Nejste přihlášen/a.
Dobrý večer, prosím zdejší rádce o radu, jak dál postupovat, i když určitě se to tu už někde řešilo:
Koupě zboží přes internetový bazar (bazoš) - mezi dvěma soukromými osobami, nejde o eshop. S prodávajícím bylo dohodnuta platba předem a následné zaslání zboží. Částka včetně nákladů na zaslání byla domluvena přes 400 korun. Komunikace probíhala zejména po e-mailu, nicméně prodávající se stále nemá k zaslání zboží a ani potvrzení, zda mu dorazila na účet platba (prodávající dokonce napsal zprávu, kde se ptal, proč platbu ještě nemá na účtu, ačkoli by jí na účtu už mít měl). Při telefonickém hovoru jen poznamenal, že se na účet ještě podívá a dá vědět, od té doby nic.
K dispozici je: celá e-mailová komunikace od začátku, pouze křestní jméno prodejce a přibližná lokalita, telefonní číslo, číslo účtu, kam byla zaslána platba ( k dispozici je potvrzení od banky, že platba byla zaúčtována, platba z účtu odešla a nebyla vrácena zpět bankou).
Dotazy:
- lze nějak ověřit, zda platba na daný účet skutečně dorazila, aniž by se porušilo bankovní tajemství, a tím vyvrátit prodávajícímu, že platbu na účtě nemá?
- existuje obecně nějaká lhůta, dokdy má prodávající poslat zboží od obdržení platby, pokud není dohodnuto jinak?
- dá se s danými informacemi nějak pracovat v návaznosti například na bezdůvodné obohacení? Adresa prodávajícího k dispozici není. Pokud by bylo jednání vedeno telefonicky, nemám bohužel možnost si hovor nahrát. Jak dlouho mám případně ještě čekat, když první jednání a platba proběhla začátkem prosince? Při případném postihu, bylo by případně nějak přísněji posuzováno to, že jsem ZTP občan, nebo na tom nezáleží?
Děkuji
Můžete jít ještě do banky pro kontrolu, zda z vašeho účtu platba odešla na správný účet, ale mohlo dojít k chybě z vaší strany, stačí uvést chybně jedno číslo a už je platba někde mimo. Buď se platba vrátí na váš účet a nebo se může stát, že je připsána na chybný,ale existující účet, takže platbu má úplně cizí majitel.
Docela to i vypadá, že jste narazil na podvodníka.
Jednou jsem taky narazil na vykuka. Uvedl cizí účet u banky. Měl jsem známou v bance a tak mi řekli kdo je majitelem účtu, včetně adresy. Můžeš zkusit bankovního arbitra.No vybojoval jsem to i se soudními poplatky. Ty mi potom soud vrátil, takže jsem nakonec vydělal.
Pošli mu ještě 4601 Kč a pak se s tím začne zaobírat policie
Dobrý den, no ono jde o to, že věc ani odeslaná zřejmě nebyla. Domluveno bylo zaslání přes PPL a pokud je mi známo, tak ti mi vždycky volali, posílali SMS zprávu nebo podali zprávu na e-mail - nic z toho není, takže podle mě ani k odeslání nedošlo.
To máte nejspíš pravdu, ostatně potenciálním odesilatelem by zde byl váš obchodníprotějšek. Já se asi nevyjádřil přesně, já měl na misli vaši platbu
No platba mi fyzicky z mého účtu odešla a mám potvrzení z mé banky, že platbu zúčtovali. Taky se mi platba nevrátila, takže to vypadá, že ten účet existuje.
Jsou jen dvě možnosti bud jste poslal platbu na špatný učet to si ověříte lehce v bance při osobní návštěve.Nebo jste opravdu narazil na podvodníka a peníze jsou asi bohužel fuč,,,400.-kc není naštěstí likvidační částka.
Smutné a zoufalost je že někdo dokáže podvádět kvuli "usmrkaným" čtyřem stovkám.
Když už někdo má potřebu podvádět tak by to finačně mělo stát za to...
