Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Přihlášení nemovitost k placení daní

Od: rados odpovědí: 9 změna:
Dobrý den,
minulý rok jsem si koupil malou nemovitost, zaplatil daň z prodeje 4%.
Teď si prý musím do konce ledna zajít na FÚ a přihlásit si jí na sebe, abych mohl platit každý rok daň za to, že ji mám.
Kde najdu formulář pro vyplnění s nějakou předlohou? Jak to vyplnit?
Děkuju

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Nezaplatil jste daň z prodeje, ale daň z nabytí nemovitosti.

Daň z nemovitosti platíte jednou za rok, novou nemovitost musíte přihlásit na FÚ a pak už vám jen budou každý rok chodit složenky na zaplacení daně z nemovitosti. Potřebný tiskopis najdete např. tady.

doplněno 03.01.20 10:55:

Omlouvám se za pozdní reakci, ale stejně už je zbytečná. @lubombar to popsal dostatečně. A to včetně následujících vašich otázek.

rados
hodnocení

Děkuju za opravení špatně popsaných slov.
Pořádně nevím jak ten formulář ( Přiznání k dani z nemovitých věcí) vyplnit.
Co si mám na FÚ k tomu přinést? Kupní smlouva stačí?
Děkuju

rv*
hodnocení

2x

Nechci vás mystifikovat, ale u nás to snad vždy probíhalo tak, že jsme na žádný finančák nechodili. Data o prodeji a změnu vlastníka mají u sebe a rovnou nám poslali jako novému majiteli složenku s čásstkou k zaplacení.

hodnocení

2x

Jsem ve stejné situaci ale už vím co mám udělat.
Jít na nejbližší FÚ a tam v podatelně jsou vystavené formuláře všech druhů. Vyberete světle modrý formulář s názvem
Přiznání k dani z nemovitých věcí na zdaňovací období...
k tomu si přidáte Pokyny K vyplnění Přiznání.
Pokud máte nemovitostí a pozemků vícero přidáte ještě rozšiřující listy oddílu II a III.
Formuláře vyplníte a odnesete nebo pošlete doporučeně FÚ-daňové přiznání se podává místně příslušnému správci daně
t.j.FÚ v jehož obvodu působnosti se nemitosti nacházejí.
Pokyny pro vyplnění najdete také na síti na webech různých realitek nebo odnesete přiznání osobně v úředních hodinách
a příslušný úředník vám poradí s vyplněním.

mate59

Vzal jsem si list vlastnictví,kupní smlouvu a ve formuláři vyplnil co jsem vědel a paní na FU mi to pomohla dovyplnit,byla ráda,protože kdyby to bylo špatně,musela by to poslat zpět a měla by s tím víc roboty než takto.Jednalo se o nějaké koeficienty co tam bylo třeba,na FU byli ochotní.

hm*
hodnocení

2x

No, tentokrát už je to vyřešeno. Přesto dodám ještě jednu možnost. Na webu finanční správy se lze (hodně krkolomně) doklikat k elektronickým formulářům. Ty obsahují i průvodce a uživatel je veden (v rámci možností pochopitelnými dotazy) jednotlivými kroky a postupně se vyplní celý formulář. Výhodou je hlavně samočinné doplňování různých koeficientů apod. Formulář pak lze snad poslat datovou schránkou, ale dá se i uložit do PC (buď jako data, nebo jako PDF; data lze příště nahrát a pokračovat ve vyplňování nebo v opravách), případně vytisknout, podepsat a odevzdat FÚ, nebo to lze prostě opsat na originální papíry z FÚ a odevzdat ty. Nutno vyzkoušet, ale opravdu to jde (nebo aspoň šlo před 2 roky) relativně dobře.

A teď kde to je:
financnisprava.cz/... - Daně elektronicky ("vstup do sekce") - Aplikace Elektronická podání pro finanční správu - Vstupní stránka aplikace: Elektronická podání pro finanční správu.
Tím se dostaneme do Daňového portálu adisdpr.mfcr.cz/... a tam už si vybereme buď načtení uložených dat (jak jsem psal výše), nebo pro nový formulář "Elektronické formuláře"a třeba "Daňové přiznání k dani z nemovitých věcí - od roku 2011 včetně", tam už je slibovaný průvodce.

Jak jsem psal, tu cestu po webu vymyslel hodně velký magor, ale samotný průvodce je (byl) dobrý.

rados
hodnocení

Dobrý den,
vezmu si LV a smlouvu a zajdu na příslušný FÚ pod který daná nemovitost spadá.
Jestli budete ještě vědět, pokud jsem jinou nemovitost zase prodal, hlásí se to také na FÚ a vypisuje nějaký formulář?
Děkuju

Příslušnému FÚ jsem oznámil doporučeným dopisem změnu majitele nemovitosti, převod byl darováním.
Finanční úřad pro Středočeský kraj - Územní pracoviště v Benešově
Věc:Zrušení platby daně z nemovitosti
Žádáme o zrušení platby daně z nemovitosti z důvodu převodu darováním.
Nemovitost zahrnovala:
Parcela stavební č.
Parcela č.
Darovací smlouva byla sepsána dne ... pod č.j. ... u JUDr. ...notáře se sídlem v Benešově,
Vklad práva na nového majitele proveden rozhodnutím č.j... Katastrálního úřadu pro Středočeský kraj, pracoviště Benešov dne...
Nový majitel je ...adresa...
Podpis odesílatele

rados
hodnocení

Dobrý den,
Tak ve formuláři jsem vypsal co jsem věděl a zbytek mi pomohla paní na FÚ, tak jsem rád, že mám vše už vpořádku.
Chtěl bych se vás zeptat pro příště.
Když bych kupoval nemovitost, musí se opět chodit do 31.1 nového roku hlásit na FÚ nemovitosti zakoupené do 31.12 minulého roku? Když kupuju nemovitost v prosinci např. 20.12.2019 podepisuji smlouvu a podám žádost na KÚ o změnu vlastníka a 10.1.2020 je proveden zápis na mou osobu.
Nebo je to jinak?
Děkuju

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]