Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

 

Vážně jsou ta éčka až tak škodlivá?

Od: ecka odpovědí: 42 změna:
Ahoj, tento týden jsem na internetu viděl jedno video, kde se hovoří o eckach a o tom, že to není až takové zlo, jak si mnozí myslí. A rád bych se zeptal na názor, co si o eckach myslíte vy?
Zde je odkaz na zmíněné video

youtu.be/...

 

 

42 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

 

 

lipanek
hodnocení

6x

Není Ečko jako Ečko. Některé je neškodné a některému se raději vyhnout. Najděte si právě to konkrétní, které Vás zajímá a které Váš koupený výrobek obsahuje.

Přehled dobrých a špatných - dtest.cz/...

host

 

idanova*
hodnocení

6x

Zdravím. Je nutné vycházet z toho, proč se do potravin Éčka dávají. Jednoduchá odpověď - protože jde o boj o prachy zákazníka. Stejný tovar vyrobí a prodává fůra výrobců. Kdo víc utrží? => ten, kdo víc prodá, a víc prodá ten, kdo zaujme víc zákazníků. A čím? Tím, že jeho např. salám má výraznější barvu. 2. výrobce taky přidá barvivo (chemické je levnější než přírodní, proto chemie) + vůni, další + ochucovadlo 1.+ 2. + 3. ..., + zvýrazňovač chuti, + umělinu imitující kousky masa, + umělinu imitující kousky špeku, jenomže to způsobí divné pachuti, tak se rozředí vodou, jenomže pak se hmota rozpadá - tak se zpevní bůhví čím, chuť zpevňovadla se potlačí solí, to nestačí, tak se přidá +++. A když se to tváří jako hezký a voňavý salámek, tak je to taková sr****, že by to hned shnilo. Tak se tam přidají konzervanty, aby se to tak hned nekazilo. No a tím bojem o naše peníze se ze základní salámové hmoty (takové, jaká bývala dřív), stane to, co se prodává dnes. Zamyslete se sám, zda byste dobrovolně toto všechno jedl, kdyby to nebylo součástí toho hezkého salámku.A ..."Kdyby to bylo škodlivé, tak je to dávno zakázané"... A jak zakázat všem těm chemickým firmám tyto přísady vyrábět, jiným tyto technologie vyvíjet, skladníkům skladovat, distributorům distribuovat, překupníkům přeprodávat... a zároveň dávat hromadě lidí práci a nakonec platícím vzít jídlo? Jak? A kdo? Kde není žalobce, tam není soudce. A myslíte, že bychom se dokázali všichni, celý národ domluvit a ty sr**** prostě přestat kupovat a žádat nechemické jídlo? Ida

 

rv*
hodnocení

2x

Kdyby to bylo škodlivé, tak je to dávno zakázané.

23.12.19 13:37

@magdon: kdybyste o tom něco věděla, tak docela dost Éček byla nejdřív povolena (proto dostala kod E) a pak postupně zakázaná, protože se nějaké škodlivé účinky našly. Nebo jsou zakázané v koncentracích nad X nebo v potravinách určitého typu. To várobci (aspn v Evropě) víceméně dodržují. Ale neplatí, že všechno chemické je škodlivé a že všechno přírodní je zdravé a dobré. Fascinuje mě, jak se nějaká pipina nejdřív může zbláznit kvůli pár Éčkum, pak si dá tučné maso, dvě skleničky vína a nakonec cigaretu. To jsou všechno karcinogeny, ale nikdo je nezakazuje.

 

hodnocení

1x
avatar totak
Jako vsechno, tak i éčka musíš posuzovat zdravým rozumem a ne je všechny šmahem házet do jednoho pytle. Ven si třeba vinaře.. Ti by bez éček prodávali akorát dezertní vína. Bez pyrosyřičitanu suché víno nevyrobíš a neuchováš. Na flašce pak musíš mít upozornění že víno obsahuje síru. Ale nikdo už ti neřekne, že se pyroše dává do 50 litrů množství na špičku tupého nože :) Stejně je na tom se škodlivostí i glutaman - kdyby byl tak hrozný jak o něm bájí, tak půlka Asie už dávno vymřela. Některé asijské kuchyně ani nepoužívají běžnou sůl. Používají sojovku a glutaman. Asi jim nikdo pohádky o glutamanu nevykládal.

 

hodnocení

0x
avatar gotrekzagary

Éčka jsou všude, takže je vůbec neřeším.

pavelpavel*

Klasická rezignace a proto je svět takový jaký je. Možná by ses měl inspirovat tím co dávají do jídel dětem a co pak tedy dospělým. :( Korupce je také všude a proto jí neřešíme a tak jí tu máme.