Je velmi pravděpodobné, že ten člověk je podvodník. Předpokládám, že peníze mu na účet připsány byly, ale on tvrdí že ne. Sice je možné, že spletl číslo účtu a náhodou takové číslo účtu existuje. Popř. je možné, že jste spletl číslo účtu Vy. Ale to je hodně málo pravděpodobné. Různých podvodníků bylo, je a bude hodně. Myslím si, že zboží Vám ten člověk nepošle a i kdyby jste mohl ověřit, zda tu platbu na účtě má a doložit mu to, tak Vám to stejně nebude nic platné. Policie je "zavalena" tolika případy, že těžko policisté budou řešit podvodníčka, který od Vás (a pravděpodobně více lidí) zinkasoval peníze za nedodané zboží. Navíc není jisté, zda se jedná o účet toho dotyčného nebo o účet ještě někoho dalšího. Může ten podvod mít vymyšlený tak, že použil účet někoho dalšího, kdo by v případě vyšetřování (pokud by bylo) tvrdil, že o ničem nevěděl a že si myslel, že se jedná o jiné platby. Bohužel, asi jste byl okraden o 400 Kč. Já jsem opatrný a když chci něco koupit, tak peníze předem neposílám a i když bych měl zájem o nějaké zboží na dobírku, tak si dvakrát rozmyslím, jestli mám riskovat, že někdo pošle "krabici" bez daného zboží.
Samozřejmě , pokud máte čas, tak můžete podat trestní oznámení pro podezdření z podvodu. Pokud byste to podal, tak předtím doporučuju "otestovat", jestli to byla "sólo akce" dotyčného "prodejce", nebo jestli je to pravděpdoobně ve větším rozsahu. Stačí si založit jinou emailovou adresu nebo požádat nějakého známého, zda by tomu dotyčnému odepsal na nějaký jeho inzerát (pokud jich má více). Stačí to nechat vyhledat pod jeho přezdívkou nebo telefonním číslem (přímo na bazoši). Pokud ano, tak by Váš známý (nebo Vy) předstíral zájem o dané zboží, a napsal by např. že chce zboží na dobírku (tak by bylo případně možné zjistit adresu) nebo že si dané zboží může vyzvednout osobně- třeba si vymyslet, že do daného města pojede, nebo že mu to tam někdo vyzvedne. Pokud se ten "prodejce" bude vykrucovat, že má málo času nebo že to na dobírku nemůže poslat apod. tak to jsou indície, že je to skutečně podvodník.
Jsou určité "finty", jak mírně zvýšit pravděpodobnost, že někdo kdo nabízí zboží přes internetovou inzerci není podvodník. Např. se dotyčné(ho) při telefonickém hovoru zeptat, zda by zboží případně mohl předat osobně. Třeba si vymyslet, že máte známého, který do daného města občas jezdí a vyzvednul by to. Pokud souhlasí, tak je mírně zvýšená pravděpodobnost, že se o podvodníka nejedná. Další možnost je domluvit se na zaslání na dobírku a jakmile je zboží odesláno (je dobré požádat o číslo zásilky), tak požádat např. nějakého známého, zda by o dané zboží projevil fiktivní zájem. Pokud mu dotyčný odpoví, že už zboží nemá, opět je mírně zvýšená pravděpodobnost, že se nejedná o podvodníka. Pokud odpoví, že zboží má, tak to taky může být tak, že má víc kusů daného zboží.
Obecně konstatováno, podvodům a krádežím prostě zcela zabránit nelze. Např. včera jsem jel v tramvaji a nějaký můž měl tři tašky. A přistoupili čtyři mladí( tmavší barvy pleti) a jeden z nich mu chvíli před zastavením před zastávkou z té jedné tašky něco odcizil a rychle vystoupil. Ten majitel tašek to sice zpozoroval ale nemohl už nic dělat. Prostě udělal chybu, že nepředpkládal, že přistoupí nějací takoví čtyři lidi.
