Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Režim úročení na spořícím účtu

Od: marekskrblik odpovědí: 4 změna:

Zajímalo by mě, jaké je úročení na bankovním spořícím účtu:

úročí se po měsíci vždy a úroky je například U %, ale to je v tomto případě nerelevantní, mě zajímá, co se stane s úročením části částky ,kterou si převedu uprostřed měsíce pryč.

Příklad: Vložím si na účet částku X+Y (jako jednu transakci, rodělení na XaY je čistě matematické). (Pro jednoduchost zrovna den po připsání úroků za minulý měsíc). Část X tam ponechám celý měsíc, zatímco část Y si odeberu například 20. den měsíce:

Otázka je, kolik mi přibyde:?
1. Absurdní "maximální" možnost: přibyde mi úrok za částku X+Y
2. Očekávaná maximální možnost: přibyde úrok za částku X plus poměrná část z úroku z částky Y (přibližně 20/31, jelikož ex pro malé částky je 1+x )
3. minimální možnost: přibyde mi úrok pouze za částku X
4. Absurní šmejdská možnost: nepřibyde nic

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Myslím si, že úročení je po jednotlivých dnech.

Takže když si někdy n tý den v měsíci vybere částku C2 (počáteční částka je C1), tak částka C2 je zúročena za 30 (31) dní a částka C2 za n-1 dní.

doplněno 31.12.19 11:48:

Napsal jsem to omylem chybně.

Počáteční částka je C1, vybraná částka je C2, zůstatek je Z

Z = C1 - C2

C1 je zúročeno za n - 1 dní, a Z je zúročen za 30 (31) +1 - n dní

Proč to dělat jednoduše, když to jde složitě :)

hodnocení

0x
Úrok se počítá ze zůstatku na konce dne a vyplácí se na konci měsíce.

x®
hodnocení

0x

Úrok se počítá tak jak výše uvedl @lopezz. U nás se používá nejčastěji tzv. anglický standard (ACT/365), tzn., že každý měsíc má skutečný počet dní (ACT) a rok má 365 dní v roce.

Úrok vypočtete snadno podle vzorce:

Režim úročení na spořícím účtu

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]