Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Co to je podnikatelsky ucet

Od: jenda01 odpovědí: 5 změna:

Zdravicko,
chci si zalozit zivnost a premyslim nad uctem. Podnikatelsky ucet je u banky drazsi nez bezny a nevim v cem se vlastne lisi. Jako podnikatel nemuzu mit klasicky bezny ucet? a co mi prinese lepsiho podnikatelsky ucet?

Nemuzu na to prijit a tak diky za kazdou informaci.

Jenda

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

al bunda*
hodnocení

0x

Běžný účet podnikatelský se od nepodnikatelského liší jen v tom, že u nepodnikatelského jsou daně z úroků sráženy a odváděny přímo bankou, u podnikatelského se musí přiznat v daňovém přiznání k dani z příjmu fyzických osob. Vyšší poplatky jsou kamuflovány jakýmisi "lepšími službami". Ale jde jen o představu, že živnostník "si to může dovolit, neb má nakradeno."

Obvykle chci od účtu jen to, aby mi na něj peníze přišly, abych z něj peníze mohl odeslat a nebo vyzvednout. Ty serepetičky kolem jsou IMHO zbytečné. Doporučuji Tvé pozornosti tuhle banku je to zvláštní, ale opravdu tam neplatíš žádné poplatky za to, že u nich necháváš svoje peníze a nemusíš tam posílat XY-tisíc měsíčně. Doporučuji, je to první banka, kterou jsem začal používat a kde mi peníze z účtu nemizí, když třeba s účtem nemanipuluji. Naopak, konto roste. Chystám se tam koncem roku převést i další svoje finance.

Hezký den.

jenda01
hodnocení

Diky za radu, ale jeste jedna zaverecna otazka: kdyz jako podnikatel budu mit sve podnikatelske penize na beznem uctu nic se nedeje, jen se penize budou danit 2x?
Hraje nejakou roli, ze budu mit ZL na VPP?
Asi to nebudu resit a jen si zalozim dalsi bezny ucet, abych mel prehled.
al bunda*

Berňák by měl výhrady, bohužel je to tu nastavené tak, že bez běžného účtu Tě nikdo nebere vážně a vlastně to slouží i k lepší kontrole Tvých financí berňákem a instucemi, co se kamuflují jako zdravotní a pojišťovna a OSSZ |(jsou to taky jen převlečené berňáky) k tomu, aby Ti v případě daňových nedoplatků měli co vybrat. Popravdě myslím, že neexistuje zákon, který by nařizoval povinnost zřídit účet. Ale účty soukromé a účty pro podnikání se liší. Založ si druhý, u té banky, co jsem ti doporučil výše se za to fakt neplatí.

tesyk*

Podnikatelský účet jsem zrušil již před 8 roky a klidně se bez něj obejdu. Ovšem záleží na předmětu podnikání. Jestli pojedete na faktury místo na hotové peníze, pak to asi bude nezbytné.

al bunda*

Taky bych se obešel, ale berňák je proti a celá řada firem se hodně divně kouká, když chci peníze hotově. Nějak to nefunguje.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]