Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

1 den nehrazeno pojištění

Od: svatoslav odpovědí: 12 změna:

Dobrý den,

kam, prosím, zajít, když mi v nedávno doručeném výpisu z ČSSZ uvedli jeden den (neděle, 1. 9.) jako "přehled dob neevidovaných"?

Prac. smlouva byla až od pondělí, druhého září... Díky za názory, kam zajít, kolik zaplatit a do kdy

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

Svatoslave, nikam nechoďte a nic neplaťte. Nesmysly o exekutorech nečtěte. Dostal jste od ČSSZ informativní osobní list důchodového pojištění. Je to opis dob, které ČSSZ eviduje jako podklad pro výpočet důchodu. Je naprosto normální, že 1-2 dny chybí, je běžné ukončit jeden pracovní poměr v pátek a do dalšího nastoupit v pondělí. Nikam se nic nedoplácí. Existuje sice dobrovolné důchodové pojištění, ale to se platí za celé měsíce a je určeno pro případ, že by Vám chyběla povinná doba 35 pojištěných let, aby vznikl nárok na důchod.

Doby na důchod se sečtou ve dnech a podělí 365. Započítávají se jen celé roky, zbylé dny propadají. To byste musel mít zatracenou smůlu, aby Vám zrovna ten jeden den chyběl do celého roku, a propadlo by Vám 364 dní. Ale to by se vyřešilo opravdu tím, že byste pracoval o den déle.

Neevidované doby jsou přehledně vypsané proto, aby si každý mohl vzpomenout, kde v té (chybějící) době pracoval. Po roce 1989 nastala naprostá anarchie. Zanikaly velké firmy a evidenční listy za zaměstnance nikdo nepodal, mzdové listy (z nichž se ELDP tvoří) se ztratily nebo byly skartovány. Zaměstnávali se známí a kamarádi do nově vznikajících firem jen tak "na hubu", bez toho, že by je někdo přihlásil. Firmičky živelně vznikaly a zanikaly, byly převáděny na bílé koně a důchodové pojištění zaměstnanců nikdo neřešil. A po třiceti letech, kdy "mladí a neklidní" zestárli a uvažují o důchodech, přišel čas zúčtování. Teď mohou zkusit vyřešit svoje neevidované doby, které bývají v řádech let. A to je fakt průšvih. Prostě nevznikne nárok na výplatu důchodu. Některé zaniklé firmy mají mzdové doklady v komerčních archivech, 30 let pozpátku je možné je dohledat a ELDP z nich zrekonstruovat. Ale když Vás zaměstnával třeba 5 let kámoš, platil na ruku, podnikal načerno, aby ušetřil na odvodech a na OSSZ Vás nepřihlásil, nepomůže nic. Můžete ho i stokrát dotáhnout na OSSZ a tvrdit, že Vás zaměstnal. On by byl blázen, kdyby to připustil - z dlužného pojistného, penále za 30 let a všech pokut za pozdní podání by se v životě nevzpamatoval.

svatoslav
hodnocení

Moc děkuji za Vaši vynikající odpověď ...

hodnocení

0x

A co jako zaplatit? Holt půjdete o jeden den později do důchodu.Nic víc se nestane!

hodnocení

0x

Taky mám vynechaný jeden den.

A když jsem volal na příslušná místa, tak mi bylo řečeno ať to neřeším, že z jednoho dne "se nestřílí".

Jeden den není třeba řešit,

prochy35

Poznáš za deset let až ti doma zatuká exekutor kvůli dluhu

@prochy35, neplkejte nesmysly.

Prochy s tím má asi zkušenost ale jen si plete neevidované dobu a zdravotní pojištění!?
Pokud by měl pravdu byl bych už dávno nejen bez bydlení ale asi i v "krimu" skrze cca4 měsíce v roce 1997než jsem si sehnal práci (ZPjsem měl hrazeno,žil jsem s odstupného-pro info).

hodnocení

0x

Nejjednodušší: se stejnou otázkou se obrátit na odesilatele toho dopisu, kontakty v dopise určitě jsou. Proč se ptát tady, kde riskuješ, že můžeš dostat i chybnou radu?

Ajko, tyto věci neřeší ČSSZ, je dobré se obrátit na místně příslušnou OSSZ.

Ty moudro inženýrko, nepsala jsem o řešení, ale o dotazu, o žádost o informaci, a je logické obrátit se na odesílatele dopisu.

hodnocení

0x

Jiný tazatel, podobná otázka a odpověď na poradna.naseduchody.cz

Chybí mi jeden den v roce 1978. Co mám dělat?
poradna.naseduchody.cz/chybi-mi-jeden-den-v-roce-1978-co-mam-delat/
Otázka:
Dobrý den, právě mi byl zaslán přehled dob důchodového pojištění a to od 1.9.1972 do
28.2.2015. Jeden den mám vedený jako dobu neevidovnanou. Všechny dosavadní
zaměstnání mi navazují postupně, takže ostatní mám vše v pořádku. Jedná se od den:
1.10.1978, tento den byla neděle a nový zaměstnavatel mi přiznal nové zaměstnání až od
pondělí 2.10.1978. Chtěla bych Vás poprosit, co se s tímto dá dělat, zda se tento den dá
doplatit tak, abych měla souvislou dobu a započteny všechny dny pro starobní důchod.
Chci jít o dva roky dříve do starobního důchodu.
Odpověď:
Chybějící jeden den pojištění nebude mít žádný vliv na výši vašeho důchodu. Při výpočtu
důchodu se hodnotí pouze celé roky pojištění (co to je?) . Bylo by tak velkou náhodou,
kdyby vám jeden chybějící den způsobil "nezískání” celého roku pojištění a vše by šlo
snadno napravit posunutím data přiznání důchodu o jeden den.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]