Nejste přihlášen/a.
To je dobře, že chcete skončit a hledat si novou práci.
Není žádná hrůza být na pracovním úřadě. Naopak, trošku se dáte dohromady a začnete si hledat pořádné zaměstnání.
Možná, že se točíte v kruhu a vybíráte si a přitahujete jenom jednu sortu práce a zaměstnavatelů Také záleží, co umíte a dokážete zaměstnavateli nabídnout. Jestli jenom to, co tisíce jiných mládí a šikovnost, žádnou poptávanou specializaci a Vaši práce může dělat každý mladší, šikovnější, tak je větší nabídka, než poptávka. Napište, co máte za školu, v čem pracujete. V kvalitním oboru, nebude žádná šikana, ta je spíše v manuelních, nekvalifikovaných povoláních.
Na ,,pracáku,, budete mít čas oslovit více zaměstnavatelů, více času na hledání a absolvování, zvýšení kvalifikace. Stres a zoufalost z vašeho dotazu jenom čiší. Zklidněte se, možná, že to z Vás vycítí každý zaměstnavatel a proto nic nevychází.
1.1.2020 jdete na pohovor? Na Nový rok je svátek, nespletl jste se?
Nezlobte se na mě, ale proč tady brečíte? Práce je dost, ale pokud je někdo vybíravý... Pokud Vás někdo šikanuje nebo se Vám práce nelíbí, jděte jinam. Nabídky práce nejsou? Ale jsou, když se chce, všechno jde. Mimochodem, kolik času týdně věnujete hledáním nové práce?
Dotaz jsem si přečetl. Stojím si za svým názorem a ještě doplním. Jsou dva typy lidí, kteří pracují a kteří brečí.
Ale on není ten, kdo brečí. On pracuje, práci si našel, má ji slíbenou. Jen se bojí té změny, protože jí nikdy neprošel, bojí se, že ten zaměstnavatel couvne na poslední chvíli, že být bez práce (třeba jen pár dní) je konec světa. Že práci bude hledat měsíce. Nemá přehled o pracovním trhu jako ho máte vy. Prostě jste ho seřval za to, že nemá přehled o pracovním trhu, místo abyste mu vysvětlil, že pracovní trh čeká na takové, co se práce nebojí.
Tak ať si zajde na úřad práce a tam mu mohou dát nabídky zaměstnání. Například v našem regionu je celkem dost spolehlivých nabídek velkých podniků, které hledají dělníky (dnes se jim vznešeně říká operátor výroby). Tazatel píše, že ho šikanují, má v práci stresy... To nepopírám, ale bylo by zajímavé slyšet i druhou stranu. U nás na dílně byl například chlápek, který nedokázal pochopit i jednoduché úkoly a museli to za něj dodělávat ostatní. A těm se to pochopitelně nelíbilo, taky mu to dávali najevo.
Můj syn byl ve Vašem věku a stále nemohl najít práci. Lidé bez praxe to měli těžké. Ještě přidám, že mu v jednom zaměstnání nabídli, že jeho výplatní páska bude na jiného zaměstnance. To už bylo neuvěřitelný, co si dokáže někdo dovolit. Byl bez práce rok, chodil na pohovory a pořád nic. Nakonec práci dostal a je tam pořád. Je to určitě psychicky náročné.
Situace, kdy se musela práce hledat, byla někdy před 20 lety. A vážit si jí člověk musel, ať byla jakákoliv. Protože práce bylo málo. Vzpomínám na práci na pásu, šikana, nervy, křik nadřízených, pobízení...Na pásu pracovali lidé sebraní ze všech profesí - záklaďáci, vyučení, středoškoláci i vysokoškoláci. Na našem pásu pracovala i jedna bývalá žákyně pomocné školy. Byla manuálně zručná a tak hodná a tolerantní dívka, že by se od ní mohli učit i ti vzdělanější. Milovala koně. Nějaká závist, pomluvy, lži, to jí bylo cizí. Dneska už, bohužel, nežije, přesto si na ni ráda vzpomenu.
A tak si myslím, že dneska jste v lepší situaci, můžete si vybírat, kam Vás srdce táhne. Práce je všude dost, přehršel. Nemějte z toho nervy, vyberte si, jednejte a chovejte se solidně a uvidíte, že budete spokojený. Kéž by tolik práce bylo v době, kdy jsem hledala já. Nemusela jsem skončit tam, kde jsem skončila. Ale ony i negativní zážitky jsou dobrou výbavou pro život. Jaga.
Dnes 30.12. 2019 na Parlamentních listech:
Doktor Cambell naléhavě vzkazuje .../píše toho více, vybrala jsem pouze, kde se zabývá problémem zaměstnávání mladých lidí/.
Pár lidí už vyhlásilo hladovku...
Neříkejte mi, paní redaktorko, že chtějí být zdravější než jejich souputníci. Snad vědí, že co prospívá játrům – pro slezinu utrum. A když to nevědí, tak ať jedou do Bruselu nebo do knihovny. Tam si mohou přečíst v teple tvrzení jednoho z expertů EU: 40 % mladých lidí do 34 let má jen nestandardní práci a dokonce až polovina z nich je v jižní Evropě. Po přečtení se mohou při obligatorní kávě nebo čaji pokusit přeložit bruselský speak do jim srozumitelného jazyka. Napovídám jim: 40 % mladých lidí do 34 let nemá trvalé pracovní poměry a pracují pouze příležitostně – třeba v létě, když je turistická sezona, nebo rozvážejí jídlo na kole nebo v tramvaji a metru. Protože experti EK žijí jinak, nekladou si otázku, jak mladí mají mít dnes děti? Kromě toho možná vůbec nechápou, že nemá-li generace lidí ve věku, kdy by mohli mít děti, trvalé či relativně trvalé zaměstnání, asi těžko budou zakládat rodiny a vychovávat děti, když sami mají problém se slušně uživit.
-----------------------------
U nás je situace sehnat práci lepší. Ale je to strašné číslo - 40% mladých do 34 let nemá práci a až 50% v jižní Evropě. Naše generace pracovala od 18 let po vyučení a spíše musela, neexistovalo, že by nesehnali práci, to by na nás starší koukali jako na flákače. Doba se mění, vše je jinak.
Držte se a ať Vám to vyjde.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.