Kdybych se inspiroval tím co dávají do tzv. "dětských jídel" tak je moje dcera dost možná již na JIPce... vzhledem k testu "dětských šunek", které těch "dobrot" obsahují daleko víc, než normální výrobek. ;)

 

hodnocení

0x

No, mně na "éčkách" vadí jenom to, že jsou pro pitomce. Uvítal bych, kdyby se místo kódů užívaly názvy.

Já ne. Éčka byly zavedeny právě proto, aby se v tom dalo jednodušeji orientovat. Naopak potkávam výrobky označené velkým nápisem "Bez Éček" a když si přečtu složení, tak je tam nejmíň 6 Éček, ale rozepsaných názvem.

 

jendad
hodnocení

0x

Je to jen označení . Třeba kyselina citronová je také ečko (ta je v citronu) , ale pak je tam hromada konzervantu co prodlužují trvanlivost a ničí veškeré bakterie ve střevech .

televizeseznam.cz/...

Veškeré?

Mimochodem, takový botulotoxin střevní bakterie neničí - takže je v pohodě?

jendad

Problém je , že vy nevíte jak které konzervanty pusobí . Prostě prumyslová potravina co je v obchodě týdny než si ji někdo koupí a nezkazí se asi nebude žádná hitparáda .

A botulotoxin není náhodou jed z kterého se otrávíte (zkažené konzervy )?

A sám to píši . V citronech je kyselina citronová a to je označeno jako ečko .

Mimochodem - co je to "průmyslová potravina"?

jendad

No asi to co se dělá ve velkém a kde se používají tyto konzervanty. Jak bylo zmíněno v tom videu , je velký rozdíl mezi klobásami z hypermarketu a domácím které si uděláte u svého řezníka a kde tyto konzervanty nepoužíváte .

Chápu , že někteří lidé si nepustí ani ty odkazy .

Průmyslová potravina? Starší, vzpomínáte když byla plíseň na kompotu? Seškaráblo se to, připadně horní vrstva se vyhodila. Nahnilé jabko se okrájelo, totéž s bramborem nebo pomerančem. Je pravdou, že v té době neexistoval chemický průmysl.

jendad

Jinak řeba mléko je dobré pro střeva a to i v krabici . Stejně tak pivo nebo víno . Akorát s mírou ;)

televizeseznam.cz/...

Jaké konzervanty nepoužívá Váš řezník?

jendad
Dává sůl a koření. Co se používá v obchodě si můžete přečíst na zadní straně obalů.

Mléko v krabici a dobré?V tom případě pochybuji že jste pil mléko!Ta bílá vodička má s mlékem společnou barvu a asi nic víc.Zkuste toto nechat zkysnout a vypít-poserete se ,tedy pokud todokážete vypít. Poctivé mléko se zkyslé dá vypít a je dobré!

Jinak mnoho řezníků ne-li snad většina používá minimálně tzv rychlosůl abys se výroba urychlila.Pokud se nakládá doma do obyčejné soli pak na podstatně déle!

 

pavelpavel*
hodnocení

0x

Klid Monsanto dodá kvalitu. 100% kosher!

 

hodnocení

0x

Tady je odkaz na soubor, kde jsou informace o potravinářských přísadách (lidově o éčkách)

ctpp.cz/...

Tady je odkaz na stránku, kde je popis těch přísad

wiki.ekoporadna.cz/...

Tady je odkaz na článek, kde je popis hodně škodlivých "éček". Správnost údajů tam uvedených jsem neověřoval

nazeleno.cz/...

 

ss
hodnocení

0x

Proč jsme na předním místě v Evropě v rakovině tlustého střeva?Protože u nás každý osel má rád salámy a uzené a hloupé ženské,hloupé kuchařky,kuchaři do všeho přidávají při vaření uzeniny,slaniny,klobásy salámy a jiné hlouposti místo koření a čerstvého masa,protože neumí bez toho pořádně vařit protože jim to jejich omezenost nedovolí.Všude se píše,že uzenina obsahuje plno syntetických Eček,syntetických nakládacích solí a rychlosolí,konzervantů,které jsou rakovinotvorné a po znovu ohřátí při dalším vaření nebo při ohřání se jejich jedovatost ještě zvýší ! .Proto spousta hloupých lidí dává do polívek salámy,klobásy a do jídel slaninu,aby tyto jedy do sebe cpali o stošest

Taqk si tady čtu všechna ty objevné a zamítavé reakce. Většinou na všechno. Nejen na uzeniny. Je zajímavé, kolik lidí to všechno ví a přesto konzumuje. Hmhmhm, divné! *ee*

ss

vše je o lidské hlouposti neboli hlavně když se s chutí nacpu a to mi stačí.Stačit jim to přestane až když jim lékař řekne,že mají rakovinu střev a pak protáhnou hubu a budou se do těchto hloupých lidí zbytečně cpát miliardy korun léčby.Každý řezník a uzenář by měl mít na ceduli napsáno:Prodávám rakovinu střev

