Nejste přihlášen/a.
Není Ečko jako Ečko. Některé je neškodné a některému se raději vyhnout. Najděte si právě to konkrétní, které Vás zajímá a které Váš koupený výrobek obsahuje.
Přehled dobrých a špatných - dtest.cz/...
Zdravím. Je nutné vycházet z toho, proč se do potravin Éčka dávají. Jednoduchá odpověď - protože jde o boj o prachy zákazníka. Stejný tovar vyrobí a prodává fůra výrobců. Kdo víc utrží? => ten, kdo víc prodá, a víc prodá ten, kdo zaujme víc zákazníků. A čím? Tím, že jeho např. salám má výraznější barvu. 2. výrobce taky přidá barvivo (chemické je levnější než přírodní, proto chemie) + vůni, další + ochucovadlo 1.+ 2. + 3. ..., + zvýrazňovač chuti, + umělinu imitující kousky masa, + umělinu imitující kousky špeku, jenomže to způsobí divné pachuti, tak se rozředí vodou, jenomže pak se hmota rozpadá - tak se zpevní bůhví čím, chuť zpevňovadla se potlačí solí, to nestačí, tak se přidá +++. A když se to tváří jako hezký a voňavý salámek, tak je to taková sr****, že by to hned shnilo. Tak se tam přidají konzervanty, aby se to tak hned nekazilo. No a tím bojem o naše peníze se ze základní salámové hmoty (takové, jaká bývala dřív), stane to, co se prodává dnes. Zamyslete se sám, zda byste dobrovolně toto všechno jedl, kdyby to nebylo součástí toho hezkého salámku.A ..."Kdyby to bylo škodlivé, tak je to dávno zakázané"... A jak zakázat všem těm chemickým firmám tyto přísady vyrábět, jiným tyto technologie vyvíjet, skladníkům skladovat, distributorům distribuovat, překupníkům přeprodávat... a zároveň dávat hromadě lidí práci a nakonec platícím vzít jídlo? Jak? A kdo? Kde není žalobce, tam není soudce. A myslíte, že bychom se dokázali všichni, celý národ domluvit a ty sr**** prostě přestat kupovat a žádat nechemické jídlo? Ida
@magdon: kdybyste o tom něco věděla, tak docela dost Éček byla nejdřív povolena (proto dostala kod E) a pak postupně zakázaná, protože se nějaké škodlivé účinky našly. Nebo jsou zakázané v koncentracích nad X nebo v potravinách určitého typu. To várobci (aspn v Evropě) víceméně dodržují. Ale neplatí, že všechno chemické je škodlivé a že všechno přírodní je zdravé a dobré. Fascinuje mě, jak se nějaká pipina nejdřív může zbláznit kvůli pár Éčkum, pak si dá tučné maso, dvě skleničky vína a nakonec cigaretu. To jsou všechno karcinogeny, ale nikdo je nezakazuje.
Klasická rezignace a proto je svět takový jaký je. Možná by ses měl inspirovat tím co dávají do jídel dětem a co pak tedy dospělým. Korupce je také všude a proto jí neřešíme a tak jí tu máme.
No, mně na "éčkách" vadí jenom to, že jsou pro pitomce. Uvítal bych, kdyby se místo kódů užívaly názvy.
Je to jen označení . Třeba kyselina citronová je také ečko (ta je v citronu) , ale pak je tam hromada konzervantu co prodlužují trvanlivost a ničí veškeré bakterie ve střevech .
Problém je , že vy nevíte jak které konzervanty pusobí . Prostě prumyslová potravina co je v obchodě týdny než si ji někdo koupí a nezkazí se asi nebude žádná hitparáda .
A botulotoxin není náhodou jed z kterého se otrávíte (zkažené konzervy )?
A sám to píši . V citronech je kyselina citronová a to je označeno jako ečko .
No asi to co se dělá ve velkém a kde se používají tyto konzervanty. Jak bylo zmíněno v tom videu , je velký rozdíl mezi klobásami z hypermarketu a domácím které si uděláte u svého řezníka a kde tyto konzervanty nepoužíváte .
Chápu , že někteří lidé si nepustí ani ty odkazy .
Průmyslová potravina? Starší, vzpomínáte když byla plíseň na kompotu? Seškaráblo se to, připadně horní vrstva se vyhodila. Nahnilé jabko se okrájelo, totéž s bramborem nebo pomerančem. Je pravdou, že v té době neexistoval chemický průmysl.
Jinak řeba mléko je dobré pro střeva a to i v krabici . Stejně tak pivo nebo víno . Akorát s mírou
Mléko v krabici a dobré?V tom případě pochybuji že jste pil mléko!Ta bílá vodička má s mlékem společnou barvu a asi nic víc.Zkuste toto nechat zkysnout a vypít-poserete se ,tedy pokud todokážete vypít. Poctivé mléko se zkyslé dá vypít a je dobré!
Jinak mnoho řezníků ne-li snad většina používá minimálně tzv rychlosůl abys se výroba urychlila.Pokud se nakládá doma do obyčejné soli pak na podstatně déle!