Ani jsem to celé nečetl. Bazoš a platba předem je často poukaz na zbytečné problémy a ty peníze už nejspíš neuvidíte. Ověřit, zda má platbu na účtu, není moc reálné, bezdůvodné obohacení je sice pěkné, ale jelikož výše částky je marginální, spadne to na přestupek, případný v podstatě nereálný postih nemůže brát v úvahu zda jste indián, černoch, cikán nebo ZTP. Takže se víceméně smiřte s tím, že jste naletěl a odepište to.
ad1 - reklamujte platbu u své banky a oni vám řeknou, zda dorazila nebo ne
ad2 - neexistuje
ad3 - vzhledem k tomu, že jsou teď svátky bych vyčkal po svátkách, poté bych zkusil prodávajícího kontaktovat. Pokud bude tvrdit, že platba nedošla, tak viz ad1, pokud bude říkat, že došla a že pošle, tak se dohodnout do kdy. Pokud nebude dosaženo pokroku, pohrozit mu předáním věci policii a pokud s ním nehne ani to, tak to policii předat. Postupovat jinak proto, že jste ZTP by byla diskriminace.
Přímo na stránkách "bazoš" varují, že pokud prodávající nechce poslat své zboží na dobírku, tak máme zvýšit opatrnost a raději neobjednávat. Je tam i možnost nahlášení toho konkrétního člověka. Podle mne peníze dostal, ale možná, že zboží nemá. Také jste nemusel být vůbec sám, kdo mu naletěl. Až budete mít jistotu, že peníze z Vaší banky odešly a došla na uváděný účet, tak ho upozorněte, že to "plavat" nenecháte.
Co to je za rady. Žádná banka nesmí sdělit čí je účet na které byly poslány peníze. Pokud by byl účet špatný, tak se peníze vrátí odesilateli. Takže peníze byly jistě doručeny, ale účet může být úplně někoho jiného.
Príklad, nechápu proč to překrucujete. Nikomu neradím to co píšete. Kdybych já odeslala ze svého úču platbu na jiný účet, tak ho přece napřed musím znát. Můj účet banka zná a tak může zkontrolovat, jestli odešla platba z mého účtu na účet, který jsem zadala. Nevím co v tom hledáte. No a pak si klidně může odesilatel zkontrolovat, jestli číslo účtu souhlaí s tím, který mu prodejce dal a je vystaráno. Dál přece nemusí pátrat. Pokud mu dal prodejce špatné číslo, kje to jeho vina a chyba. A ať to řeší on.
Peníze lze poslat pouze na existující účet. Kdo chce podvést není tak blbej, aby uvedl svůj účet. Nějaký "bílý kůň" se vždy najde. Je těžké to pochopit
A bance je úplně jedno kam to pošle. Pouze při uvedení špatného účtu se peníze vrátí odesilateli. Není nic nového, když odesílatel uvede špatně číslo banky a tam číslo účtu existuje tak to banku nezajímá. Dokonce nesmí ani sdělit majitele tohoto účtu. Od toho je finanční arbitr.
Nikde neuvádím, že by měl tazatel pátrat po jménu toho prodejce, nakonec proč by pátral, to přece ví z Aukra. Zřejmě nerozumíte psanému slovu. Já o voze, Vy o koze.
Ale já netoužím Vás překvapit , co bych z toho asi měla? A vidím, že se tady řeší, jestli nebyly náhodou peníze poslané na jiný účet. I kdyby došlo k omylu ze strany odesilatele, tak si to může tazatel zkontrolovat úplně sám. Číslo účtu kam to poslal přece má a také má možnost si zkontrolovat, jaké číslo mu prodejce poslal a hned uvidí, jestli poslal na správné číslo a odesilatel lže, či jestli se v sám v odesílání spletl a shodou okolností, takový účet existuje. V tom případě by ale musel on sám oslovoit svou banku a informovat je o svém omylu a ta může zakročit a žádat peníze zpátky. Ale jestliže platba už odešla, což je tento případ, neznamená to, že to banka rychle vyřídí. A také může ten příjemce dělat "mrtvého brouka". A pak by to musel řešit soud. Ale při několika stovkách to smysl nemá. A vůbec bych tohle nemusela vysvětlovat, kdybyste rozuměl tomu, co jsem původně napsala. Já jsem nemluvila nikde o bance, ale o Bazoši, že tam to má nahlásit. A vy jste z toho udělal, že radím, aby šel do banky a vyzvídal tam jméno příjemce a Vy jste začal spekulovat, že mohl poslat peníze na cizí účet
. Tak si příště odpusťte zbytečné poznámky, nebo pořádně čtěte.
