Nejste přihlášen/a.
Nyní se bude zvyšovat důchod. Počítájí se procenta jen ze základního důchodu nebo z celé sumy i s vdovským důchodem?
Mechanismus navyšování důchodů je trochu jiný, než si představujete.
Především musíte svůj důchod rozdělit na samostatné položky - pevnou část (základní výměru), procentní část starobního a procentní část vdovského. Základní výměra důchodu se zvýší o 220 Kč, procentní výměra obou důchodů bude navýšena o 5,2 % a dále se starobní důchod navýší o dodatečnou částku 151 Kč.
Pevná část důchodu náleží při souběhu důchodů pouze jednou. Nenáleží tedy ke každému ze souběžných důchodů.
Z dotazu jsem nějak vyrozuměla, že máte starobní a vdovský důchod.
Já už mám doma obsílku z ČSSZ. Vy ne,? pokud pobíráte důchod, tak ji určitě brzy dostanete.
Napiste kolikátého dostáváte důchod.Ten dopis není odesílán všem v jeden den,ale postupně podle data výplaty důchodu.Jestli tedy máte výplatní termín na začátku měsíce ( druhého dne v měsíci ) ,tak dopis už máte před doručením zvýšeného důchodu- tedy v prosinci.Ale kdo má výplatní termín třeba až dvacátéhočtvrtého tak ho dostane až později - tedy až v lednu.Ale dostanou ho.
info.např.tady - cssz.cz/... ale to není žádná novinka a poživatelé důchodů to vědí.Jen na tuhle věc třeba zapomenou.
Dobrý den, pokud vím, tak celá diskuze o zvýšení důchodů se týkala jen důchodů starobních - zvýšení v průměru o 900,- Kč (ze zákona / valorizace 750,- Kč a k tomu parlament přidal ještě 150,- Kč). Myslím, že jiné důchody jsou beze změny. A kdo má nyní důchod vyšší, tak dostane více (a kdo má nižší, tak dostane méně). Zdravím!
inzinyrka - tak se omlouvám za nepřesnost. Skutečně jsem celou debatu o tomto problému sledoval, ale vždy se mluvilo jen o starobních důchodech. No, moje chyba, že věřím tomu, co slyším od poslanců a ministrů .
No, možná jsem zase tak nepřesný nebyl. Všechny důchody se valorizují ze zákona a k tomu starobnímu je ještě přihozeno (nad rámec zákona / valorizace) oněch v průměru 150,- Kč.
fran56ris - nic nevracejte a použijte to na vyšší náklady za vodné, cigarety, tvrdý alkohol, hazard (sázení), elektřinu, plyn, potraviny, zápis do KN atd. Stát není hlupák, tak on si to zase vybere zpět sám .
Výpočet valorizace se upravil tak, že kdo pobírá menší důchod, tak procentuelně dostane více. Kdo pobírá velký důchod, dostane procentuelně méně.
Takže je to naopak, ti s většími důchody jsou biti a dostávají méně. Ti, co mají menší dúchody dostanou oproti těm s vyšším více. Je to vysvětlováno solidaritou. Neplatí zde přímá úměra, jak si mnozí myslí.
Detailní výpočet nemohu najít, ale pokud se podíváte na článek s tabulkou, tak ten s 8000 důchodem dostává přidáno 617 Kč. Tedy ten s tím 16 000 důchodem by měl dostat dvojnásobek 1234 Kč. Není to ale pravda. Ve skutečnosti dostane přidáno pouze 1033 Kč. Přídavek je nižší o 201 Kč.
Zdroj: lidovky.cz/...
Ti, kdo mají nízké důchody, ať se zamyslí, jestli mají opravdu odpracovaných 43 - 45 let, jestli opravdu přiznávali celý plat, jestli tedy nepracovali za minimální mzdu a zbytek nedostávali na ruku, a u podnikatelů jestli si neodváděli minimální pojištění. To jsou nejčastější důvody nízkých starobních důchodů.
Ono je to stejně naposledy, co se takové částky přidávají. V příštích letech se opět budou částky pohybovat řádově v desetikorunách.
Máte sice pravdu, ale podáváte to tak nějak tendenčně.
Nerovnoměrné navýšení je proto, že důchod se skládá ze dvou částí. Jedna se navyšuje všem stejnou částkou a druhá všem stejným procentem. Proto těm, kteří mají vyšší částku z procentního navýšení, se v součtu celkové přidání rozmělní tím, že z pevné části mají všichni stejně. U nižších důchodů dělá přídavek k pevné části větší "parádu". Každý ovšem dostane k pevné části 220 Kč a k procentní (zásluhové) 5,2 %. K tomu letos mimořádně 151 Kč.
inzinyrka - máte pravdu, přepočítala jsem to a tabulka je dobře.
Zřejmě jsem to pochopila špatně anebo ten článek byl tak zmatečně napsán.
Děkuji za uvedení na pravou míru.
---------------------------------------------
Potom nechápu výroky, které se občas na diskuzích objevují, že se straní více těm, kteří pobírají vyšší důchody. Vždyť je to všem stejně /po procentuální stránce/. Lidé s vyšším důchodem měli vyšší mzdy, vyšší odvody, tak jim byl vypočítán vyšší důchod. Pradlena v hotelové prádelně, nebo pokojská nemůže nikdy dosáhnout stejného platu a důchodu, jako lékař, manager apod, kteří vystudovali školy a se i po celý život stále vzdělávali.
Lipánek - ty výroky jsou lehce pochopitelné. Člověk zapomene na to, co odváděl, jak pracoval, kolik let byl doma, zda vůbec něco dělal a chce stejně nebo víc než ostatní, i když ti makali celý život, vzdělávali se a jejich plat byl vyšší.
Aja1946 ve 22.19 - s křížkem po funuse. Vzhledem k tomu, že je Silvestr, i já mám upito, tak si Ajo nalejte ještě jednu a vratte se zítra, možná si přečtete, že to inzinyrka uvedla na pravou míru a já jsem jí dala za pravdu. Takže, kdo si nepřečetl celou diskuzi, uvádím a omlouvám se, že můj příspěvek v 09.49 je zmatečný a nezakládá se na pravdě.
Tak na zdraví v Novém roce 2020.
Ale stir, mluvím ze své zkušenosti. Nejsem také z Prahy, nebo velkého města. Pracovala jsem také v méně hodnocených zaměstnáních a mám víc než dobrý důchod, nebo lépe řečeno, nestěžuji si i když jsem měla ze začátku problém se vejít, ale člověk se naučí, co a jak, co je důležité koupit, zaplatit, a co si může sám udělat /upéci chleba, pečivo/, anebo vypěstovat /ovoce, zelenina, brambory, když je možnost/.
Byla jsem servírka, školnice, odečty vodoměrů a za to bylo opravdu málo, dělnice v knihárně i domácí práce jsem dělala - lepila pytlíky, a skončila jsem na pozici poštovní doručovatelky, ale dělala jsem opravdu od 15 let /od kdy se nám to učení počítalo.
Je naprosto zbytečné zdržovat se výpočty, jak udává inženýrka. Tady máte kalulačku, zadejte tam svůj celkový důchod, tedy vč. vdovského a dostante výsledek, mě už to přišlo a souhlasí.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.