Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Porucha osobnosti jak jí porazit?

Od: skyrim* odpovědí: 9 změna:

Dobrý den, předem bych se chtěl všem omluvit za to že jsem v tuto chvíli píšu tuto zrovna na Vánoce ale trápim se tim a vůbec nevim jak to všechno dopadne a hlavně bych se chtěl zeptat těch co si podobných prošli a tak jsem se s vámi chtěl poradit.

Je mi 25 let, od základní školy do střední školy jsem byl velmi šikanovanej jak slovné tak fyzicky od svích spolužáku tak pedagogu a to bylo i na střední škole kde ten kolektiv byl bohužel taky špatnej, ve výchově to prý taky je jelikož od mala jsem byl docela dost ponižovanej a ta výchova byla taková přísnější umě, jestli mě rodiče někdy ponižovali tak vim že to nikdy nemysleli vážně ale prostě asi si neuvědomovali že mi to dost vadilo a nebo že jednou budu z toho mít velmi vážný psychycký problemy ve společnosti, jsem adoptovaný.

Kdybych měl popsat svou povahu a chování jako dítě tak jsem byl vždycky nekomunikativní ticý typ člověka něco jako introvert, od mala jsem strašně trpěl depresema uzkostmi a méněceností, byl jsem docela velkej samotář ale byly i dny kdy jsem s dětmi jako dítě si normálně hrál ale nějak jsem nikdy k sobě nikoho nepotřeboval což mi dost mrzelo že jsem věděl moc dobře že jsem bohužel trochu jiný než ostatní bohužel jsem to nedokázal změnit protože i přez to když jsem chtěl někam spadnout do kolektivu tak jsem si vždy hrál na extroverta hrál si prostě na něco co ve skutečnosti nejsem a nikdy nebudu stim se musim boužel smířít ale vždy jsem z toho byl unavenej a vyčerpanej když jsem si takhle musel na něco hrát jen aby se semnou někdo mohl kamarádit víc to bylo v pubertě moc lidí se semnou bavit nechtělo a každej mě spíš odháněl měli mě za divnýho a nebo prostě jim vadilo i že nedělám co jiný, že jsem se nedokázal přemluvit nikdy ke kouření cigaret, alkoholu a drogám což hodně mích spoluvrstevníku dodnes dělá ale nikdy jsem nikoho neposlouchám a celej život používám svou hlavu tak i hlavně i kvůli tomu mě nějak nikdy nikdo nemusel a nebo mě každej odstrkoval a nebo mě považovali jakoby za něco méně cenýho aspoň podle jejich chování kemně mi to tak přišlo. ALe byl jsem velmi hodný dítě, nebyl lakomej neproblemový dítě a hodně citlivý.

Začal jsem vyhledávat odbornou pomoc, protože teď v dospělosti teda do dospělosti trpim i teď depresemi, nespolečenský nejsem už to nějak vymizelo časem nebo vlastně věkem ale začli se prostě objevovat další problémy a to se hlavně objevuje ve společnosti když jsem mezi lidmi nebo když jdu mezi lidi že cejtim jakoby bezdůvodnej strach, stres, pocení, třesu se, mám špatný dejchaní, nesnesu pohled z očí do očí, mám pocit že mě někdo sleduje, nebo mám potřebu někoho pořád sledovat a nedokážu to ovlivnit abych nikoho nesledoval, prostě nějaký tiky a nejde to nějak ovlivnit vůli a čim víc to potlačuju a předstírám že mi nic není akorát mi bolí hlava ještě víc se potim jsem unavený vyčerpaný a mám i svalový napětí i psychyký a někdy mi jde do rukou i do nohou křeče. Nedokážu ani jít naproti člověku vždycky sklopim hlavu a potom tepve jdu a nebo prostě rači to obejdu jinou stranou abych nemusel jít okolo nějakýho člověka ale snažim se stim bojovat ale je to velmi těžký.

