak jsme to změnili na pár stovek měsíčně, aby žena mohla být doma až do 4 let věku malé.

Člověku z toho plynou alespoň úroky navíc a má případně peníze ihned k dispozici kdyby se něco stalo. Jen to chce disciplínu a na ty peníze bokem opravdu nesahat.

jarkas
hodnocení

Děkuji.
Jen by mě zajímalo jak se mohla počítat maximální možná částka z platu vašeho, když na RP byla vaše žena?
Potom můžete mi i vysvětlit proč jste museli vybírat nejprve co nejvíce peněz a pak až malé částky? Paní na RP přijít přeci nemůže, nebo se mýlím?
Děkuji
Pro výpočet denního vyměřovacího základu lze použít i mzdu druhého z rodičů. Viz finance.cz: Pro stanovení výše rodičovské se bude vycházet z denního vyměřovacího základu, který platil pro stanovení mateřské. Pokud lze stanovit vyměřovací základ u obou rodičů, použije se ten vyšší bez ohledu na to, který rodič o rodičovský příspěvek žádá.
A k druhé otázce, my jsme vyšší částku mít nemuseli ale chtěli - z důvodů, které jsem popsal výše (raději mít peníze u sebe než na ně čekat). A snížilo se to poté, aby žena byla s dítětem doma do 4 let věku a přitom stále na rodičovské (tzn. nemusela po dobrání na pracák).
jarkas
hodnocení

Dobrý den,
dnes jsme si byli navýšit ten RP a opravdu denní vyměřovací základ byl vypočítán z vyšší mzdy mého může.
Měl jste moc dobrý nápad a tak jsme si zatím také navýšili RP na maximum.
Jak píšete, je třeba si to hlídat a peníze mít raději u sebe někde bokem, než o ně žádat postupně.
Teď jen přemýšlím, zda si je vždy vybrat a doma schovávat, ale lepší způsob by byl je měsíčně vkládat na nějaký alespoň malinko výnosný účet.
Neporadili by jste mi jak to máte vy?
Děkuji

Žena si to nechává na spořícím účtu u Airbank (je tam 1,3% úrok). Úrok je cca 1,-Kč za každých 1.000,-Kč na účtu. Ročně ji to hodí např. na nové boty.

Účet je zdarma a pro tento úrok stačí 5x do měsíce zaplatit jejich kartou (se kterou platí v Albertu a má tam přes jejich odměny za každý nákup nad 1000,-Kč dalších 100,-Kč zpět).

etana*

Ano, proto platí daňoví poplatníci cca 65% svých příjmů státu, aby si mohly paničky, znuděné čtyřletou placenou havají kupovat botičky.

etana: Přesně tak, no není to skvělé?! Zkuste si to, je to nádherný pocit vědět, že o vás během té domácí havaje ostatní takto pečují. Rád ze svých daní pomůžu matkám, aby se měly jako v bavlnce.*smich*:-P

etana*

Hm, Prevíte, jste hodný člověk. To já nejsem, mně vadí, že dávky určené pro přežití jsou jen bonus.

jarkas
hodnocení

Dávky jsou určené pro přežít, kdo závidí nezažil situaci mít pár korun měsíčně na přežítí, ten to bohužel nedokáže pochopit.
Žena s dítětem na 4roky na RP pobírá měsíčně okolo 6250Kč. Je to částka už po navýšení, dříve to bývalo 4580Kč.
To se vám zdá opravdu hodně?
etana*

Jarkas, ano, opravdu se mi to zdá hodně, zejména když se zde příjemci takových dávek chlubí, jak si to spoří a kupují si za to pro sebe (kdyby aspoň pro ty děti) parádu. Zažila jsem mateřskou, byť ne tak neskutečně dlouhou, zažila jsem, co je to nemít peníze, nezávidím maminám, ale skutečně nevidím důvod, proč přispívat na finančně zajištěné manželky, co se jim nechce do práce čtyři roky (vymoženost, která neexistuje skoro nikde ve světě).

etana: Je vidět, že jste to nepochopila. Peněz dostanou všechny maminky stejně (nyní 300.000,-Kč) a já pouze radím, jak pomocí úročení získat i něco navíc a je jedno, jestli na boty, potraviny či cokoliv jiného. Je to čistě finanční gramotnost, nic víc.

A že by někdo nechtěl pracovat? Ono je spousty důvodů, proč je lepší zůstat s dítětem déle doma. Ale tím se tu už nebudu zabývat a končím tuto konverzaci.

jarkas
hodnocení

Dobrý den,
děkuji že jste mi zde poradili a podělili se o své názory, zkušenosti.
Děkuji moc za vše a přeji vše maminkám hodně pevné nervy s malými ratolestmi, ale zároveň také hodně lásky k nim, protože děti to potřebují.
Hezký den

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]