Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
mám dotaz ohledně propadnutí dovolené a jejího čerpání. Mám 3 dny dovolené z roku 2018, a letošní z roku 2019 pak 25 dní. Může mi v roce 2020 nějaké dny propadnout, nebo budou převedeny všech 28 dní i 3 dny z roku 2018, a celkově v roce 2020 budu mít 53 dní dovolené a jsou nějaké specifika v čerpání staré dovolené? Může mít nějaké vliv na dovolenou převedení zaměstnace k jiné firmě? děkuji za odpověd
Hodně otázek najednou, doporučuji přečíst zákoník práce, alespoň část o dovolené.
Především: Jestli nevybereš letos dovolenou z r. 2018, zaměstnavatel porušuje zákoník práce (protože dovolenou nařizuje on, vždy, veškerou). Dovolenou za r. 2018 měl povinnost ti nařídit nejpozději během letoška, zabránit mu v tom mohlo jen to, že bys byla uznána dočasně práce neschopnou, nebo bys čerpala mateřskou anebo rodičovskou dovolenou. V takovém případě "je zaměstnavatel povinen určit dobu čerpání dovolené po skončení těchto překážek v práci." Takže ať je to, jak chce, měla bys dovolenou dostat v nejbližším možném termínu.
Při ukončení pracovního poměru lze nevyčerpanou dovolenou proplatit.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.