Začal jsem to řešit s psychyatrem a s psychologem, k Psychologovy chodim na terapie tam si sní většinou jen povídam o všem a pak jsem odní dostal i papír kterej jsem dal psychologovy podle toho mi určila diagnozu a nasadila i léky ted beru Velaxin 50 MG dlouho jsem se chtěl vyvarovat lékum ale prostě to už nejde bez těch leku akorát je to horší a horší a nejhorší je právě to že jsem dlouho marodil doma a nesměl jsem ani chodit do práce protože jsem měl takový stavy a takovej nepřekonatelnej strach chodit do tý práce že prostě jsem musel dlouho zůstat doma ale ani ted to není dobrý.. Doktorka mi řekla že to můžu mít dědičný a nebo to může být i výchovou nebo tim co jsem si prošel jako je ta šikana atd že všechno může být z toho ale já ani nevim jako nemoce jaký mám vlastní rodiče neznám nevim co se tenkrát stalo že jsem byl adoptovaný ale rodiče mi řekli ty co mě vychovavali že se omě nestarali prostě a že někdo z nich musel být poruchu osobnosti a bohužel jsem to dostal i já.

Ted beru teda ty leky ale zatim necítil žádný změny beru leky skoro měsíc a nejcetim vůbec ulevu, příjde mi že ty problemy jako strach z lidí a plachost je taková víc intenzivnější cejtim větší podražděnost, bohužel se bojim jiných leku a jejich vedlejších učinku z toho velaxinu nejsem tak otupělej ale u jiných už asi budu ale prostě asi nezabíraj nebo nevim, doufám že se z toho dostanu a budu moc žít jako jiný lidi, protože s psychykou bojuju vlastně od mala ale tehdy jsem si neuvědomoval ani rodina nic nevěděla že už od mala jsem nebyl psychycky uplně v pohodě jenže tehdy jsem si to neuvědomoval protože jsem si myslel že toje moje povaha se kterou jsem se tak narodil jinak bych to dávno už řešil. Tak bych se chtěl zeptat jestli pomužou terapie doktorka říkala že jí hodně potřebuju ale je to dost nepříjemný být mezi lidmi mám takovej bezduvodnej strach stres taky, pocit že mě někdo sleduje nebo se pořád někdo v kuse namě dívá prostě nebo pořád sleduju někoho já aniž bych to ovlivnoval já prostě proto jsem musel skončit i v práci protože mě v práci i kvůli tomu většinou vyhazovali a zaměstnavatele netolerovali moje zdravotní problémy a nebo si mysleli že jsem divnej. Děkuju za pomoc. Myslel jsem si že mám socialní fobii ale podle doktorky je to pouze porucha osobnosti. Chtěl bych žít jako jiný nikdy jsem nepoznal uplně normální zdravej stav psychyky doufám že se z toho dostanu :/. Dost mě to ve všem omezuj a trápí mě to.

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Před sto lety žádné poruchy osobnosti nebyly, protože bylo potřeba spousta fyzické práce na plno věcí. Místo sezení u počítače si najděte něco, co budete dělat ručně, bude to mít výsledek a nehrabte se pořád v tom, co bylo! To je to nejhorší. Proč si myslíte, že v pohádkách se hlavní hrdina nesmí ohlédnout - protože to ohlédnutí by ho stáhlo do těch sraček, odkud vyšel. Najděte si něco, kde budete pomáhat druhým - péče o koně, práce v útulku, pomáhat někde na statku... Dnes jen každý čeká, kdo mu pomůže, píše sem do poradny sáhodlouhé dotazy, ale aby pomohl jiným, to nenapadne nikoho. Taky si najděte na netu pronaladu.cz a tam si počtěte. A proč vlastně má člověk strach z lidí? Je v tom obrovská vnitřní nejistota. Když si vzpomenu, co jsem kdysi prožila, tak druhý by si z toho hodil špagát. Ale jak se říká, kdo chce, hledá způsoby, kdo nechce hledá důvody. Vykašlete se na to, co si myslí atd. jiní lidi a něco si najděte.Všude se hledá spousta dobrovolníků.