Tím odesilatelem, který by eventuelně mohl lhát, myslím toho člověka, co prodává zboží. Vám se to musí dávat nějak polopaticky, jinak jste schopný z toho udělat zase jiný "příběh" a budete se mne snažit nachytat, za Vámi nesprávně pochopené slovo. Že Vás to pořád baví...
Zajděte do banky, na jejíž účet jste prodávajícímu odeslal peníze. Tam řekněte, že jste poslal chybně peníze na tento účet, vyplníte žádost o vrácení. Banka vyzve majitele účtu, ten pak buďto peníze vrátí a nebo se bude bránit s tím, že platba byla oprávněná. Tím přizná, že je obdržel.
Lidi jste schopni pochopit, že banka nesmí nic takového sdělit. Teda pokud tam není dobrý známý. Od toho je finanční arbitr
Priklad1 - je těžké pochopit psaný text? Nikdo přece nechce, aby banka něco sdělovala. Takto se postupuje v případech, kdy např. omylem pošlete peníze na jiný účet. Vyplníte žádost, banka ověří platbu a osloví majitele účtu, ten komunikuje s bankou. Pochopitelně jméno majitele účtu banka nesdělí, pouze žadatele informuje o výsledku.
Každá banka má možná jiný postup, takto jsem řešil u ČS.
Tak to si nechám vysvětlit. Příjemce může říci, že mu ty peníze patřily. Co dál. Bance je to jedno. Zažaluješ a koho. Tak povídej.
No třeba takto.
Poslední možnost? Soud
Na banku byste se měli obrátit, i pokud do čtyř týdnů od podání žádosti platba nedorazí. Tentokrát ovšem nebudete žádat příjemce o vrácení peněz, nýbrž jeho banku o poskytnutí identifikačních údajů. Žádost lze opět vyplnit u vlastní banky, která ji pak předá dál. Banka protistrany musí vaší žádosti vyhovět. "Pokud příjemce finanční prostředky nepošle zpět, má náš klient nárok požádat o sdělení kontaktních údajů neoprávněného příjemce platby. Na základě této žádosti mu v souladu s platnou legislativou předáme kontakt na příjemce, konkrétně jméno a příjmení, datum narození a adresu trvalého bydliště. U právnické osoby název, IČ a sídlo,"vypočítává Filip Hrubý z České spořitelny. Poskytnutí kontaktních údajů ovšem nebývá zadarmo. "Služba poskytnutí součinnosti je zpoplatněna částkou 302,50 koruny včetně DPH,"dodává Hrubý.
Zdroj: penize.cz/...
Poslal jsi 400 Kč, poplatek 302 Kč, nějaký ten telefon. Nejlépe zastoupení advokátem. Jeden úkon tak 1500 Kč a těch bude několik. Když budeš úspěšný, není nad dobrý pocit, že jsi dostal 400 Kč zpět.
Samozřejmě, že zrovna tazateli se tohle nevyplatí. Ale Vy jste tvrdil, že to nejde. Že banka nemůže, porušení bankovního tajemství a další blablabla. Banka může, ale v případě pár stovek to nemá smysl. Proto jsem mu radila, aby si stěžoval na "Bazoši" a ne v bance.
Už mne nabaví aby jste na mne reagovala. O žádném bankovním tajemství nebyla ani zmínka. Prostě banka nesmí. Pokud někdo poruší předpis je něco jiného. Pokud bance něco nařídí soud, nebo finanční arbitr je zase něco jiného.
Tak si příště dejte pozor a nezačínejte reagovat Vy na mne. Já jsem s tím nezačala. Děláte to neustále. Mně to také nebaví, co si o sobě myslíte? Že se já nechám od Vás peskovat a sklopím uši a budu mlčet? Tak to jste na omylu. Vaše vysvětlování je jenom snaha vymotat se ze svého omylu, protože nemáte na to, abyste to přiznal. Dejte "pokoj" Vy mně a já dám mileráda "pokoj" Vám.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.