Milý ss, nejspíše máte pravdu. Už několikrát tady byly podobné diskuze, ale zeptám se znovu vás: Vy víte co máte jíst? Vy víte, kdo a z čeho to vypěstoval a vyrobil? Vy víte, jak to skladoval,? Čím krmil? Čím hnojil? Jak zpracovával? A když už se všechno dozvíte, prosím, vyjmenujte mi, stačí 3 suroviny, proti kterým nikdo nic nebude namítat. Fakt, stačí 3. *hej*

ss

stačí nejíst uzeniny plné umělých syntetických jedů,nechlastat coly a jiné pití,které jsou ze syntetické umělé kyseliny,nežra.. připálené tmavé housky a chleby,co všude nabízí po supermarketech,protože tepelná úprava jídla nad 120 stupňů obsahuje už rakovinotvorné látky.Lepší je vařit v parním hrnci než péct.Ale kdo by si s tím lámal hlavu.Lepší a pohodlnější je sežrat každý šmejd,co nám v krámu a kuchařky,kuchaři *smich*nabízí

Týýýjooo, to je ale hodně těžký blábpl!*smich2* *alene*

Tady si někdo myslí, že stačí když nebude jíst uzeniny a bude tu do stovky :)
Škoda že to není tak jednoduché.
ss

potrefená husa se vždycky ozve,hlavně ta méně chápavá,co má kus uzeniny každý dn na talíři nebo v jídle.Uváděl jsem jen příklady

ss

*smich*a pro ty méně chápavé potrefené husy doporučuji přečíst příspěvek přede mnou od ,,idanova" Vše je o lidské hlouposti.Kde není žalobce,není ani soudce

Potrefená husa má vepřové, králíky, husy, kachny, slepice a krocany vše z vlastního chovu, takže si s éčky v uzeninách nemusí lámat hlavu. A taky ví že když zaváří maso do sklenic (protože mrazáky jsou plné) tak je lepší přidat trochu rychlosoli protože likviduje Clostridie spolehlivěji než trojí zaváření. Lepší sníst trochu dusičnanu v mase než když si někdo dá 30 deka Nivy plné sodíku a myslí si jak nevyzrál na éčka
27.12.19 17:43

Totak *palec*;) *palec*

ss

totak,fakt hustý.Maso doma vyrostlé a pak do toho dávat syntetický prášky rychlosoli.To by každý nedokázal.Než to prasit chemií tak to radši nacpu do mrazáku*smich*A než to prasit chemií tak raději omezit chov,když nejsem schopný to sníst

Ta rakovinotvornost uzenin není z Éček, ale hlavně z tuku a nedostatku kompenzace toho tuku zeleninou. To má o několik řádů větší vliv než nějaká Éčka.

@totak: rychlosůl je obyčejná sůl, doplněná jen 0.5% dusitanových sodných a draselných solí. Takže rychlosolí toho konzumenta nacpeš sodíkem úplně stejně. Navíc do něj nacpeš ty dusitany, které poškozují vazivové tkáně (šlachy a klouby). Dusitan draselný je podezřelý na rakovinotvornost.

 

 

mak*
hodnocení

0x

Éčka jsou přísady do potravin, to označení se zavedlo proto, aby výpis složení nebyl tak dlouhý. Zároveň vešlo v podvědomí, že éčka jsou jedy a dnes jsou moderní potraviny bez éček. Takže dnes, když někde bude E330, tak to spousta lidí nebude kupovat, přitom je to obyčejná kyselina citronová. Někteří výrobci už upouštějí od označení pomocí EXXX a místo E621 napíšou "látka zvýrazňující chuť" a lidi jsou spokojení, že tam není žádné éčko, přitom tam mají poměrně nebezpečný glutaman sodný.

"Éčko" znamení přísada do potravin, neříká to nic o její škodlivosti. Je třeba se zajímat o jakou konkrétní přísadu se jedná.

ss

Nikdo tady neříká,že všechny Ečka jsou jedovatá,ale některá jsou,některá nejsou

Odkud máte tu nebezpečnost glutamanu sodného? Asijská kuchyně ho používá tisíc let (což samozřejmě nic neznamená).

 

roro
hodnocení

0x

Mnohi tu odpovedali dobre. Odporucam si najst nejake kompletne zoznamy emulgatorov, kde su aj popisane jednotlive aditiva co su zac, preco sa pridavaju do jedal, kde sa nachadzaju, ako su prospesne, ci skodlive a dalsie informacie. Taketo informacie su uz dostupne. Pravdepodobne najdes viac zoznamov, zdrojov, ktore sa budu od seba lisit. Nevzdavaj sa, po prestudovani viacerych budes viac v obraze.

 

 


 

 

 

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]