skeptic
hodnocení

0x

Silně pochybuji, že by poradci věděli víc než psychologové. *nevi*

skyrim*
hodnocení

Tak je i taková doba dneska že hodně lidi trpí podobnýma nebo stejnýma psychyckýma potížema, když jsem viděl psychyatrii a ty fronty tam mladých lidí a mladších než jsem já? tak jedině co na to můžu říct strašný :/

hodnocení

0x

Napsal jste v textu - "... pouze porucha osobnosti".

Poruchy osobnosti jsou různé. Nemyslím si, že lze použít slovo - pouze. Tady jsou odkazy na soubory, kde jsou popsány poruchy osobnosti

old.lf.upol.cz/...

is.muni.cz/...

solen.sk/...

Rozdělit něčí chování nebo potíže zcela přesně na konkrétní poruchy osobnosti samozřejmě nelze. to rozdělení je přibližné. Podstatný faktor léčby poruch osobnosti je dostatečná trpělivost. Jestliže nějaké výraznější výsledky nejsou po určité relativně krátké době, např. po čtvrtroce, tak je potřeba být trpělivý a snažit se vydržet, aby z toho jakoby "neúspěchu"nazačala vznikat nějaká frustrace. Samozřejmě je možné, že v případě některých pacientů není zvolen správný způsob psychoterapie. Myslím si, že je lepší, nespoléhat se jen výlučně na rady psychologa (psychiatra), ale snažit se se o tom problému dozvědět lecos sám. Jsou různé knihy, kde jsou použitelné rady. Pokud máte určité obavy a úzkosti, tak by Vám možná pomohly i rady např. z publikace, na kterou je odkaz

lundbeck.com/...

Psychoterapie může být různá. Jsou různé tzv. psychoterapeutické směry. Na některé potíže jsou vhodnější určité směry, na jiné potíže zase jiné směry. Tady je odkaz na diplomku o tom

is.muni.cz/...

Těžko posuzovat, na jaké potíže je vhodnější jaký psychoterapeutický postup (směr). Pokud jsou potíže způsobeny dlouhoodbým "opakováním"určitých nechtěných návyků, tak může být vhodná léčba kognitivně behaviorální terapií. Pokud jsou potíže způsobeny např. nevhodnou výchovou v dětství, šikanou atd., tak by asi měla být vhodnější nějaká "forma"psychodynamické terapie tedy snaha o zpracování různých prožitků, třeba částečně tzv. "vytěsněných"z vědomí. Najít pro konkrétního pacienta vhodný postup není jednoduché. Je možné snažit se "odprostit"od dávných zkušeností a prožitků a přijmat je vyrovnaně a klidně, bez nějakých nadměrných emocí. Jsou např. lidi, kterým pomůže k nějakýmu vnitřnímu klidu sportování. Některým lidem zase k vnitřnímu klidu může pomoct i meditování. Je to různý.

Některým lidem může pro začátek pomáhat to že si určité situace představují, tedy jak je zvládají v pohodě atd. Např. ve Vašem případě, že jste zcela v klidu mezi nějakými lidmi, bez obav.

hodnocení

0x

Víte co je Váš největší problém? Netrpělivost! Nemůžete po měsíci terapie čekat změny,ty přijdou mnohem pomaleji,terapie je práce na několik let,farmaka se také často hledají a užívají dlouho. Zdravím,pac.s depresí

psychika
hodnocení

0x
Chce to čas,mám také léky, ale na deprese a panickou poruchu. Ulevu jsem vlastně ucitila až po 2 roce terapií. Léky mám druhé,chce to dost na sebe pracovat a dělat věci, které jsou vám proti srsti. Půjde to, Ale chce to čas.. je potřeba být upřímný a říkat vše... úplně vse i to,z čeho máte strach. Držím palce