Proč jsme na předním místě v Evropě v rakovině tlustého střeva?Protože u nás každý osel má rád salámy a uzené a hloupé ženské,hloupé kuchařky,kuchaři do všeho přidávají při vaření uzeniny,slaniny,klobásy salámy a jiné hlouposti místo koření a čerstvého masa,protože neumí bez toho pořádně vařit protože jim to jejich omezenost nedovolí.Všude se píše,že uzenina obsahuje plno syntetických Eček,syntetických nakládacích solí a rychlosolí,konzervantů,které jsou rakovinotvorné a po znovu ohřátí při dalším vaření nebo při ohřání se jejich jedovatost ještě zvýší ! .Proto spousta hloupých lidí dává do polívek salámy,klobásy a do jídel slaninu,aby tyto jedy do sebe cpali o stošest
Taqk si tady čtu všechna ty objevné a zamítavé reakce. Většinou na všechno. Nejen na uzeniny. Je zajímavé, kolik lidí to všechno ví a přesto konzumuje. Hmhmhm, divné!
vše je o lidské hlouposti neboli hlavně když se s chutí nacpu a to mi stačí.Stačit jim to přestane až když jim lékař řekne,že mají rakovinu střev a pak protáhnou hubu a budou se do těchto hloupých lidí zbytečně cpát miliardy korun léčby.Každý řezník a uzenář by měl mít na ceduli napsáno:Prodávám rakovinu střev
Milý ss, nejspíše máte pravdu. Už několikrát tady byly podobné diskuze, ale zeptám se znovu vás: Vy víte co máte jíst? Vy víte, kdo a z čeho to vypěstoval a vyrobil? Vy víte, jak to skladoval,? Čím krmil? Čím hnojil? Jak zpracovával? A když už se všechno dozvíte, prosím, vyjmenujte mi, stačí 3 suroviny, proti kterým nikdo nic nebude namítat. Fakt, stačí 3.
stačí nejíst uzeniny plné umělých syntetických jedů,nechlastat coly a jiné pití,které jsou ze syntetické umělé kyseliny,nežra.. připálené tmavé housky a chleby,co všude nabízí po supermarketech,protože tepelná úprava jídla nad 120 stupňů obsahuje už rakovinotvorné látky.Lepší je vařit v parním hrnci než péct.Ale kdo by si s tím lámal hlavu.Lepší a pohodlnější je sežrat každý šmejd,co nám v krámu a kuchařky,kuchaři nabízí
potrefená husa se vždycky ozve,hlavně ta méně chápavá,co má kus uzeniny každý dn na talíři nebo v jídle.Uváděl jsem jen příklady
a pro ty méně chápavé potrefené husy doporučuji přečíst příspěvek přede mnou od ,,idanova" Vše je o lidské hlouposti.Kde není žalobce,není ani soudce
totak,fakt hustý.Maso doma vyrostlé a pak do toho dávat syntetický prášky rychlosoli.To by každý nedokázal.Než to prasit chemií tak to radši nacpu do mrazákuA než to prasit chemií tak raději omezit chov,když nejsem schopný to sníst
Ta rakovinotvornost uzenin není z Éček, ale hlavně z tuku a nedostatku kompenzace toho tuku zeleninou. To má o několik řádů větší vliv než nějaká Éčka.
@totak: rychlosůl je obyčejná sůl, doplněná jen 0.5% dusitanových sodných a draselných solí. Takže rychlosolí toho konzumenta nacpeš sodíkem úplně stejně. Navíc do něj nacpeš ty dusitany, které poškozují vazivové tkáně (šlachy a klouby). Dusitan draselný je podezřelý na rakovinotvornost.
Éčka jsou přísady do potravin, to označení se zavedlo proto, aby výpis složení nebyl tak dlouhý. Zároveň vešlo v podvědomí, že éčka jsou jedy a dnes jsou moderní potraviny bez éček. Takže dnes, když někde bude E330, tak to spousta lidí nebude kupovat, přitom je to obyčejná kyselina citronová. Někteří výrobci už upouštějí od označení pomocí EXXX a místo E621 napíšou "látka zvýrazňující chuť" a lidi jsou spokojení, že tam není žádné éčko, přitom tam mají poměrně nebezpečný glutaman sodný.
"Éčko" znamení přísada do potravin, neříká to nic o její škodlivosti. Je třeba se zajímat o jakou konkrétní přísadu se jedná.
Mnohi tu odpovedali dobre. Odporucam si najst nejake kompletne zoznamy emulgatorov, kde su aj popisane jednotlive aditiva co su zac, preco sa pridavaju do jedal, kde sa nachadzaju, ako su prospesne, ci skodlive a dalsie informacie. Taketo informacie su uz dostupne. Pravdepodobne najdes viac zoznamov, zdrojov, ktore sa budu od seba lisit. Nevzdavaj sa, po prestudovani viacerych budes viac v obraze.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.