Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, jsem evidována na úřadu práce a pobírám podporu v nezaměstnanosti. V této době jsem onemocněla dlouhodobou chorobou, která potrvá i po uplynutí doby evidence na ÚP a ukončení výplat podpory v nezaměstnanosti. Budu mít pak nárok na nemocenskou? Pokud ano, mám žádat přímo u své zdravostní pojišťovny? Děkuji
Dobrý den. Na nemocenskou nárok mít nebudete. V evidenci ÚP můžete zůstat i po skončení podpůrčí doby. Podporu, ani nemocenskou pobírat sice nebudete, ale za uchazeče o zaměstnání hradí povinné zdravotní pojištění stát, které byste si jinak musela hradit sama, pokud byste nebyla na ÚP, nebo byla bez zaměstnání.
Zdravotní pojišťovna neřeší výplatu nemocenských dávek. K tomu je kompetentní OSSZ. Vznik nároku na nemocenské má svoje zákonná pravidla a jedním z nich je účast na pojištění, to znamená buď trvání zaměstnání nebo počátek nemoci v ochranné lhůtě, která činí 7 kalendářních dní od ukončení pracovního poměru. Jestliže tyto podmínky nesplňujete, nemá význam se zajímat o další podmínky výplaty. Nárok na výplatu nemocenské dávky Vám nevznikne.
V souvislosti s tím chci jenom zmínit, že u peněžité pomoci v mateřství (druh nemocenské dávky) činí ochranná lhůta 180 kalendářních dní, počítáno od ukončení pracovního poměru do dne nástupu na PPM. Pokud je Vaše dlouhodobá choroba tohoto rázu, informujte se na nemocenském oddělení OSSZ, zda Vám vznikne nebo nevznikne nárok na dávku.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.