kami*
hodnocení

0x
Vše, co jste popsal, je v pořádku. Jde o bojový střeh, jste připravený na útok. Ta připravenost a strach Vás mají chránit. Bojovat s ním znamená bojovat proti sobě, to nelze. Když se něčemu bráníte, ztrácíte tím hodně síly, s tím souvisí pocit vyčerpání a bolesti hlavy.
Lidi sledujete, abyste viděl co nejdříve útok, co hrozí. A uhnete. Při útoku se objevuje i nejsilnější strach, strach o život.
Ve zvířecím světě je dívání se do očí, třeba psovi, často výzva k útoku. Lidem jsem se nedívala do očí, protože jsem byla méněcenná, nečistá, plná bolesti a strachu. V očích agresora bývá zlo, zuřivost, chlad.
Při šikanu máte pocit, že ze světa zmizela láska, ani Vy nemáte moc síly ji cítit a to ani k sobě. Tam, kde není láska, je strach a bolest. I strach z násilí.
Lásku je nutné trénovat. Snadno se zamilujete do krásy, nacházejte ji všude. Dívejte se do zrcadla, do svých očí a vnímejte klid, bezpečí a krásu. Trénujte to.
Zpomalte, klidnější myšlenky lépe uhlídáte, aby zůstaly jen ty hezké. Zlé a bolestivé berou sílu.
Doma jsem si vytvořila snového kamaráda, tomu jsem říkala své myšlenky, co jsem používala pro sebe. Tak mi došlo, jak moc některé zraňují. Ty zlé myšlenky se nesmějí už pak použít. Za 2 dny jsem měla srovnané myšlenky, které už nepoužiji (a snový kamarád mohl odejít, pomohl mi).
Pak jsem si představovala co nejvíc lidí, byli všude a čekali na moji lásku. Vyšla jsem v představě na balkon domu a všem vysílala co nejvíc lásky. To jsem dělala často. V mém světě je lásky hodně.
Útok jsem zažila, protože jsem měla dříve panický strach z násilí a potřebovala jsem strach nutně zpracovat a zbavit se ho. A to mi bez násilí nešlo. Naučila jsem se i základy sebeobrany a hlavně jsem dnes úplně v klidu. (Uklidňoval mne i cvik Jóga mudra, minimálně 5 min, po něm jsem šla spát). Dnes mne oslovuje i seriál Anatomie lži, který učí, jak porozumět výrazům ve tváři lidí.
Jen pro zajímavost, u nás jednoho zaměstnance vyhodili z práce, protože dal někomu facku. Dalšího upozornili, že příště odejde. Netoleruje se to.
Za bojový střeh "přírodě" poděkujte a když se budete cítit bezpečně, tak střeh zrušte. Stačí vědět, že boj skončil.

hodnocení

0x

Porucha osobnosti,s ní se nedá dělat nic,prostě je daná.Většinou je dědičná a může být umocněna nějakým traumatem.ostatní potíže léčit jdou.Svěřte se odborníkům a netrapte se pro poruchu osobnosti,to má dnes kvantum lidí a ani o tom neví..Jsou takové porušičky,pak poruchy a nebo extrémní poruchy a to vy nemáte,protože by jste byl třeba jinde..Chodte po celý život na psychoterapie,navštěvujte i psychiatra a budte trpělívý.psychické onemocnění,je péče na celý život a jen léčbou,můžete žít kvalitní život.Neklesejte na mysli a pracujte na sobě.

Ještě dodávám,že sice jak jsem zmínila,že porucha osobnosti je daná a nedá se s ní dělat sice nic moc,ale není na škodu i kvůli ní právě terapie,aby pacient vědělo co je tzv normální v myšlení,jelikož to díky této poruše neví a příjde mu myšlení normál a soustředí se pouze na vzniklé problémy a neuvědomuje si,že to způsobilo jeho jiné myšlení,postoj k věcem.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]